17.12.2019 | Tiedotteet, Uutiset

Koulutuspoliittisessa selonteossa tehtävä kestävää sukupolvipolitiikkaa

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ovat julkaisseet tavoitteensa hallituksen koulutuspoliittisen selonteon valmisteluun. Marinin hallitusohjelman mukaan Suomeen laaditaan pitkän aikavälin selonteko, joka määrittää koulutuksen suuntaa ja tavoitteita.

Opiskelijajärjestöt ovat valmistelleet tavoitteet, joiden avulla varmistetaan myös tulevien sukupolvien osaaminen ja työkyky. Tulevilla sukupolvilla on edessään pitkä työura ja mittavat haasteet, kuten ilmastonmuutos ja huoltosuhteen heikkeneminen.

“Haluamme, että selonteossa painotus siirretään opiskelijoiden tukemiseen ja ohjaukseen ainaisen tehostamisen ja kiristämisen sijaan”, linjaa SAMOKin puheenjohtaja Iiris Hynönen.

Korkeakouluopiskelijoiden tavoitteissa näkyy huoli opiskelijoiden jaksamisesta sekä ajan suuret ilmiöt kuten kansainvälistyminen, digitalisaatio ja työn murros. Opiskelijajärjestöjen tavoitteena on, että koulutuspoliittisen selonteon yhteydessä luodaan avoimen korkeakoulutuksen visio, joka määrittää sen tehtävän osana suomalaista koulutusjärjestelmää.

“Koulutuspoliittisessa selonteossa on sitouduttava maksuttomaan koulutukseen ja linjattava siirtymisestä kohti kattavaa sosiaaliturvaa. Tavoitteena on oltava ihmisarvoisen elämän mahdollistava sosiaaliturva myös opiskelijoille”, vaatii SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen.

Opiskelijajärjestöt ovat olleet mukana koulutuspoliittisen selonteon valmistelussa alusta saakka. Opetusministeri Li Andersson ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kutsuivat opiskelijat kuulemiseen tänä syksynä. SYL ja SAMOK julkaisevat nyt koulutuspoliittiseen selontekoon tavoitteet, jotka ne näkevät elintärkeiksi koulutusjärjestelmän kehittämisen ja suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta.

Tutustu tavoitteisiin tarkemmin täältä.

 

Lisätietoja:

Iiris Hynönen
puheenjohtaja
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
p. +358 50 389 1000
[email protected]

Sanni Lehtinen
puheenjohtaja
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
p. +358 44 906 5007
[email protected]

Anniina Sippola
korkeakoulupolitiikan asiantuntija
Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry
p. +358 50 389 1014
[email protected]

Ainomaija Rajoo
koulutuspolitiikan asiantuntija
Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
p. +358 41 515 2231
[email protected]