28.10.2021 | Tiedotteet, Uutiset

Vuoden opiskelijateko 2021: Kansalaisaloite psykoterapian puolesta

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK on valinnut Vuoden opiskelijateko -palkinnon saajaksi Laurean sosionomiopiskelijoiden tekemän kansalaisaloitteen psykoterapian puolesta. Se toteutettiin alun perin opintoihin liittyvänä työnä mutta sen edistämistä jatkettiin myös kurssin jälkeen. Aloite on luovutettu eduskunnalle ja on siellä tällä hetkellä käsittelyssä. Aloitteen ideana on, että psykoterapiakoulutusohjelma uudistetaan Suomessa maksuttomaksi koulutukseksi.

“Kansalaisaloite psykoterapian puolesta on yhteiskunnallisesti merkittävä teko, joka toteutuessaan lisää sekä koulutuksen että mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta. Hienoa että opiskelijat ovat lähteneet toteuttamaan tällaista vaikuttamista. Myös muut ehdotetut teot osoittivat mainiota aktiivisuutta opiskelijoilta. Mahtavaa että myös poikkeusaikoina opiskelijat ovat eri tavoin pyrkineet luomaan yhteisöllisyyttä ammattikorkeakouluissa”, raadin jäsenet toteavat.

”On suuri ilo ja kunnia vastaanottaa Vuoden opiskelijateko -palkinto. Tunnustus vahvistaa entisestään sitä, että ajamamme aloite koetaan yhteiskunnallisesti tärkeäksi. Opiskelijoiden on hyvä muistaa, että opiskelemme itsemme, asiakkaittemme ja yhteiskuntamme vuoksi, emme niinkään koulun. Sisäinen motivaatio kantaa pisimmälle. Hedelmällisintä olisi suorittaa opinnot aina mahdollisuuksien mukaan niin, että saisi opinnot suoritetuksi, ja samalla jotain aidosti itselle merkityksellistä sekä yhteiskunnallisestikin tärkeää aikaiseksi. Arvostamme, että SAMOK huomioi opiskelijoiden hyviä tekoja tällä tavoin, sillä se todella inspiroi opiskelijoita vaikutustyöhön myös jatkossa”, aloitteen tekijät toteavat.

Vuoden opiskelijatekoja kerättiin syksyn aikana korkeakouluyhteisöjen jäseniltä. Lopullisen valinnan kerätyistä ehdotuksista teki SAMOKin kokoama raati. Tämän vuoden raadissa oli Allianssi ry:n varapuheenjohtaja Iiris Hynönen, STTK-opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Kutvonen sekä AKAVA:n opiskelijavaltuuskunnan varapuheenjohtaja Elina Viitaniemi. Lisäksi SAMOKin puolesta raadissa istui varapuheenjohtaja Antti Paunonen ja hallituksen jäsen Sebastian Tolvanen. Palkinto jaettiin SAMOKin liittokokouksen yhteydessä 28.10.2021.

Palkinnon tavoitteena on nostaa esille opiskelijoiden tärkeää roolia yhteiskunnassa; sitä kaikkea hyvää mitä opiskelijat opintojensa ohella tekevät. Ensimmäistä kertaa jaettavaan palkintoon kerättiin ehdotuksia opiskelijoiden tekemistä hyvistä teoista. Kansalaisaloitetta ehdotti useampi taho ja raati koki, että se erottui muiltakin osin muista ehdotuksista.

Lisätietoja:
Palkintotiimin jäsen
Tatja Jukuri
040 1597156
[email protected]

SAMOK
Anniina Sippola, korkeakoulupolitiikan asiantuntija
050 389 1014
[email protected]