[/vc_column]

Ajankohtaista Koronasta

Koronapandemia on herättänyt opiskelijoiden keskuudessa paljon kysymyksiä.

Alta löytyy vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin aiheeseen liittyen. Mikäli et löydä vastausta kysymyksiisi tältä sivulta voit olla yhteydessä omaan opiskelijakuntaasi tai laittaa meille viestiä.

Opintojen suorittaminen

Ammattikorkeakoulut valmistelevat erilaisia opiskelumuotoja opiskelujen jatkuvuuden takaamiseksi. Etäopetus korkeakouluissa on lopetettu ja kurssit on siirretty etäyhteyksien varaan. Seuraa korkeakoulusi tiedotteita ja ole tarvittaessa yhteydessä henkilöstöön. Myös opiskelijakuntasi osaa auttaa opintojen suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Opintoaika

Toivomme, että poikkeustilanne kestää vain rajoitetun ajan ja syyslukukaudella on mahdollista palata normaaliin opintojen suorittamiseen. Korkeakoulut pyrkivät luomaan erilaisia malleja, jotta opintoja voi suorittaa mahdollisimman normaalisti tämän kevään aikana. On kuitenkin mahdollista, että opiskelijoiden opinnot viivästyvät koronan aiheuttamien muutoksien  vuoksi. Oletamme, että poikkeustilanne antaa erittäin hyvän syyn lisäajan myöntämiseen opiskelijoille.

Opintotuki ja opintolainahyvitys

Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Muista vaikutuksista Kela tiedottaa myöhemmin.

Mikäli opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä. Tällöin myös opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää. Muista vaikutuksista esimerkiksi opintotuen maksamiseen, opintojen keskeytymistä koskeviin ilmoituksiin ja opintolainahyvityksen saamiseen Kela tiedottaa erikseen, kun tarvittavista toimenpiteistä on sovittu.

SAMOKin lähtökohta on, ettei epidemia saa vaikeuttaa opiskelijan toimeentuloa. Tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Kelan kanssa mahdollisten ongelmakohtien ratkaisemiseksi.

Mielenterveys
 • Jos koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolot aiheuttavat paljon huolta ja ahdistusta, muista, ettei tarvitse jäädä yksin. Alle on koottu linkkejä ja tahoja, joilta saa matalan kynnyksen keskusteluapua ja tietoa.
Opiskelijaruokailu

Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuettuja verottomia aterioita voidaan myydä nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa ravintolan ulkopuolelle mukaan otettavaksi, jos opiskelijaravintola voidaan pitää auki. Poikkeusmenettely on voimassa toistaiseksi, mutta enintään 31.5.2020 asti. Jos olosuhteet palautuvat normaaleiksi jo aikaisemmin, myös ateriatuettujen aterioiden nouto- ja kuljetusmyynti päättyy. Opiskelija saa ateriatuen näyttämällä voimassa olevan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin

Vaihto-opiskelu ja työharjoittelut

Koronavirus hankaloittaa vaihtoon lähtemistä ja harjoitteluiden suorittamista. Vaihtoon lähtemisen osalta osa ammattikorkeakouluista on jo kehottanut opiskelijoita palaamaan Suomeen ja keskeyttänyt uudet vaihtoon lähdöt. Ulkomaille matkustaminen on kielletty, mutta opiskelijan ollessa vielä ulkomailla, on sieltä lupa palata Suomeen.

Harjoittelujen osalta tilanne on toistaiseksi enemmän auki. Monet työpaikat siirtyvät etätyöskentelyyn viruksen leviämisen estämiseksi. Tällöin harjoittelun suorittaminen normaalilla ja opiskelijaa auttavalla tavalla voi olla hankalaa ja harjoittelujen siirtäminen myöhempään ajankohtaan voi olla tarpeen.

Mikäli kohtaat ongelmia vaihto-opiskelun tai työharjoittelun suhteen, ota yhteyttä opiskelijakuntaasi.

Tapahtumat

Alta löydät ohjeistuksen turvallisten opiskelijatapahtumien järjestämiseen korona-aikana. Ohjeistus on suunnattu niin opiskelijakunnille, -järjestöille kuin -toimijoille.

Tapahtumaohjeistus korona-aikana

Lisätietoja ja linkkejä
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää jatkuvasti sivuilleen ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta. Mikäli kaipaat tietoa koronaviruksesta, kannustamme seuraamaan ensisijaisesti näitä sivuja:
 • Työterveyslaitos on koonnut sivuilleen ohjeet siitä, kuinka koronavirustartuntaa voi ennaltaehkäistä ja kuinka toimitaan, jos epäillään tartuntaa.
 • Koronavirustilanteessa noudatetaan tartuntatautilakia. Se määrittelee vastuut seuraasti:
  • Sosiaali- ja terveysministeriö on vastuussa tartuntatautien torjunnasta. STM vastaa myös terveydenhuollon häiriötilanteisiin varautumisesta.
  • Aluehallintovirastot huolehtivat omalla alueellaan tartuntatautien torjunnasta ja siitä, että alueen sairaanhoitopiirit ovat varautuneet torjuntaan.
  • Kunnat järjestävät tartuntatautien vastaisen työn ja terveysneuvontaa tartuntatautitilanteissa saa terveyskeskuksesta.
 • Korkeakoulun tulisi olla yhteydessä oman alueen viranomaisten kanssa ja valmiudessa neuvomaan opiskelijoita poikkeustilanteissa.
 • Opiskelijakunnan olisi hyvä muistuttaa opiskelijoita Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonnasta, puh. 0295 535 535, jolloin koronaa koskevat asiat eivät ruuhkauta yleistä hätänumeroa (112).
 • Arenen tiedote koronaan varautumisesta

Kirjoita tähän hakusana ja paina enteriä