Opiskelija, aluevaalit koskettavat myös sinua!

Historialliset aluevaalit käydään ensimmäistä kertaa tammikuussa 2022. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL), Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry muistuttavat aluevaalien merkityksestä korkeakouluopiskelijalle.

Hyvinvointialueet tulevat tarjoamaan opiskelijoille kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka eivät kuulu YTHS:n tarjoaman perusterveydenhuollon piiriin. Näitä palveluita, kuten erikoissairaanhoitoa, päivystystä ja joitain perusterveydenhuollon tutkimuksia, monet opiskelijat tarvitsevat. Siksi opiskelijoiden äänen tulee kuulua hyvinvointialueiden päätöksenteossa.

“Hyvinvointialueilla tulee pitää huolta sujuvista hoitopoluista YTHS:n, hyvinvointialueen ja esimerkiksi korkeakoululiikunnan välillä. Opiskelijan tulee päästä erikoissairaanhoitoon inhimillisessä ajassa. Etenkin opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden tulee olla tärkeässä roolissa uusilla hyvinvointialueilla. Opiskelijat voivat huonosti ja mielenterveyskriisin taltuttamiseksi tarvitsemme vahvaa, sitoutunutta ja opiskelijoita arvostavaa yhteistyötä”, opiskelijajärjestöt korostaa.

Opiskelijat tulee ottaa mukaan hyvinvointialueiden valmisteluun. Keskeistä on varmistaa toimiva työnjako, tiedonkulku, asiakkuuksien siirtyminen ja hoitopolut hyvinvointialueen ja YTHS:n palveluiden välillä. Lisäksi liikunta tulee huomioida ennaltaehkäisevänä tekijänä hyvinvointialueiden strategioissa ja hyvinvointiohjelmissa.

Opiskelijoita tarvitaan! Ehdolle asettumisen viimeiset hetket alkavat olla käsillä. Lue lisää vaalikelpoisuudesta: https://vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu4. Myös kampanjatiimeillä on tärkeä rooli, joten jos et halua itse asettua ehdolle, lähde mukaan kaverin kampanjaan. Jos kuitenkin teet näihin vaaleihin liittyen vain yhden asian, käytä se äänestämiseen. “Anna äänesi opiskelijalle, sillä opiskelijoiden ääntä pitävät vain opiskelijat itse”, opiskelijajärjestöt muistuttavat.

Ehdolle asettautuminen päättyy 14.12.2021 klo 16

Ennakkoäänestys 12.-18.1.2022
Vaalipäivä 23.1.2022
Uudet valtuustot aloittavat 1.3.2022.
Aluevaalien tarkempi aikataulu: https://vaalit.fi/aikataulut-aluevaaleissa

Lisätietoja:
Suomen ylioppilaskuntien liitto
Sakari Tuomisto
[email protected]
+358 40 687 6353

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
Oona Löytänen
[email protected]
+358 50 389 1000

Opiskelijoiden Liikuntaliitto
Essi Lumme
[email protected]
+358 44 780 0216