28.11.2019 | Blogi

”Vaikka olen suhteellisen vähävaraisesta taustasta, olen aina tiennyt että voin opiskella niin pitkälle kuin haluan.”

Tänään 29.11. vietetään maksuttoman koulutuksen päivää. Me kaikki samoklaiset olemme saaneet nauttia maksuttomasta koulutuksesta, ja toivomme että niin saavat myös sukupolvet meidän jälkeemme. Koulutuksen saavutettavuuden parantaminen on yksi meidän kärkitavoitteistamme, ja maksuttomuus on yksi saavutettavan koulutuksen ydinpiirteitä.

Kokosimme tämän päivän kunniaksi omia ajatuksiamme maksuttoman koulutuksen merkityksestä! Lue lisää koulutuksen saavutettavuudesta koulutuksellisen tasa-arvon nettisivultamme ja poliittisesta tavoiteohjelmastamme. Ole myös yhteydessä milloin tahansa aiheesta, kerromme mielellämme lisää ratkaisuistamme.

Mitä maksuton koulutus merkitsee sinulle? 

”Minimivaatimus saavutettavuuden toteutumiselle ja suomalaisen yhteiskunnan kulmakivi. Tulevaisuudessa pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota yhteiskunnan monimuotoisuuteen ja erilaisiin elämäntilanteisiin.”

Jenni, eurooppapolitiikan asiantuntija
Käynyt lukion ja opiskelee yliopistossa

”Minulle maksuton koulutus merkitsee sitä, että minun lapseni pääsee halutessaan opiskelemaan niin pitkälle kuin tahtoo, vaikka korkeakouluun asti. Meidän ei tarvitse alkaa nyt miettiä, että pitääkö alkaa säästää lapsen koulutusta varten. Se on kaikki kaikessa.”

Armi, toiminnanjohtaja
Käynyt lukion ja valmistunut ammattikorkeakoulusta

”Suomessa on paljon ihmisiä erilaisilla taustoilla, ja maksuton koulutus tasoittaa tietä myös vaatimattomimmista taustoista. Vanhempien ei tarvitse laittaa taloa pantiksi että lapsi pääsee korkeakouluun, kuten Yhdysvalloissa usein joudutaan tekemään. Maksuton koulutus vaikuttaa vahvasti myös ajattelumaailmaan: vaikka olen suhteellisen vähävaraisesta taustasta, olen aina tiennyt että voin opiskella niin pitkälle kuin haluan.” 

Joel, hallituksen jäsen 
Käynyt lukion ja opiskelee ammattikorkeakoulussa 

Maksuton koulutus on minimivaatimus koulutuksen saavutettavuudelle ja suomalaisen yhteiskunnan kulmakivi. 

”Kaikenlaisista perheistä ja taustoista tulevat ihmiset pääsevät sivistyksen pariin ja voivat kouluttautua haluamalleen alalle. Tulevaisuudessa pitää kiinnittää nykyistä enemmän huomiota siihen, että esimerkiksi pienituloisten ja moniongelmaisten perheiden lapsille tarjotaan tukea koulutuspolulle hakeutumiseen, sillä moni ei välttämättä itse osaa hakea sitä.”

Jenna, koulutus- ja tapahtumakoordinaattori
Käynyt lukion ja opiskelee yliopistossa

”Maksuton koulutus on merkinnyt minulle ihan valtavan paljon! Minulla tuskin olisi ollut mahdollisuutta opiskella maailman parhaisiin kuuluvassa yliopistossa, jos sinne olisi lukuvuosimaksut. Jo opintolainaa nostamalla velkaa kertyi reippaasti, joten lisävelkaantuminen lukuvuosimaksujen takia olisi ollut liikaa (eikä asiaa olisi auttanut vaikka olisi jotain hyvitysjärjestelmiä pienituloisille). Minun mielestä maksuton koulutus on yhdenvertaisen yhteiskunnan tärkein lähtökohta.”

Hannele, hyvinvointipolitiikan asiantuntija 
Käynyt lukion ja valmistunut yliopistosta

”Olen käynyt peruskoulun, lukion ja opiskellut kahdessa ammattikorkeakoulussa. Lukioikäisenä en vielä joutunut tätä pohtimaan, mutta jälkeenpäin olen ajatellut että lukiokirjat olivat todella hintavia, vaikka ostimme osan käytettynä serkultani. Myöhemmin veljelleni piti ostaa uudet kirjat, koska minun vanhat kirjani eivät enää kelvanneet. Mietin nykyään, että olen kamalan onnekas, koska minun ei ole tarvinnut pohtia näitä asioita nuorena. Valitettavasti kaikki perheet eivät ole samalla viivalla, ja siksi tarvitaan lisää toimia pienituloisten perheiden lasten kouluttautumisen helpottamiseksi. Olen myös pohtinut, että ilman maksutonta koulutusta en olisi ikinä uskaltanut ammattikorkeakoulussa vaihtaa alaa, vaan olisin hampaat irveessä onnettomana kärvistellyt kasaan tutkinnon, jonka alan töitä tuskin tulen ikinä tekemään. Se ei olisi hyödyttänyt minua eikä yhteiskuntaa.”

Emmi, viestintäkoordinaattori
Käynyt lukion ja opiskelee ammattikorkeakoulussa

”Mahdollisuutta opiskella taustasta riippumatta. Merkkiä siitä että yhteiskunta arvostaa koulutusta ja on valmis panostamaan siihen. Se on lupaus siitä että myös omat lapset voivat opiskella ilman että tarvitsee maksaa valtavia lukuvuosimaksuista kertyneitä velkoja.”

Vellu, hallinnon asiantuntija
Käynyt lukion, opiskellut ammattikorkeakoulussa ja opiskelee yliopistossa