24.11.2020 | Blogi

Oona Löytänen

Liittokokouksen jälkilöylyt – Väistyvän puheenjohtajan silmin

SAMOKin 25. liittokokousta vietettiin 29. – 30.10.. Nyt kun univelkoja on saatu pikkuhiljaa kuittailtua onkin hyvä pysähtyä pohtimaan tätä täysin poikkeuksellista liittokokouskokemusta näin istuvan puheenjohtajan silmin.

Hallitus 2020 on kiinnittänyt erityistä huomiota tänä vuonna toiminnan saavutetavuuteen ja turvalliseen tilaan myös liittokokouksessa. Paljon on toki vielä tehtävää toimintamme saavutettavuuden eteen mutta voin käsi sydämellä todeta että olemme oikealla polulla. 

Päädyimme jo ennen etäliittokokouspäätöstä luopua täysin neuvotteluista. Perustelimme päätöstä sillä, että koimme ajan ajaneen neuvottelukulttuurin ohi ja on meidän vastuumme rakentaa turvallista tilaa kaikille ehdokkaille ja osallistujille. Halusimme ennemmin tarjota ehdokkaille tilaa kertoa itsestään, tavoitteistaan ja mielipiteistään eikä lukittautua ummehtuneisiin kabinetteihin. Liittarietkoilla olikin paneeli, ehdokastorit sekä keskustelutilaisuuksia eri teemoista. Erityisesti ehdokastorista jäi toimijoillemme hyvä fiilis, ja uskomme että samanlaista konseptia voisi toteuttaa myös jatkossa oli liittokokous etänä tai livenä. Etänä vapaamuotoista keskustelua eri teemoista oli haastavampi käydä, mutta sekään konsepti ei ole tulevaisuudessa omasta mielestäni hylkäyskelpoinen. Kehitettävää toki vielä on, mutta oli mukava huomata myös saadusta palautteesta että moni koki uuden toimintatavan kuitenkin helpommin saavutettavaksi. 

Ehdokastukitiimi käytti myös paljon aikaa ja ajatusta kirjoittaessaan hyvistä käytänteistä ja tukiessa ehdokkaita, jotta heille jää toki jännittävän kutkuttava mutta samalla silti turvallinen olo. Olenkin tästä työstä hyvin ylpeä ja kuinka kaikesta poikkeuksellisuudesta huolimatta emme ajatelleet sen olevan syy olla uudistamatta ja kehittämättä toimintaamme. 

Kuvassa valittu hallitus vuodelle 2021 ja ehdokkaiden tukitiimiä

Liittokokous itsessään oli kaikin tavoin erikoinen. Raikuvat taputukset vaihtuivat hiljaisuuteen, kuulumisten vaihtaminen tauoilla lähti ja olimme kaikki uuden edessä. Kuitenkin purkaessamme fiiliksiämme totesimme, että olosuhteisiin nähden teimme tosi hyvää työtä. Ja kun sanon olosuhteisiin nähden niin tarkoitan sitä. 

Kun liittokokous lähestyi niin tein 12 tuntia päivässä töitä – ikävää mutta kestettävää. Mutta kun liittokokoukseen oli enää viikko niin päivät alkoivat venymään 16 tuntiin ja stressikäyrä kohosi samalla korkeimmaksi kuin koskaan ennen. Moni asia mikä loppupeleissä näkyy ulospäin pienenä, niin on vaatinut valtavasti työaikaa taustalla. Myös moni valmistelu on kuin pölyjen pyyhintä kotona ennen vieraiden tuloa. Jos siivoat hyvin ennen, niin kukaan ei huomaa mitään, mutta jos et pyyhi pölyjä niin se kyllä huomataan. Sama logiikka pätee myös moneen hallinnolliseen sekä dokumenttien valmisteluun. SAMOKin toimisto teki valtavan puristuksen ja liittokokouspuheenjohtajamme tekivät kaikella sillä tiedolla ja osaamisella mitä meillä oli parhaansa, jotta saamme onnistuneen liittokokouskokemuksen. 

Liittokokouksessa käytettiin paljon arvokkaita puheenvuoroja. Puhuttiin niin hyvinvoinnin merkityksestä ja jaksamisesta, koulutuksen laadusta sekä kansainvälisyydestä. Puheenvuorot, muutosesitykset ja äänestykset olivat yhtä kutkuttavia ja voinkin todeta SAMOKin saaneen erittäin hyvän strategian, toimintasuunnitelman sekä muita toimintaamme ohjaavia dokumentteja maaliin. SAMOKin EU-edunvalvonta ja panostuksemme opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ovat entistä kirkkaampia ja siitä haluankin kiittää niin valmistelijoita kuin opiskelijakuntia ketkä antoivat aikaansa näiden asioiden työstämiseen. Olemme monesti painottaneet vuoden aikana, että edunvalvonta on maratooni eikä sprintti ja näillä evästyksillä onkin seuraavan hallituksen hyvä lähteä edistämään parempaa yhteiskuntaa AMK-opiskelijoille. Maailmaa ei saada vuodessa valmiiksi, mutta sen voi pyrkiä saattamaan siihen kuntoon että jatkaville työ olisi edes hieman helpompaa. 

Vaikka toivonkin, että ensi vuoden liittokokous voisi olla fyysinen, niin tiedän että selviämme, saamme tärkeitä asioita käsiteltyä ja uudet toimijat valittua myös etänä.

Anna Laurila
puheenjohtaja

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry 

Valokuvaaja: bjornfagerholm.com