Jatkuvan oppimisen ja kansainvälistymisen luomat haasteet yhteisöllisyydelle ammattikorkeakouluissa -projekti (JOKA-projekti) vuonna 2020
Ammattikorkeakouluissa opiskelee nyt ja varsinkin tulevaisuudessa useita opiskelijaryhmiä, jotka eivät sovi perinteiseen käsitykseen nuoresta perustutkinto-opiskelijasta. Työelämän murros aiheuttaa yhä enemmän paineita elinikäiseen oppimiseen. Tämä näkyy ammattikorkeakouluissa eri-ikäisinä, erilaisissa elämänvaiheissa ja erityyppisissä opintojärjestelyissä olevina opiskelijoina. Samalla uuden teknologian mahdollisuudet muuttavat opiskelutapoja ja opiskeluyhteisön dynamiikkaa vauhdilla. Myös kansainvälisyys on enenevissä määrin osa kaikkia tutkintoja ja jatkuvaa oppimista.
JOKA-projektin tavoitteena on tuoda eri opiskelijaryhmät osaksi korkeakouluyhteisöä siten, että toimenpiteissä otetaan huomioon ryhmien erilaiset tarpeet ja elämäntilanteet.
Projektin tavoitteena on muun muassa lisätä ammattikorkeakoulun eri toimijaryhmien tietoutta erityisesti niistä opiskelijaryhmistä, jotka kaipaavat eniten yhteisöllisyyden parantamista ja tukipalveluita, ja näin prykiä parantamaa palvelutarjontaa ammattikorkeakoulyhteisössä.
Projekti pyrkii lisäämään kaikkien opiskelijaryhmien osallisuutta korkeakouluympäristössä sekä tukea opintojen etenemistä ja valmistumista. Lue lisää projektista täältä.
Projektin aikana SAMOK järjestää kaikkiaan kolme työseminaaria, joissa kehitetään uusia toimintatapoja valittujen opiskelijaryhmien tarpeiden tunnistamiseksi sekä heidän tarpeisiinsa vastaamiseksi ammattikorkeakouluyhteisössä. Seminaarien kohderyhmänä on ammattikorkeakoulujen ja opiskelijakuntien edustajat. Seminaarien tallenteet ja esitykset ovat vapaasti hyödynnettävissä.
- Kutsu ja ohjelma
- Työseminaarin tallenne
- Salasana K8?^2H?h
- Mikä on JOKA-projekti ja miksi sitä tehdään
- Kohderyhmäanalyysi epätyypillisistä opiskelijaryhmistä
- Opiskelijakuntien tavat sitouttaa opiskelijat osaksi opiskelijayhteisöä
- Yhteisöllisyyden merkitys korkeakouluyhteisössä
- Yhdenvertaisuuden merkitys ammattikorkeakoulun näkökulmasta
- Yhteenveto ja miten työ jatkuu
- Kutsu ja ohjelma
- Työseminaarin tallenteet:
Projektin tuottaa joulukuussa ilmestyvän Yhteisöllisempi korkeakoulu -julkaisu, johon kootaan ratkaisuja valittujen opiskelijaryhmien tarpeiden huomioimiseksi ammattikorkeakouluyhteisössä.
Lisätietoja projektista:
Antti Hallia
Työelämäpolitiikan asiantuntija
050 389 1011