16.10.2018 | Blogi

Siksi edustajistovaaleilla on merkitystä

SAMOK julkaisee lokakuun aikana edustajistovaaleihin liittyen blogisarjaa. Kirjoittajina ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tällä kertaa ääneen pääsee RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Yhteiskuntaa rakennetaan yhdessä. Yksi meidän hienoimmista oikeuksista on saada olla mukana vaikuttamassa. Maamme demokratian kannalta on aivan välttämätöntä, että ihmisiä on ehdoilla vaaleissa ja äänestävät, ja yhtä lailla se on tärkeää myös korkeakoulumaailmassa. Suomessa eduskunnalla on korkein päätäntävalta, vastaavalla tavalla edustajisto on se elin, joka harjoittaa korkeinta päätäntävaltaa opiskelijakunnassa. Jos haluaa vaikuttaa oman korkeakoulun toimintaan ja myös vaikuttaa opiskelijoiden asemaan koko maassa, väitän että paras tapa on joko itse olla ehdolla vaaleissa tai äänestää ehdokasta, jonka uskot tekevän parhaansa opiskelijoiden eteen tulevalla vuodella.

Opiskelijaliitoilla on vuosien aikana ollut monta onnistunutta ja näkyvää kampanjaa parantaakseen opiskelijoiden asemaa eri tavalla. Nämä ovat tuottaneet tulosta. Jotta kaikilla, riippumatta siitä kuinka paksu lompakko on, olisi mahdollisuus opiskella korkeakoulussa niin opintotuen on oltava riittävällä tasolla. Vuonna 2011 toteutettiin menestyksekäs Opintotuki indeksiin-kampanja, jonka seurauksena opintotuki sidottiin indeksiin 1.8.2013.

Me RKP:ssä olemme pitkään olleet sitä mieltä, että myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden pitäisi kuulua YTHS:n opiskeluterveydenhuoltoon. Siksi iloitsen opiskelijaliittojen kanssa siitä, että tämä ehdotus on mennyt eteenpäin ja käsitellään eduskunnassa syksyn aikana!

Se, että opiskelijat ovat ehdokkaana ja äänestävät edustajistovaaleissa, ei ole tärkeää ainoastaan demokratian kannalta, vaan se antaa myös arvokasta kokemusta ja suhdeverkostoja, joista on hyötyä myös opiskeluajan jälkeen. Budjetista päättäminen ja toiminnan suunnittelu antaa näkökulmia ja vastuuntuntoa, riippumatta siitä onko sinulla kiinnostusta ryhtyä poliittiseksi vaikuttajaksi tai tehdä jotain ihan muuta opintojen jälkeen.

Kun opiskelin oikeustiedettä Helsingin yliopistolla, olin aktiivinen ainejärjestössä Codexin hallituksessa. Olin myös mukana opiskelijajäsenenä tiedekuntaneuvostossa, kun professori Mikael Hidén oli tiedekunnan dekaani.  En kyllä ajatellut opiskelijana, että jonain päivänä olisin kansanedustaja ja kuuntelisin professori Hidéniä asiantuntijana perustuslakivaliokunnassa.

Meillä Suomessa on yksi maailman parhaimmista koulutusjärjestelmistä. Tämä vaatii panostuksia sekä meiltä kansanedustajilta että aktiivisia opiskelijoita, jotka haluavat vaikuttaa korkeakouluihin, jotta asia olisi näin tulevaisuudessakin.

Anna-Maja Henriksson
RKP:n pukeenjohtaja