Ajankohtaista Koronasta

[mk_page_section bg_image=”https://samok.fi/wp-content/uploads/2020/04/korona_nettisivut.jpg” bg_position=”center center” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” min_height=”500″ padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ top_shape_color=”#ffffff” has_bottom_shape_divider=”true” bottom_shape_size=”small” bottom_shape_color=”#ffffff” sidebar=”sidebar-1″][vc_column][/vc_column][/mk_page_section][mk_page_section sidebar=”sidebar-1″][/mk_page_section][vc_column][mk_padding_divider size=”60″][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][mk_fancy_title font_family=”none”]

Ajankohtaista Koronasta

[/mk_fancy_title][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1585035651559{margin-bottom: 0px !important;}”]Koronapandemia on herättänyt opiskelijoiden keskuudessa paljon kysymyksiä.

Alta löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin aiheeseen liittyen. Mikäli et löydä vastausta kysymyksiisi tältä sivulta voit olla yhteydessä omaan opiskelijakuntaasi tai laittaa meille viestiä.[/vc_column_text][mk_padding_divider][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_accordions][vc_accordion_tab title=”Opintojen suorittaminen”][vc_column_text css=”.vc_custom_1585035248156{margin-bottom: 0px !important;}”]Ammattikorkeakoulut valmistelevat erilaisia opiskelumuotoja opiskelujen jatkuvuuden takaamiseksi. Etäopetus korkeakouluissa on lopetettu ja kurssit on siirretty etäyhteyksien varaan. Seuraa korkeakoulusi tiedotteita ja ole tarvittaessa yhteydessä henkilöstöön. Myös opiskelijakuntasi osaa auttaa opintojen suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Opintoaika”][vc_column_text css=”.vc_custom_1621840953841{margin-bottom: 0px !important;}”]Korkeakoulut pyrkivät luomaan erilaisia malleja, jotta opintoja voi suorittaa mahdollisimman normaalisti pandemian aikana. On kuitenkin mahdollista, että opiskelijoiden opinnot viivästyvät koronan aiheuttamien muutoksien vuoksi. Oletamme, että poikkeustilanne antaa erittäin hyvän syyn lisäajan myöntämiseen opiskelijoille. [/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Opintotuki ja opintolainahyvitys”][vc_column_text css=”.vc_custom_1621841503813{margin-bottom: 0px !important;}”]Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä.

Mikäli opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Tällöin myös opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää. Jos olet valmistunut pandemian aikana, mutta et saavuttanut tutkintoasi määräajassa, sinun on mahdollista saada silti opintolainahyvitys. Lisää tietoa Kelan sivuilta.

SAMOKin lähtökohta on, ettei epidemia saa vaikeuttaa opiskelijan toimeentuloa. Teemme tiivistä yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Kelan kanssa mahdollisten ongelmakohtien ratkaisemiseksi.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Mielenterveys”][vc_column_text css=”.vc_custom_1621841528189{margin-bottom: 0px !important;}”]

 • Jos koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolot aiheuttavat paljon huolta ja ahdistusta, muista, ettei tarvitse jäädä yksin. Alle on koottu linkkejä ja tahoja, joilta saa matalan kynnyksen keskusteluapua ja tietoa.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Opiskelijaruokailu”][vc_column_text css=”.vc_custom_1621841778399{margin-bottom: 0px !important;}”]Opiskelijaravintoloiden toimintaa ohjataan alueellisesti valtioneuvoston ohjeiden mukaan. Seuraa siis oman alueesi rajoituksia ja opiskelijaravintoloiden viestintää.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Vaihto-opiskelu ja työharjoittelut”][vc_column_text css=”.vc_custom_1621842076701{margin-bottom: 0px !important;}”]Koronavirus hankaloittaa vaihtoon lähtemistä ja harjoitteluiden suorittamista. Oma korkeakoulusi tiedottaa ohjeistuksista liittyen vaihto-opiskeluun. 

Harjoittelujen osalta tilanne on toistaiseksi enemmän auki. Monet työpaikat ovat siirtyneet etätyöskentelyyn viruksen leviämisen estämiseksi. Tällöin harjoittelun suorittaminen normaalilla ja opiskelijaa auttavalla tavalla voi olla hankalaa ja harjoittelujen siirtäminen myöhempään ajankohtaan voi olla tarpeen.

Mikäli kohtaat ongelmia vaihto-opiskelun tai työharjoittelun suhteen, ota yhteyttä opiskelijakuntaasi.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Tapahtumat”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text css=”.vc_custom_1597328018470{margin-bottom: 0px !important;}”]Alta löydät ohjeistuksen turvallisten opiskelijatapahtumien järjestämiseen korona-aikana. Ohjeistus on suunnattu niin opiskelijakunnille, -järjestöille kuin -toimijoille.

Tapahtumaohjeistus korona-aikana[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Lisätietoja ja linkkejä”][vc_column_text css=”.vc_custom_1585035404605{margin-bottom: 0px !important;}”]

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää jatkuvasti sivuilleen ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta. Mikäli kaipaat tietoa koronaviruksesta, kannustamme seuraamaan ensisijaisesti näitä sivuja:
 • Työterveyslaitos on koonnut sivuilleen ohjeet siitä, kuinka koronavirustartuntaa voi ennaltaehkäistä ja kuinka toimitaan, jos epäillään tartuntaa.
 • Koronavirustilanteessa noudatetaan tartuntatautilakia. Se määrittelee vastuut seuraasti:
  • Sosiaali- ja terveysministeriö on vastuussa tartuntatautien torjunnasta. STM vastaa myös terveydenhuollon häiriötilanteisiin varautumisesta.
  • Aluehallintovirastot huolehtivat omalla alueellaan tartuntatautien torjunnasta ja siitä, että alueen sairaanhoitopiirit ovat varautuneet torjuntaan.
  • Kunnat järjestävät tartuntatautien vastaisen työn ja terveysneuvontaa tartuntatautitilanteissa saa terveyskeskuksesta.
 • Korkeakoulun tulisi olla yhteydessä oman alueen viranomaisten kanssa ja valmiudessa neuvomaan opiskelijoita poikkeustilanteissa.
 • Opiskelijakunnan olisi hyvä muistuttaa opiskelijoita Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta, puh. 0295 535 535, jolloin koronaa koskevat asiat eivät ruuhkauta yleistä hätänumeroa (112).
 • Arenen tiedote koronaan varautumisesta

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordions][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_padding_divider][/vc_column][/vc_row]