27.06.2019 | SAMOK viestii

Uuden AMK-opiskelijan checklist

Ensinnäkin: isosti onnea opiskelupaikasta ammattikorkeakoulussa! Vuodet edessäsi tuovat sinulle todennäköisesti hurjan määrän uutta tietoa, osaamista, kokemuksia ja elämän mittaisia ystävyyksiä. Ennen kuin aloitat opiskelun, sinun kannattaa ottaa huomioon monta asiaa.

1. Ilmoittaudu läsnäolevaksi ja tutustu uuden opiskelijan oppaaseen

Voit ilmoittautua läsnäolevaksi Opintopolun kautta ottaessasi vastaan opiskelupaikan, tai oman korkeakoulusi kautta. Tutustu korkeakoulusi uuden opiskelijan oppaaseen huolellisesti.

2. Hae opintotukea 

Opintotukea kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti. Kelan nettisivuilta löydät kattavan pikaoppaan opintoetuuksiin. Muistathan tutustua tulorajoihin, jos aiot työskennellä opintojen ohella. Myös opintojen suunnitteluun ja opintojen edistymisen seurantaan kannattaa harjaantua jo fuksivuodesta alkaen.

3. Hae asuntoa

Korkeakoulukaupungeissa edullista opiskelija-asumista tarjoavat opiskelija-asuntosäätiöt. Kattavan listan opiskelija-asuntosäätiöiden nettisivuista löydät Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n nettisivuilta. Luonnollisesti voit hakea asuntoa myös yksityisiltä markkinoilta. Muistathan, että yleinen asumistuki on erillinen opintotuesta, ja voit hakea sitä vasta vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen.

4. Liity opiskelijakuntaan ja hanki opiskelijakortti

Liittymällä oman ammattikorkeakoulusi opiskelijakunnan jäseneksi saat opiskelijakortin, joka oikeuttaa opiskelija-alennuksiin. Opiskelijakuntasi järjestää myös opiskelujen vastapainoksi vapaa-ajan aktiviteettia, kuten fuksiaisia, opiskelijabileitä, opiskelijaliikuntaa ja erilaisia kerhoja. Lisäksi opiskelijakunta valvoo sinun etuasi opiskelijana, ja voit olla milloin tahansa yhteydessä heihin kohdatessasi haastavia tilanteita opiskeluaikana. Voit liittyä opiskelijakuntasi jäseneksi heidän omilla nettisivuillaan, löydät listauksen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnista täältä.

5. Muista nauttia opiskeluajasta!

Entiset opiskelijat muistelevat usein kaiholla opiskeluaikoja, eivätkä suotta. Opi innolla uutta, mutta muista että opiskelijaelämää on myös kampuksen ulkopuolella. Muista myös käyttää häsäriä #amkopiskelijat jakaessasi someen opiskelijaelämän ja opiskelun ilosanomaa!

Onnea AMK-opintoihin! Me täällä SAMOKissa valvomme sinun ja muiden opiskelijoiden etua koko opiskeluaikasi ajan.

SAMOK on kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien kattojärjestö, ja me teemme päivittäin työtä yli 140 000 AMK-opiskelijan paremman huomisen eteen. Me parannamme amk-koulutusta, koulutuksellista tasa-arvoa ja opiskelijan arkea valtakunnan tasolla vaikuttamalla mm. lainsäädäntöön niin eduskunnan kuin opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Paikallisella tasolla oman ammattikorkeakoulusi opiskelijakunta huolehtii että sinun opiskelukaupungissasi ja kampuksellasi on kaikki kunnossa.