12.08.2020 | Blogi

Miika Hiltunen: Muuttaako, vai eikö muuttaa?

Kun alkukeväästä korkeakoulujen yhteishaun alkaessa Covid-19 pandemia iski Suomeen, ei moni varmasti osannut arvatakaan millaisia vaikutuksia sillä tulisi olemaan opintoihin hakemiseen, valintoihin tai varsinkin niiden aloittamiseen. Kuten tuhansilla muillakin kevään aikana, myös itselläni oli toiveena saada opiskelupaikka tulevalle vuodelle.

Kesän kuluessa ja opiskelijavalintojen vahvistuessa onkin näkynyt kantava teema, kun monet korkeakoulut ovat ilmoittaneet jatkavansa syksyn aikana etäopetusta ja peruvansa syksyn tapahtumia. Tästä herääkin kysymys, pääseekö aloittavana opiskelijana kokemaan usein hehkutettua fuksisyksyä tai kannattaako esimerkiksi uudelle opiskelijapaikkakunnalle muuttaa ollenkaan? 

Itse aloitin ensimmäiset korkeakouluopintoni syksyllä 2014 Centria-ammattikorkeakoulussa, jolloin edessä oli hyppy tuntemattomaan ja muutto toiselle puolelle maata. Vaikka lähdinkin opintoihin varsin tutkintokeskeisesti ja erilaisista luottamustoimista tai muistakaan mahdollisuuksista ei ollut tietoakaan, syksyn aikana niin luennoilla kuin tapahtumissakin pääsi näkemään, mitä korkeakouluyhteisö toi elämään. Oman aktiivisuuden ja kiinnostuksenkohteiden myötä uudelta opiskelupaikkakunnalta löytyi jo ensimmäisinä päivinä harrastusporukoita sekä kavereita, jotka ovat säilyneet, vaikka fuksisyksyn ja -vuoden jälkeen opintopolut ovatkin eronneet suuntautumisten tai uusien opiskelupaikkojen myötä.

Sen jälkeen opiskeluvuosia on kertynyt, ja legendaarisia fuksivuosia on päässyt seuraamaan niin tuutorin kuin luottamustoimijan näkökulmasta. Vuodesta toiseen on päässyt seuraamaan uusien opiskelijoiden ryhmäytymistä ja korkeakouluyhteisöön integroitumista. 

Tämän myötä on myös aivan ymmärrettävää miettiä, miten korkeakouluyhteisöön sisään pääseminen tulee onnistumaan etäopiskelujen keskellä. Koska korkeakouluyhteisöön kuuluminen on niin suuri osa korkeakoulukulttuuria, uskon vahvasti sekä korkeakoulujen, että niissä toimivien opiskelijajärjestöjen tekevän kaikkensa, että myös opintonsa koronasyksynä aloittavat saisivat parhaan mahdollisen fuksisyksyn sekä pääsisivät sisään yhteisöön.

Haluankin suositella jokaiselle mahdollisuuksien mukaan opiskelijapaikkakunnalle muuttamista, rohkeasti mahdollisuuksiin tarttumista sekä avoimin mielin erilaisiin tapahtumiin osallistumista. Mitä enemmän korkeakouluyhteisölle antaa ja mitä avoimemmin siihen suhtautuu, sitä enemmän siitä myös saa irti!

 

Miika Hiltunen
hallituksen jäsen

Miika vastaa hallituksen jäsenenä jatkuvasta oppimisesta. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat? Miten he ovat päätyneet SAMOKiin? Entä mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry