14.08.2020 | Blogi

Emma Hannonen: Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin ummehtuneet käytännöt

Syksyn ja SAMOKin 25. liittokokouksen lähestyessä olemme joutuneet koko hallituksen voimin pohtimaan sitä, mikä oikeastaan on kantava ajatus toiminnassamme. Millainen liitto haluamme olla? Kuinka saavutettavaa toimintamme oikeastaan on?  

SAMOKin kaikissa tapahtumissa on voimassa Code of Conduct. Se toimii ohjenuoranamme avoimeen, yhdenvertaiseen ja turvalliseen toimintakulttuuriin. Seuraavan vuoden hallituksen valintaan liittyen olemmekin joutuneet tarkastelemaan kriittisesti omia toimintaperiaatteitamme ja sitä, onko SAMOKin hallitukseen hakeminen ollut prosessina hyvä ja turvallinen kokemus.

Kuuluuko ehdolle asettumisen olla ehdokkaalle jännittävä kokemus? Tottakai! Ketäpä ei jännittäisi lähteä tavoittelemaan opiskelijakuntakentän luottamusta. Mutta kuuluuko sen olla sellainen prosessi, mihin liittyy pelkoa ja ahdistusta ja huonoja kokemuksia? 

Itse jouduin pohtimaan pitkään, uskaltaisinko ylipäätään asettua ehdolle. Opiskelijakunnassani toimiessani olin tietenkin kuullut alumniemme tarinoita SAMOKiin hakemisen raskaudesta: ehdokkaiden grillaamisesta, yöpaneeleiden järjestämisestä, sekä salaisista neuvotteluista hotellihuoneissa. Sen lisäksi, että minua jännitti laittaa itseni likoon ehdokkaana, oli vaikea luottaa siihen etten kokisi itse vastaavaa.

Ehdokasprosessi oli jännittävä ja rankka, mutta en onneksi itse kohdannut häirintää, eivätkä pahimmat uhkakuvat esimerkiksi yöllisistä ehdokastenteistä toteutuneet. Tämä ei kuitenkaan ollut kaikkien kokemus. 

“Se joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, on vanhentunut ajatus. Olemme liian useana vuonna saaneet yhteydenottoja, palautetta, sekä häirintäilmoituksia voimassa olleesta neuvottelukulttuurista. Tämän vuoden hallituksen kanssa olemmekin päättäneet siirtyä vanhoista toimintatavoista sellaiseen malliin, joka tukee paremmin keskustelua ja ehdokkaisiin tutustumista. Haluamme taata tasa-arvoisen, avoimen ja turvallisen ehdokasprosessin hallitushakijoille ja lisätä täten SAMOKin hallitukseen hakemisen saavutettavuutta. Meille on tärkeää, että Code of Conductia noudatetaan kaikessa toiminnassamme ja olemme kuulleet vastaavista neuvottelukulttuurin uudistuksista hyviä kokemuksia esimerkiksi sisarjärjestöltämme Suomen ylioppilaskuntien liitolta.

Jos jokin tapa toimia on huono tai ei palvele tarkoitustaan, täytyy kokeilla toisenlaista toimintatapaa. Asioita on uskallettava muuttaa. Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin ummehtuneet käytännöt.

 

Emma Hannonen
hallituksen jäsen

Emma vastaa hallituksen jäsenenä kansainvälisyydestä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat? Miten he ovat päätyneet SAMOKiin? Entä mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry