14.11.2019 | Blogi

Vellu Taskila

Jenni Röynä: Mitä sinä siellä muailmalla touhuat? – Eurooppapolitiikan asiantuntijan työ isovanhemmille selitettynä

Jenni RöynäAsiantuntijatyötä tekeviä tuntuu yhdistävän työn selittämisen vaikeus ulkopuolisille. Varsinkin EU ja muu kansainvälinen ulottuvuus yhdistettynä työnimikkeeseen kuulostaa byrokraattiselta ja kaukaiselta. Sainkin inspiraation avata EU-verhoa laajemmalle yleisölle istuessani kahvilla isovanhempieni kanssa Kuopiossa, jossa Rysselin hulinat tuntuvat kovin kaukaisilta.

Mitä työ oikein teette?

Sekä työn suunnittelussa että sen selittämisessä tulee aina lähteä perusteista, eli opiskelijasta. Duaalimallin kehittymisen historian ja lainsäädännöllisten kiemuroiden sijaan avaan työpaikkaani läheisellä käytännöllä:

Suomessa on nykyään ammattikorkeakouluja ja yliopistoja, siskoni opiskelee terveydenhoitajaksi ammattikorkeakoulussa Joensuussa ja minä politiikan tutkimusta Helsingin yliopistossa. Me voimme sitten kuulua opiskelijajärjestöön, joka huolehtii opiskelijoille tärkeistä asioista kotikaupungissa. Jotta Suomessa ei kuitenkaan poliitikot yksin tekisi päätöksiä, ovat nämä järjestöt perustaneet Helsingissä vaikuttavan yhteisen järjestön joka välittää viestiä eteenpäin eduskuntaan ja maailmalle. Näin tämä toimii aikalailla muissakin Euroopan maissa. Ja kuten tiedätte EU:sta tulee Suomen asioihin vaikuttavia päätöksiä, ja niihin päätöksiin minä sitten pyrin vaikuttamaan. Brexitin ja kansainvälistyvän maailman myötä näitä asioita joihin pitää vaikuttaa on koko ajan enemmän. Yksi tärkeä asia on se, että jos Suomessa valmistunut haluaa lähteä ulkomaille töihin, niin pitää siellä ymmärtää mitä tämä henkilö on Suomessa opiskellut. Tämmöisten asioiden helpottamista me tehdään. 

Eikö sitä voi tiältä Suomesta käsin hoitaa?

Tämä on hyvä kysymys, ihan itselleenkin pohdittavaksi varsinkin lentomatkustamisen takia.

Arkena voi asioita valmistella Suomessa ja käydä keskustelua muiden Suomessa toimivien tahojen kanssa josko olisi joitain yhteisiä tavoitteita eteenpäin viemiseksi. Meillä on myös hyvät suhteet valtionhallintoon, ministeriössä asti valmistellaan yhdessä Suomen kantoja EU-asioihin. Myös internetin kautta tieto kulkee ja kansainvälisiä uutisia tulee seurattua päivittäin.

Yksi tärkeä asia on se, että jos Suomessa valmistunut haluaa lähteä ulkomaille töihin, niin pitää siellä ymmärtää mitä tämä henkilö on Suomessa opiskellut. Tämmöisten asioiden helpottamista me tehdään. 

Se internet ei kuitenkaan ole kaikkeen ratkaisu. Kun meidän pitää yhdessä päättää 45 erimaalaisen järjestön kanssa yhteisestä mielipiteestä, kasvokkainen keskustelu on toistaiseksi ainoa ratkaisu. (Skypen toimivuutta en kehdannut mummolle alkaa avaamaan mutta tähän voi liene samaistua moni, joka yksinkertaistakin asiaa on tämän alustan kautta yrittänyt hoitaa). Siellä myös oppii ymmärtämään paremmin eri ihmisten mielipiteitä kun tutustuu samalla heidän kulttuuriinsa ja maiden poliittisiin tilanteisiin joista nämä tulevat. Ilman tätä tietoa yhteisymmärryksen luominen olisi aika mahdotonta.

Lisäksi meidän pitää muistaa se opiskelija. Joensuussa opiskelevalla on erilainen elämä kun Maltalla opiskelevalla, ja sen takia on tärkeää että Brysselissäkin MEPit ja Komissio tietää millä tavalla se eroaa. Kovin moni suomalainen taho ei ole tajunnut miten tärkeää sinnekin on vaikuttaa, eli ne ketkä Brysselissä kuuluu ja näkyy voi niihin asioihin myöskin vahvasti vaikuttaa.

No voe tokkiisa, miten sitä jaksaa? 

Niinpä. Suomalaiselle tyypilliseen tapaan työstään tulee lähinnä kerrottua ne raskaimmat puolet – erilaisten kokouskulttuurien yhteensovittaminen ja siitä johtuvat pitkät päivät, tiukkojen taloudellisten resurssien tuomat paineet omalle työlle ja arjen pirstaloituminen.

Kyllä sitä jaksaa kun tykkää siitä mitä tekee ja tietää että se on tärkeää. On aika palkitsevaa ja jännittävää että omaan työhön liittyy niin paljon eri ulottuvuuksia. Ei vaan se että oppii erilaisia tapoja tehdä asioita ulkomaalaisilta työkavereilta ja sitä kautta ymmärtää myös laajemmin miten Suomessa asiat voisi hoitaa ja mitkä taas ovat täällä paremmin. Sen lisäksi Eurooppa ja koulutus muuttuvat jatkuvasti, ja on mahtavaa olla vaikuttamassa osaltaan siihen että mihinkä suuntaan. Enemmän saan voimaa siitä kun asioihin vaikuttaa, kun seuraisi maailman menoa voimattomana vierestä. 

P.S. Juhlamokkaa join mummolassa toisenkin kupin. Suodatinkahvia sitä matkoillaan kaipaa.

 

Jenni Röynä
eurooppapolitiikan asiantuntija

Jenni vastaa SAMOKin vaikuttamistyöstä ja järjestösuhteista Euroopan tasolla. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin