12.06.2020 | Blogi

No miten sinne SAMOKiin sitten haetaan?

Hakemisen tärkein osa on sen päättäminen. Itselleni päätös tuli kesällä 2019. Olin ollut aktiivina jo vuodesta 2017 asti erilaisissa rooleissa eri yhdistyksissä ja omassa opiskelijakunnassani SAMOssa. Nämä kaksi vuotta olivat elämäni parhaita, ja suuri syy siihen oli juuri tämä aktiivitoiminta. Sain kasvaa ihmisenä, auttaa muita ja tehdä omasta koulustani paremman paikan opiskella. Halusin jatkaa aktiiviurallani, mutta kaikki mitä halusin tehdä Seinäjoella, oli tehty. Jos halusin jatkaa, oli kengän koon noustava. SAMOK oli siis selvä ratkaisu.

No nyt kun olet päättänyt hakea, mitä seuraavaksi? Hakemiseen kuuluu kolme osa-aluetta; materiaalit, paneelit ja kommunikaatio opiskelijakuntien kanssa. Materiaaleina tarkoitan erityisesti CV:tä ja motivaatiokirjettä. SAMOKiin hakeminen on hyvin samankaltaista kuin työhön hakeminen, ja kyllä, työhaastatteluun tuodaan CV ja motivaatiokirje. Nämä ovat hyviä lisiä, joiden avulla ihmiset voivat tutustua paremmin sinuun ja niihin asioihin, mitä haluat saavuttaa. Jos sinulla on tarpeeksi kiinnostusta ja ehkä vähän pilkettä silmäkulmassa, niin muutakin materiaalia voi tuottaa. Itselläni oli pinssejä joissa luki “(kuusi emoji) / 5 Kujanpää”. Pinssit olivat  huumorilla tehtyjä, mutta sain niistä kehuja, ja mikä tärkeintä, ne varmastikin jäivät mieleen. 

Aktiivinen keskustelu opiskelijakuntien kanssa on tärkeä osa hakuprosessia. On aina helpompaa äänestää henkilöä jonka sinä tunnet. On siis tärkeää myydä itseään paneelien ulkopuolella. Itselleni tämä näkyi soittokierroksena, aktiivisena verkostoitumisena tapahtumissa ja vuosijuhlilla käymisenä. Nämä olivat tärkeitä tapoja, joilla sain tuotua itseäni ja omia tavoitteita esille. 

Viimeisenä ja hakijalle kaikista jännittävimpinä ovat paneelit. Mieti valmiiksi, minkä roolin haluaisit ensi vuonna, mitä tähän rooliin kuuluu ja mitä kuluvana vuonna on tapahtunut tällä vastuualueella, sekä mitä mahdollisesti ensi vuonna tulee tapahtumaan. Mieti myös yleisemmällä tasolla, mitä sinä haluat saada aikaan SAMOKissa, ja  mitä ovat kannat, joita sinä haluaisit nähdä SAMOKin ajavan. On myös todella tärkeää tietää; mitä SAMOKille on tapahtunut tänä vuonna, mitä AMK-koulutukselle on tapahtunut ja mitä yleisesti on tapahtunut Suomen politiikassa. Paneelien jälkeen on hyvä reflektoida omaa suoritustaan, ja vielä parempi on, jos voit käydä oman suorituksesi läpi jonkun toisen kanssa. Mikä paneelissa onnistui ja mitä tarvitsee vielä hioa? 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä on itse liittokokous. Kaikki aikaisempi työ on tehty tätä hetkeä varten. Liittokokouksessa on vielä hetki aikaa vakuuttaa opiskelijakunnat omasta osaamisestaan ja siitä, miksi juuri sinut pitäisi valita. Liittokokousta edeltävänä päivänä on myös vielä viimeinen paneeli kaikille hakijoille. Liitokokouksen aikana kannattaa olla aktiivinen, jakaa omia mielipiteitä eri papereihin (toimintasuunnitelma, strategia, budjetti yms.) ja osallistua keskusteluun aktiivisesti. Liittokokouksessa on vielä viimeinen hetki kertoa omasta osaamisestaan, kun kaikki hakijat saavat pitää oman linjapuheensa. Tämän jälkeen voi enää vain jännittää. 

No, miltä se hakeminen sitten tuntui? Raskaalta, mutta palkitsevalta! Kampanjan aikana oli monta hetkeä, kun itseäni stressasi ja tuntui, että miehestä on otettu kaikki mehut. Kuitenkin, kun kampanja oli ohi, tajusin kuinka paljon olin saanut oppia ja kokea. Kampanjan tekeminen, ihmisten tapaaminen ja itselleni tärkeiden asioiden kertominen. Vaikka paneelitkin ovat stressaavia, itse varsinkin jännitin niitä, niissä oppii valtavasti esiintymisestä. Jos sinulla edes vähän mietityttää hakeminen, niin suosittelen vahvasti!

Lisätietoa SAMOKiin hakemisesta löydät täältä.

Ps. Kannattaa hankkia itselleen kampanjapäällikkö, niin homma sujuu huomattavasti näppärämmin.

Santeri Kujanpää
varapuheenjohtaja

Santeri vastaa liiton varapuheenjohtajana koulutuksellisesta tasa-arvosta ja liiton johtamisesta yhdessä puheenjohtajan ja toiminnanjohtajan kanssa. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry