13.02.2025 | Julkaisut, Kannanotot

SAMOK

SAMOK ja SYL vaativat toimia: Kansainvälisten opiskelijoiden toimeentulo- ja työllistymishaasteisiin puututtava

SAMOK ja SYL vaativat hallitukselta, työnantajilta ja korkeakouluyhteisöiltä toimia kansainvälisten opiskelijoiden Suomeen integroimisen edistämiseksi. Tilanne on hälyttävä, sillä noin puolet Suomessa opiskelevista kansainvälisistä opiskelijoista on kokenut haasteita Suomeen integroitumisessa. Tämä selviää järjestöjen teettämässä Millä hinnalla – Kansainväliset korkeakouluopiskelijat Suomessa -tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin 13.2.2025.

“Tutkimuksen tulokset vahvistavat näkemystämme siitä, että olemme Suomessa epäonnistuneet kansainvälisten opiskelijoiden integroimisessa yhteiskuntaamme. Suomalaisen koulutusjärjestelmän hyvä maine, turvallisuus ja yhteiskunnan toimivuus houkuttelevat hakeutumaan ja jäämään Suomeen, mutta toimeentulo- ja työllistymisvaikeudet tekevät siitä reaalimaailmassa haastavaa. Lisäksi ulkomaalaislain kiristykset ja erityisesti 3/6 kuukauden sääntö ovat omiaan ajamaan vastavalmistuneita lähtemään Suomesta”, reflektoi SYLin puheenjohtaja Anselmi Auramo tutkimuksen tuloksia.

Kansainvälisiltä opiskelijoilta on päätetty jatkossa periä koulutuksen järjestämisen kustannukset kattavat lukukausimaksut. Tämä tulee sekä nostamaan lukukausimaksujen hintoja että heikentämään korkeakoulujen mahdollisuuksia myöntää opiskelijoille apurahoja. SYL ja SAMOK näkevät, että suunta on väärä. Tutkimuksen mukaan lukukausimaksuja maksavista 4/5 ei olisi valmiita maksamaan nykyistä suurempia lukukausimaksuja. On todennäköistä, että Suomeen saapuvien kansainvälisten opiskelijoiden määrä tulee tippumaan maksujen noston seurauksena, kun opiskelijoiden maksukyky- ja halukkuus tulevat vastaan.

SAMOK ja SYL ehdottavat, että opiskelijoiden taloudellista taakkaa kevennetään muun muassa laskemalla opiskelijan toimeentuloedellytystä oleskeluluvan saamiseksi sekä kehittämällä apurahajärjestelmiä mahdollisimman avoimiksi ja kattaviksi. Opiskelijoiden työllistymistä tulee edistää tukemalla työnantajia kansainvälisten osaajien palkkaamisessa ja tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuksia työelämäyhteyksien luomiseksi korkeakoulussa. Lisäksi tulee parantaa mahdollisuuksia opiskella kotimaisia kieliä työelämässä ja uudelleenarvioida kotimaisten kielten vaatimustaso työpaikoilla.

“Työllistymiseen ja taloudellisen taakan keventämiseen on syytä panostaa erityisesti nyt, kun hallitus on nostamassa opiskelijoiden lukukausimaksut täyskatteellisiksi. Olemme todella huolissamme Suomen houkuttelevuuden heikkenemisestä kansainvälisten opiskelijoiden silmissä, ja siksi haastamme niin hallituksen, työnantajat kuin korkeakoulut mukaan tähän yhteiseen projektiin tilanteen parantamiseksi”, summaa SAMOKin puheenjohtaja Julia Väänänen.

Tutustu tutkimuksen julkaisuun täällä.

Lue järjestöjen toimenpide-ehdotukset kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja:

Roosa Veijola
SAMOKin Eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija
050 389 1012
[email protected]

Saku Pesonen
SYLin Kansainvälisten asioiden ja EU-edunvalvonnan asiantuntija
040 017 4913
[email protected]