24.02.2024 | Kannanotot

Kannanotto: Sodan vuosipäivänä SYL ja SAMOK tukevat Ukrainaa matkalla EU:n jäseneksi

Ukrainan lipppu

Tänään lauantaina 24. helmikuuta 2024 tulee täyteen kaksi vuotta Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainassa. Suomalaiset opiskelijajärjestöt ovat alusta alkaen tuominneet sodan ja vaatineet konkreettisia toimia ukrainalaisten tukemiseksi niin kotimaassaan kuin myös Suomessa.

Sota Ukrainassa on paitsi vienyt miljoonilta ihmisiltä kodin ja turvan, myös tuhonnut korkeakouluja ja vienyt opiskelijoilta mahdollisuuksia kouluttautua. Sodassa Ukraina on taistellut paitsi oman itsenäisyytensä myös demokraattisten arvojen, ihmisoikeuksien ja koko Euroopan turvallisuuden ja elämäntavan puolesta. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK yhtyvät kattojärjestömme European Students’ Unionin (ESU) ja ukrainalaisen sisarjärjestömme Українська асоціація студентів’n (UAS) vaatimuksiin tukea Ukrainaa sen matkalla kohti EU-jäsenyyttä.

Uskomme, että Ukrainan jäsenyys EU:ssa edistäisi rauhaa, kehitystä ja ukrainalaisten yhdenvertaisia oikeuksia muiden eurooppalaisten kanssa. Jäsenyys mahdollistaisi yhteistyön tiivistämisen ukrainalaisten kumppanien kanssa myös esimerkiksi korkeakoulutuksen, akateemisen vapauden, opiskelijoiden oikeuksien, laadukkaiden terveyspalveluiden ja koulutuksen laadun sektoreilla. Jäsenyys EU:ssa tukisi myös erittäin vahvasti Ukrainan jälleenrakentamista.

EU:n ja Suomen on jatkettava ukrainalaisille pakolaisille ja opiskelijoille tarjottuja mahdollisuuksia kouluttautua ja asettua muihin Euroopan maihin sodan aikana. Näitä mahdollisuuksia olisi niin ikään tarjottava muillekin sotaa ja vainoa pakeneville ihmisille. Opiskelijoiden tukemiseksi vaadimme Students at Risk -järjestelmän perustamista Euroopan tasolle.

SYL ja SAMOK esittävät kaikille ukrainalaisille ja erityisesti opiskelijoille solidaarisuutensa sodan kauhujen keskellä ja toivovat nopeaa tietä rauhaan ukrainalaisten ehdoilla.

Lisätietoja:

Lauri Kujala
Puheenjohtaja, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK
[email protected]
050 389 1000

Akseli Tiitta
Puheenjohtaja, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL)
[email protected]
044 906 5004