15.12.2021 | Blogi, Uutiset

25 vuotta vaikuttamista – katso tämän vuoden luvut ja saavutukset!

SAMOKin 25 vuoden olemassaoloaikana vaikuttaminen on muuttunut mutta samalla myös pysynyt pitkälti samana. Ihmisten tapaaminen, lausuntojen kirjoittaminen valmisteltavista päätöksistä sekä kannanottojen julkaiseminen toimivat edelleen vaikuttamistoiminnan keskeisinä työkaluina. Myös tänä vuonna olemme tehneet amk-opiskelijoiden edunvalvontaa monilla eri tavoin.

Vuoden vaikuttamisen teemoissa on näkynyt koronapandemiasta johtuvien rajoitusten vaikutukset. Erityisesti opiskelijoiden hyvinvointi ja jaksaminen ovat olleet toiminnassamme esillä jatkuvasti. Myös YTHS sekä toimeentulo ovat puhuttaneet. Koulutuksen puolella olemme vaikuttaneet hallituksen koulutusselontekoon, jatkuvan oppimisen kehittämiseen, etäopiskelukäytäntöihin sekä korkeakoulujen kestävän kasvun ohjelmaan. Myös kansainvälisten opiskelijoiden maahantulon mahdollisuudet sekä heidän integroituminen Suomeen ovat olleet tekemisessämme mukana.

Tapaamiset ovat tänäkin vuonna toteutuneet lähinnä etäyhteyksien kautta vaikka muutaman tapaamisen olemme pystyneet järjestämään myös kasvotusten. Yhteensä tapaamisrekisteriimme on merkitty 38 päättäjätapaamista ja monessa tapaamisessa päättäjiä on ollut mukana useampi. 24 tapaamisessa oli mukana yksi tai useampi kansanedustaja. Olemme tavanneet myös kuusi ministerien erityisavustajaa. Näiden lisäksi olemme tavanneet myös eduskuntaryhmien työntekijöitä ja poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen toimijoita sekä lukuisia sidosryhmien edustajia. Voit katsoa tapaamisrekisteristämme keitä päättäjiä olemme tavanneet. 

Hallituksen ja komission työskentely on työllistänyt myös meitä kohtuullisesti. Kirjoitimme tänä vuonna 36 lausuntoa, joissa toimme amk-opiskelijoiden näkemyksiä ja tarpeita esille. Pääasiassa lausuimme lakiesityksistä tai -luonnoksista, mutta tälle vuodelle osui jopa yhdeksän erilaista selontekoa joista pääsimme kertomaan näkemyksemme. Kirjoitimme myös 13 kannanottoa, joista lähes puolet liittyivät opiskelijoiden hyvinvointiin.

Nettisivuilla on julkaistu tämän tekstin lisäksi 44 edunvalvonta-aiheista blogia. Niistä yhdeksän liittyi keväällä järjestettyihin kuntavaaleihin. Myös juhlavuotemme näkyy julkaistuissa blogeissa. Julkaisimme useita vierailijan kirjoittamia blogeja sekä kuntavaaleihin että juhlavuoteemme liittyen. Vierailijablogeja tältä vuodelta löytyy yhteensä 20 kappaleen verran.

Vuoden päätteeksi pysähdyimme pohtimaan, missä olemme onnistuneet tänä vuonna. Olemme ylpeitä siitä, että eduskunnassa tehtiin toimenpidealoite mielenterveysstrategian jalkauttamisesta korkeakouluihin. On tärkeää, että valtakunnallisessa mielenterveysstrategiassa ja sen toimeenpanossa huomioidaan myös opiskelijat. Myös keväällä toteutettu etäopiskelukysely on meille ylpeyden aihe, sillä saimme jopa 7341 vastausta 19 eri ammattikorkeakoulusta. Tulosten perusteella pystyimme kertomaan tarkemmin päättäjille, miten amk-opiskelijoilla menee ja millaisilla toimilla haasteita voisi ratkaista. Kolmas ilon aihe tälle vuotta on se, että opetus- ja kulttuuriministeriö päätti nimittää selvityshenkilön etsimään ratkaisuja opiskelijakuntien resurssihaasteisiin. On hienoa, että ministeriössä tunnistetaan opiskelijakuntien tekemä tärkeä työ ja halutaan etsiä ratkaisuja sen ylläpitämiseen myös jatkossa.

Vuosi alkaa olla paketissa mutta työ amk-opiskelijoiden paremman huomisen puolesta jatkuu myös ensi vuonna. Olen ylpeä tämän vuoden saavutuksista ja uskon, että tulevan hallituksen on hyvä jatkaa tästä eteenpäin.

 

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille tästä vuodesta!

Hyvää joulua ja uutta vuotta!

Oona Löytänen