10.08.2020 | Blogi

Elina Viitaniemi: Saisinko häiritä sinua hetken? – Ei kiitos!

Tässä blogissa kirjoitan häirinnästä ja kerron siitä oman kokemuksen kautta. Koen aiheesta kirjoittamisen tukalana. Vaikka monissa tilaisuuksissa korostan yhdenvertaisuuden tärkeyttä ja muistutan tapahtumaan kanssaosallistujia raportoimaan mikäli he ovat kokeneet häirintää tai todistaneet sellaista, en koe pystyneeni itse toimimaan antamieni neuvojen mukaisesti.

Koin häirintää omana ehdokassyksynäni. Hyvän ehdokkaan piirteisiin kuuluu avoimuus ja hänen tulee olla helposti lähestyttävä. Ehdokkaan tulee olla aktiivinen keskusteluihin osallistuja ja aloitteen tekijä. Omia mielipiteitä ja kantoja tulee tuoda julki missä vain niihin on mahdollisuus ja intohimo saada muutosta aikaan on hyvä hehkua keskustellessa naamalta. Ehdokkaana haluat luoda itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan; ole rento, jämpti, aito, mutta myös duracell-pupu, josta ei väsymys näy ulospäin. Nämä piirteet ovat kenessä tahansa henkilössä ihailtavia, mutta niin helposti väärin ymmärrettäviä.

 

Jälkeenpäin mietittynä minun olisi pitänyt tehdä siitä häirintäilmoitus, koska siinä tilanteessa omat sanani eivät riittäneet.

 

En usko, että kyseisen henkilön oli tarkoitus tuottaa mielipahaa tai olla tahallaan painostava seksuaalissävytteisiä sanomisillaan ja selän kosketteluilla. Itse en kuitenkaan pitänyt tilannetta mieluisana, mutta pelkäsin, että tekemällä kokemastani häirinnästä ilmoituksen pilaan omat mahdollisuuteni ehdokkaana. Jälkeenpäin mietittynä minun olisi pitänyt tehdä siitä häirintäilmoitus, koska siinä tilanteessa omat sanani eivät riittäneet. Olisiko asiasta ilmoittaminen vaikuttanut äänimäärään? En tiedä. Onko asia vaivannut minua jälkikäteen? On. Pitäisikö järjestökentän keskustella vielä avoimemmin häirinnästä ja sen eri muodoista? Ehdottomasti.

 

Tämän takia on tärkeää, että keskustelemme esimerkiksi tapahtumissa, illanvietoissa ja sosiaalisessa mediassa vielä aktiivisemmin häirinnän eri muodoista ja luomme raamit turvalliselle toiminnalle.

 

Miksi haluan nostaa aiheen esiin nyt? Viime viikolla vietimme opiskelijakuntien kanssa perinteistä Syysstartti-tapahtumaa, jonka yhtenä ohjelmanumerona oli syksyn ensimmäinen SAMOK ehdokaspaneeli. Paikalla oli neljä upeaa ehdokasta ja haluan olla takaamassa niin heille, kuin heidän jälkeenkin julki tuleville ehdokkaille mahdollisimman turvallisen ja yhdenvertaisen ehdokasmatkan. Vaikka kerronkin tässä blogissa vain yhdestä häirinnän muodosta, häirintä voi ilmetä monilla eri tavoin. Haluan tuoda esiin sen, että vaikka häirintää voi ilmetä missä tahansa yhteisössä tärkeintä on se, miten yhteisössä varaudutaan ja toimitaan kyseisiä tilanteita varten. Viime syksynä itselläni oli tieto siitä, miten tulisi toimia jos kohtaa häirintää. Silti koin, että olin itse tehnyt jotain väärin saadessani epätoivottua huomiota, johon en tietoisesti ollut pyrkinyt, enkä ole ainut joka näin on joskus uskonut. Tämän takia on tärkeää, että keskustelemme esimerkiksi tapahtumissa, illanvietoissa ja sosiaalisessa mediassa vielä aktiivisemmin häirinnän eri muodoista ja luomme raamit turvalliselle toiminnalle.

 

Mitä tehdä jos kokee ja todistaa häirintää järjestökentällä? 

 

Oletamme SAMOKin toiminnan piirissä olevilta ja tapahtumiin osallistuvilta henkilöiltä liiton Code of Conductin sisäistämistä ja noudattamista. Jokaisessa SAMOKin järjestämässä tapahtumassa on kaksi nimettyä koulutettua häirintäyhdyshenkilöä, jotka toimivat luottamuksellisesti eivätkä ryhdy toimenpiteisiin ilmoituksen saatuaan, ellei asianomainen näin toivo. Useat järjestöt ovat ottaneet käyttöönsä samanlaiset keinot häirinnän ja sitä mahdollistavan kulttuurin pysäyttämiselle. Ennen tapahtumaan osallistumista kannattaa tutustua järjestäjien tiedotukseen häirinnän vastaisista toimista ja tarvittaessa kysyä lisätietoja. 

Häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat häirintää kokeneelle tai todistaneelle mahdollisuuden keskustella tapahtuneesta ja tämän jälkeen osapuolet voivat yhdessä sopia mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

 

Elina Viitaniemi
hallituksen jäsen

Elina vastaa hallituksen jäsenenä opiskelijoiden terveyteen, mielenterveyteen, asumiseen ja toimeentuloon liittyvistä aiheista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat? Miten he ovat päätyneet SAMOKiin? Entä mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry