03.06.2024 | Kannanotot

Kannanotto: Vaihto-opiskelijat palautettava YTHS:n piiriin

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK vaativat vaihto-opiskelijoiden palauttamista Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin. Kaikki suomalaisten korkeakoulujen tutkinto-opiskelijat, myös EU- ja ETA-maista sekä niiden ulkopuolelta tulevat, ovat oikeutettuja YTHS:n palveluihin mutta vaihto-opiskelijat eivät.

EU- ja ETA-maiden vaihto-opiskelijat ovat oikeutettuja Suomessa vain muuhun eurooppalaisen sairaanhoitokortin mukaiseen julkiseen terveydenhoitoon. Sen sijaan näiden ulkopuolelta tulevalla vaihto-opiskelijalla ei ole oikeutta edes näihin. Kansainväliset vaihto-opiskelijat pudotettiin YTHS:n palveluiden piiristä säätiön laajennuksen ja lain uudistamisen yhteydessä vuonna 2021.

”Kyse on yhdenvertaisuudesta kaikkien opiskelijoiden kesken. Niin kauan kuin yksilö on opiskelija, kotimaahan katsomatta tulisi hänellä olla oikeus opiskeluterveydenhuoltoa ja opiskelukykyä tukevan ja tuottavan organisaation, YTHS:n, palveluiden piiriin”, SYLin hallituksen jäsen Jesse Häyhä muistuttaa.

Rinnastamalla vaihto- ja tutkinto-opiskelijat samalle tasolle myös selkeytettäisiin terveydenhoitoa. Kun kaikki opiskelijat maksaisivat korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksun ja olisivat sen myötä YTHS:n palveluiden piirissä, järjestelmä olisi huomattavasti yksinkertaisempi opiskelijoille.

”Yksi järjestelmä kaikille opiskelijoille vähentäisi huolta opiskelijoiden keskuudessa huomattavasti. Tämä takaisi myös sen, että vaihto-opiskelijat voisivat saada apua terveydenhoidon palveluihin vertaisiltaan, sillä he olisivat kaikki YTHS:n piirissä ja täten osaisivat myös ohjeistaa ja auttaa toinen toistaan”, SAMOKin hallituksen jäsen Linda Vallenius huomauttaa.

EU-vaaleissa voi myös vaikuttaa EU:n terveydenhoidon koordinaatioon, jotta yksinkertaisempi ja yhdenvertaisempi järjestelmä olisi mahdollinen.

Lisätietoja:

Jesse Häyhä
hallituksen jäsen, SYL
044 906 5003
[email protected]

Linda Vallenius
hallituksen jäsen, SAMOK
050 389 1015
[email protected]