26.10.2023 | SAMOK viestii, Tiedotteet

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n 28. liittokokouksen puheenjohtajan avauspuhe

Arvon liittokokousväki, ärade förbundsmöte,

Olemme kokoontuneet tänne yhdessä keskustelemaan ja linjaamaan Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin kannoista ja tulevaisuudessa. Me edustamme paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti yli 168 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Asiat, joita me täällä liittokokouksessa seuraavien kahden päivän aikana päätämme, vaikuttavat nyt ja tulevaisuudessa suureen joukkoon ihmisiä. Ne vaikuttavat koko yhteiskuntaan.

Vuosi on ollut vauhdikas ja täynnä ennalta tiedossa olevia asioita, mutta myös yllätyksiä. Tiesimme, että keväällä Suomessa järjestetään eduskuntavaalit, mutta emme tienneet tammikuussa, kuinka suuresti vaalien tulos vaikuttaisi opiskelijoiden arkeen. SAMOKin ja SYLin yhteisen eduskuntavaalikampanjan kärkiteemana oli opiskelijoiden toimeentulo ja sadan euron tasokorotus opintorahaan. Vi gjorde valkampanjen tillsammans på bred front, med aktivt deltagande av båda studerandekårer och studentkårer. Kampanjaan kuului olennaisesti soittokierros ja sen avulla tavoitimme yhdessä huimat 655 ehdokasta. Suuri kiitos kaikille opiskelijakuntien toimijoille, jotka osallistuivat tähän soittelu-savottaan. Soittokierroksen avulla saimme hyvää dataa ja esimerkiksi opintorahan 100 euron tasokorotusta kannatti yli kolme neljännestä kiinni saaduista ehdokkaista.

Kampanjan aikana tapasimme aktiivisesti puolueiden johtoa, kansanedustajia sekä puolueiden taustavaikuttajia. Hallitusneuvottelut käytiin Helsingissä Säätytalolla 2. toukokuuta alkaen ja ne kestivät tuskallisen pitkään. Järjestimme neuvotteluiden aikana tempauksia, joilla halusimme tuoda esiin opiskelijoiden heikkoa tilannetta sekä ahdinkoa. Hallitusohjelma saatiin vihdoin kasaan 16. kesäkuuta. Ohjelmassa ei kuitenkaan ollut niitä asioita, joita opiskelijoille oli kevään aikana lupailtu.

Huoli opiskelijoiden toimeentulosta otettiin kampanja-aikana vastaan ansaitsemallaan vakavuudella, mutta hallitusohjelmassa opiskelijoiden toimeentuloon ei saatu panostuksia. Opintotuen lainapainotteisuuden kasvattaminen, leikkaukset yleiseen asumistukeen, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ja opintotuen indeksijäädytykset jättävät merkittävän loven opiskelijoiden toimeentuloon. Suomen hallitus heitti romukoppaan lupauksensa, tarjoili kylmää keittoa ja märkää rättiä opiskelijoille. Kirsikkana kakun päälle hallitus valmistelee kansainvälisten opiskelijoiden lukuvuosimaksujen täyskatteellistamista. Tätä päätöstä hallitus valmistelee tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Suomen houkuttelevuus kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien silmissä on vaarassa heikentyä merkittävästi. Internationella studerande hamnar i en allt mer ojämlik situation jämfört med lokala studerande.Tässä pakostikin paraskin maailmanparantaja hieman kyynistyy.

Hallitus on kuitenkin tekemässä myös panostuksia ja parannuksia. Esimerkiksi TKI-rahoituksen määrää ammattikorkeakoululle ollaan lisäämässä ja Business Finlandin rahoituksen käyttöä ollaan helpottamassa. Vaikka kansainvälisten opiskelijoiden asemaan kohdistuu heikennyksiä, on hallitusohjelmassa myös kansainvälistymiseen liittyviä hyviä kirjauksia. Näitä ovat esimerkiksi kannusteiden lisääminen Suomeen työllistymiseksi valmistumisen jälkeen, kielten koulutukseen panostaminen sekä tutkintojen tunnustamisen ja käsittelyaikojen sujuvoittaminen.

Parannuksia on lisäksi tulossa esimerkiksi mielenterveysongelmien hoitamiseen ja niiden ennaltaehkäisemiseen. Tämän otamme vastaan ilolla, valolla ja lämmöllä. Lasten ja nuorten terapiatakuu on valmisteilla ja me haluamme, että se pitäisi sisällään vähintään kaikki alle 29-vuotiaat. Lisäksi psykoterapiakoulutuksen ensimmäisestä vaiheesta ollaan tekemässä maksutonta, mikä on SAMOKin linjojen mukaista.

Kuitenkin, parasta hoitoa mielenterveysongelmiin olisi kuitenkin riittävä toimeentulo!

