Ajankohtaista Koronasta
Koronapandemia on herättänyt opiskelijoiden keskuudessa paljon kysymyksiä.
Alta löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin aiheeseen liittyen. Mikäli et löydä vastausta kysymyksiisi tältä sivulta voit olla yhteydessä omaan opiskelijakuntaasi tai laittaa meille viestiä.
Ammattikorkeakoulut valmistelevat erilaisia opiskelumuotoja opiskelujen jatkuvuuden takaamiseksi. Etäopetus korkeakouluissa on lopetettu ja kurssit on siirretty etäyhteyksien varaan. Seuraa korkeakoulusi tiedotteita ja ole tarvittaessa yhteydessä henkilöstöön. Myös opiskelijakuntasi osaa auttaa opintojen suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä.
Korkeakoulut pyrkivät luomaan erilaisia malleja, jotta opintoja voi suorittaa mahdollisimman normaalisti pandemian aikana. On kuitenkin mahdollista, että opiskelijoiden opinnot viivästyvät koronan aiheuttamien muutoksien vuoksi. Oletamme, että poikkeustilanne antaa erittäin hyvän syyn lisäajan myöntämiseen opiskelijoille.
Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.
Mikäli opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Tällöin myös opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää. Jos olet valmistunut pandemian aikana, mutta et saavuttanut tutkintoasi määräajassa, sinun on mahdollista saada silti opintolainahyvitys. Lisää tietoa Kelan sivuilta.
SAMOKin lähtökohta on, ettei epidemia saa vaikeuttaa opiskelijan toimeentuloa. Teemme tiivistä yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Kelan kanssa mahdollisten ongelmakohtien ratkaisemiseksi.
- Jos koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolot aiheuttavat paljon huolta ja ahdistusta, muista, ettei tarvitse jäädä yksin. Alle on koottu linkkejä ja tahoja, joilta saa matalan kynnyksen keskusteluapua ja tietoa.
- Kriisipuhelin suomeksi päivystää 24/7
- Kristelefon på svenska
- Mielenterveystalo: tietoa, omahoito-ohjeita ja oppaita.
- Mieli ry on koonnut ohjeita koronavirushuolen lievittämiseksi.
- Muista myös Sekasin-chat
Opiskelijaravintoloiden toimintaa ohjataan alueellisesti valtioneuvoston ohjeiden mukaan. Seuraa siis oman alueesi rajoituksia ja opiskelijaravintoloiden viestintää.
Koronavirus hankaloittaa vaihtoon lähtemistä ja harjoitteluiden suorittamista. Oma korkeakoulusi tiedottaa ohjeistuksista liittyen vaihto-opiskeluun.
Harjoittelujen osalta tilanne on toistaiseksi enemmän auki. Monet työpaikat ovat siirtyneet etätyöskentelyyn viruksen leviämisen estämiseksi. Tällöin harjoittelun suorittaminen normaalilla ja opiskelijaa auttavalla tavalla voi olla hankalaa ja harjoittelujen siirtäminen myöhempään ajankohtaan voi olla tarpeen.
Mikäli kohtaat ongelmia vaihto-opiskelun tai työharjoittelun suhteen, ota yhteyttä opiskelijakuntaasi.
Alta löydät ohjeistuksen turvallisten opiskelijatapahtumien järjestämiseen korona-aikana. Ohjeistus on suunnattu niin opiskelijakunnille, -järjestöille kuin -toimijoille.
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää jatkuvasti sivuilleen ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta. Mikäli kaipaat tietoa koronaviruksesta, kannustamme seuraamaan ensisijaisesti näitä sivuja:
- Ajankohtaista koronaviruksesta
- Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta
- Tietoa koronaviruksesta selkokielellä löytyy omalta sivultaan.
- Työterveyslaitos on koonnut sivuilleen ohjeet siitä, kuinka koronavirustartuntaa voi ennaltaehkäistä ja kuinka toimitaan, jos epäillään tartuntaa.
- Koronavirustilanteessa noudatetaan tartuntatautilakia. Se määrittelee vastuut seuraasti:
- Sosiaali- ja terveysministeriö on vastuussa tartuntatautien torjunnasta. STM vastaa myös terveydenhuollon häiriötilanteisiin varautumisesta.
- Aluehallintovirastot huolehtivat omalla alueellaan tartuntatautien torjunnasta ja siitä, että alueen sairaanhoitopiirit ovat varautuneet torjuntaan.
- Kunnat järjestävät tartuntatautien vastaisen työn ja terveysneuvontaa tartuntatautitilanteissa saa terveyskeskuksesta.
- Korkeakoulun tulisi olla yhteydessä oman alueen viranomaisten kanssa ja valmiudessa neuvomaan opiskelijoita poikkeustilanteissa.
- Opiskelijakunnan olisi hyvä muistuttaa opiskelijoita Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta, puh. 0295 535 535, jolloin koronaa koskevat asiat eivät ruuhkauta yleistä hätänumeroa (112).
- Arenen tiedote koronaan varautumisesta