04.04.2024 | Blogi

Vieraskynä: Eurovaalit 24 – Ketä kiinnostaa?

Euroopan parlamenttivaalit ovat jälleen kerran ovella, ja poliittinen ilmapiiri on kuumenemassa ympäri Eurooppaa. Vaalit eivät ole vain sirkustemppu kuten joissain epädemokraattisissa maissa, vaan ne heijastavat kansalaisten huolenaiheita ja odotuksia tulevaisuudelta. Kun äänestyspäivä lähestyy, on tärkeää tarkastella vaalien kärkiteemoja. kansalaisilla on myös tilaisuus äänestää edustajia, jotka sitoutuvat ratkaisemaan nämä keskeiset kysymykset.

Vaalien suuret teemat tulevat olemaan ilmastonmuutos, turvallisuus sekä talous. Vuoden 2019 eurovaalit olivat jo ilmastovaalit, mutta aihe on edelleen ajankohtainen. Jos emme toimi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, on turha puhua taloudesta tai turvallisuudesta. Jos maailma palaa, onko millään enää mitään merkitystä? Siksi eurovaaleista kannattaa olla kiinnostunut koska EU pystyy vaikuttamaan ilmastotoimillaan ja EU pystyy vaikuttamaan globaalisti siihen vaarantuuko sinun tai jälkeläistesi olemassaolosi tällä planeetalla.

Turvallisuudesta keskustellaan varmasti rajapolitiikan, maahanmuuton sekä Ukrainan näkökulmasta. Tänä ahdistavana aikana on tärkeää ymmärtää, että turvallisuus ulottuu paljon laajemmalle kuin pelkästään sotilaallisiin kysymyksiin. Euroopan unionin on kyettävä vastaamaan monenlaisiin uhkiin, oli kyse sitten terrorismin torjunnasta, kyberhyökkäyksistä tai taloudellisista haasteista. Demokratiaan osallistuminen ja sitoutuminen rakentaa rauhaa, siksi eurovaaleista kannattaa olla kiinnostunut jos haluaa turvaa ja rauhaa tulevaisuuteensa.

Onko vaaleja myöskään ilman talouskeskustelua? Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta näissä vaaleissa keskustellaan jokatapauksessa rahasta. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi rakennerahastojen käyttö, maataloustuet, tutkimus- ja kehityspanostukset sekä EU:n ulkoisten toimien rahoitus. Eurovaaleista kannattaa olla kiinnostunut koska ne vaikuttavat korkeakoulusi rahoitukseen ja sitä kautta sinun opintoihisi.

Lopuksi, talouskysymykset ovat läheisessä yhteydessä muihin vaalien suuriin teemoihin, kuten ilmastonmuutokseen ja turvallisuuteen. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta vaatii merkittäviä investointeja vihreään talouteen ja kestävään energiaan, kun taas turvallisuuspolitiikka voi vaikuttaa talouden vakauttamiseen ja investointien turvallisuuteen.

Opiskelijat ja nuoret ovat tämän hetken ja tulevaisuuden rakentajia. Vaalit tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa poliittiseen suuntaan ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Jokaisella äänellä on merkitystä, ja opiskelijoiden aktiivinen osallistuminen vaaleihin muuttaa tulevaisuuden kurssia. Mikäli sinä et äänestä, boomeri äänestää aina.

Kirjoittaja: Maria Jokinen, asiantuntija, Eurooppalainen Suomi