Kampanjan esittely

Euroopan unionia ovat 2020-luvun alussa määritelleet suuret globaalit ilmiöt, jotka ovat tiivistäneet jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä ja korostaneet tarvetta toimia yhtenä rintamana haasteisiin vastaamiseksi. Uuden aikakauden haasteet ovat vaikuttaneet siihen, että koulutuspolitiikasta on tullut lisääntyvissä määrin strateginen politiikan ala EU:lle.

Suomen opiskelijakuntien liiton ja Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteisellä EU-vaaliohjelmalla- ja kampanjalla haluamme rakentaa parempaa tulevaisuutta Euroopan korkeakoulutukselle ja nuorille sukupolville sekä kannustamme opiskelijoita äänestämään. Vaadimme koulutuspolitiikassa kunnianhimoa, edelläkävijyyttä ja opiskelijakeskeisiä päätöksiä. EU:n on lisättävä koulutuksen ja liikkuvuuden rahoitusta ja saavutettavuutta, kiellettävä palkattomat harjoittelut ja toimittava rauhanrakentajana epävakaina aikoina. Siispä:

 

Opiskelija, muuta Eurooppaa! Äänestä…

Vaivattomat opiskelijavaihdot

 Palkaton harkka historiaan

Rauhaa rakentava unioni

|

Osallistu kampanjaan hashtagillä #opiskelijanEU

Korkeakouluopiskelijoista

Suomessa on lähes 300 000 korkeakouluopiskelijaa. He ovat moninainen ryhmä erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Korkeakouluopiskelijoista esimerkiksi 18 prosenttia on perheellisiä, 20 prosenttia osaopiskelukykyisiä ja 6 prosenttia ulkomaalaisia. Opiskelijat ovat keskimäärin hyvin pienituloisia ja kärsivät usein erilaisista mielenterveyden häiriöistä. Yleisesti korkeakouluopiskelijoiden sosiaalinen asema on heikko verrattuna muuhun väestöön. Opiskelijoiden käsissä on kuitenkin tulevaisuus ja heidän pärjäämisestään riippuu Suomen pärjääminen!

Kampanjan teemat avattuna

Vaivattomat opiskelijavaihdot

  • Erasmus+ -budjetti on kaksinkertaistettava rahoituskaudelle 2028–2034.
  • Opiskelijan saaman Erasmus+ -apurahan määrää tulee korottaa, ja apurahan määrä tulee suhteuttaa paremmin kohdemaan hintatasoon.
  • Apurahoja on kehitettävä edistämään aliedustettujen ryhmien pääsyä liikkuvuuden pariin sekä tukemaan ympäristöystävällisiä matkustustapoja.
  • Erasmus+ -ohjelmassa on kokeiltava uusia keinoja opiskelijoiden liikkuvuusmäärien kasvattamiseksi, kuten pilotoitava Erasmus+ Ambassador -ohjelmaa.

Palkaton harkka historiaan

  • Euroopan unionin on kiellettävä palkattomat harjoittelut.
  • Opiskelijoille on turvattava mahdollisuus laadukkaaseen harjoitteluun, johon kuuluu palautetta sekä jatkuvaa ohjausta oppimisen tueksi.

Rauhaa rakentava unioni

  • EU:n tulee tehdä oma Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimeenpano-ohjelmansa ja suositella samaa jäsenmaille.
  • EU:n on jatkettava sotilaallista ja humanitaarista tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin Venäjän sotatoimet Ukrainassa jatkuvat. EU:n on tuettava Ukrainaa sen matkalla kohti EU-jäsenyyttä.
  • Eurooppaan on perustettava Students at Risk -apurahajärjestelmä tukemaan sotaa, poliittista väkivaltaa ja vainoa pakenevia opiskelijoita.

Lisätietoja kampanjasta:

Roosa Veijola
SAMOKin eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija
[email protected]
050 389 1012

Yuri Birjulin
SYLin kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija
[email protected]
040 017 4913