20.02.2019 | SAMOK viestii, Uutiset

Opiskelijaliikkeen vaalikärjet kevään eduskuntavaaleihin julki: on ratkaisujen aika!

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat julkaisseet yhteiset vaalikärkensä kevään eduskuntavaaleihin. Kärjet keskittyvät koulutukseen, toimeentuloon ja ilmastoon.

Tulevaisuuden osaaminen rahoitetaan nyt!

Suomen menestys perustuu laadukkaaseen ja saavutettavaan koulutukseen. Jotta nuorilla sukupolvilla on mahdollisuus työllistyä ja rakentaa tulevaisuuden yhteiskuntaa, liitot ajavat tavoitetta, jossa yhä suurempi osa ikäluokasta on saatava korkeakoulutuksen piiriin. Lisäksi koulutuksen tulee olla entistä tasa-arvoisemmin saavutettavissa taustasta huolimatta ja yhteiskunnan tulee kannustaa elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen päivittämiseen. Opiskelijaliittojen mukaan tämän takaavat riittävät resurssit ja järjestelmän jatkuva kehittäminen.

Riittävä toimeentulo on hyvinvoinnin perusta

Opiskelijoiden huoli toimeentulonsa riittävyydestä kasvaa. Tämä näkyy pahimmillaan opiskelukyvyn heikkenemisenä ja mielenterveyden haasteina. Viimeisten vaalikausien aikana tehdyt muutokset ovat heikentäneet opiskelijan sosiaaliturvan tasolle, joka ei riitä edes välttämättömien elinkustannusten kattamiseen ilman velkaantumispakkoa. Liian pieni opintoraha ei mahdollista keskittymistä opintoihin, vaan pakottaa töihin ja lisää stressiä arjesta. Opiskelijaliikkeen mielestä meillä ei yksinkertaisesti ole varaa olla huolehtimatta nuorten ja opiskelijoiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Suunta on käännettävä, jotta korkeakouluista valmistuu jatkossakin työkykyisiä ja motivoituneita osaajia.

Ilmastonmuutos on sukupolvikysymys

Opiskelijat haluavat kiinnittää huomion myös ilmastonmuutokseen. Sen tuoma kärsimys, epävarmuus ja kustannukset kasautuvat suhteettomasti nuorille ja tuleville sukupolville. Suomen on oltava kärkikastissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, tehdä vaikuttavaa ja kunnianhimoista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, kuunnella asiantuntijoita ja panostaa ilmastonmuutosta torjuvaan tutkimukseen ja innovaatioihin. Tarvitsemme tulevalla hallituskaudella konkreettisia toimia, jotta ilmastonmuutoksen seuraukset voidaan minimoida.

Vaalikärjet kokonaisuudessaan luettavissa linkin takaa.

Lisätietoja:

Iiris Hynönen, SAMOKin puheenjohtaja
p. 050 389 1000
[email protected]

Sanni Lehtinen, SYL:n puheenjohtaja
p. 044 906 5007
[email protected]