Hallituksen ensimmäiset konkreettiset päätöksen tehtiin syksyn budjettiriihessä, jossa monesta opiskelijoiden tilannetta kurjistavasta päätöksestä tuli totisinta totta. Men vi höll inte tyst när regeringen beslöt att rikta nedskärningarna mot oss. Turhautuminen, tyytymättömyys ja tyrmistys valtasivat AMK-opiskelijat ruohonjuuritasolta lähtien ja tilojen valtaukset sekä mielenosoitukset täyttivät kampukset, somen ja median. AMK-opiskelijat näyttivät suurta yhtenäisyyttä ja ennennäkemätön aktiivisuutta vastustaessaan leikkauksia. Te olette selvästi täynnä iloa, valoa ja aatteenpaloa. Haluan tässä kohtaa sanoa suuren kiitoksen jokaiselle AMK-opiskelijalle, joka osallistui hallituksen päätösten vastustamiseen tilojen valtauksen, mielenosoitusten, mielipidekirjoitusten ja somen kautta. Kaunis kiitos kaikille!

Hallituksen ja joidenkin kansanedustajien mielestä opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset ovat oikeutettuja, koska kampuksillahan ei missään nimessä laahusta nälkiintyneitä nuorukaisia ja neitokaisia ryysyissä, ei sinne päinkään. Irtokynnet kimaltavat, partavesi tuoksuu, tekoripset räpsähtelevat. Näin esimerkiksi kertoo meille yksi tarkasti opiskelijaelämään paneutunut kansanedustaja.

Nämä hallituksen leikkaukset eivät välttämättä hetkauta sellaisen opiskelijan elämää, joka pystyy käymään töissä opintojen aikana, on saanut harjoitteluista palkkaa tai joidenka vanhemmat pystyvät tukemaan ja auttamaan. Meidän tehtävämme on huolehtia kaikista pienituloisimmasta ja heikoimmassa asemassa olevasta opiskelijasta. On täyttä hulluutta ajatella, että esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelijaopiskelija, joka suorittaa palkatonta harjoittelua täysillä tunneilla, pystyisi käymään tämän jälkeen töissä elättääkseen itsensä ja huolehtimaan vielä liikkumisesta sekä mielenterveydestään. En studerande är bara en människa, och det finns en gräns för hur mycket en människa kan orka.

Arvon liittokokousväki, ärade förbundsmöte,

Pahoittelen tässä kohtaa puheeni negatiivista sävytteisyyttä, mutta monet kriisit vaikuttavat tällä hetkellä maailmassa ihmisten elämään ja myös meidän tulevaisuutemme näkymiin. Olemme juuri selvinneet maailmanlaajuisesta pandemiasta, jonka haavoja, ruhjeita ja arpia kannamme vieläkin mukanamme. Tämän vuoden aikana olemme joutuneet kokemaan suureen, vapaana laukkaavan inflaation ja sen seurauksena korkotason nousun. Monet opiskelijat elävät köyhyysrajalla ja suuret hintojen nousut peruselintarvikkeissa näkyvät heti elämässä. Samaan aikaan vastavalmistuneilla opintolainan korkomenot ovat lähteneet kasvuun. Yleinen ajatus on se, että korkeasti koulutetut ihmiset tienaavat paljon ja keskimäärin tämä on jokseenkin totta. Meillä on kuitenkin aloja, esimerkiksi sosiaali- ja terveys- sekä kulttuuriala, jossa palkat ovat pienet. Pienituloisen ihmisen arjessa useamman sadan euron lisämenot syövät taloudesta suuren summan. Talouden suuret ongelmat vievät väistämättä uskoa myös tulevaisuudelta.

Ukrainassa tälläkin hetkellä Venäjän raaka hyökkäyssota on edelleen käynnissä ja monet opiskelijat ovat lähteneet pakoon sotaa tai jääneet puolustamaan omaa kotimaatansa, demokratiaansa, kieltänsä ja omaa identiteettiänsä. Monet heistä ovat haavoittuneet ja monet heistä ovat menettäneet henkensä. Ingen i den här världen ska behöva gå igenom det som de har gått igenom. Suomen ja EU:n tulee jatkaa tukeaan Ukrainalle niin pitkään kuin tarpeen aina yhteiskunnan uudelleenrakennukseen saakka. Emme saa tottua ja turtua tilanteeseen. Emme saa antaa pelolle ja terrorille jalan sijaa.

Viime viikkoina olemme saaneet myös lukea Lähi-idän tulehtuneesta tilanteesta. Pommitukset ja hyökkäykset puolin ja toisin ovat vaikuttaneet miljoonien ihmisten arkeen ja tulevaisuuteen. Konflikteissa ja sodissa aina häviäjänä on viaton lapsi, opiskelija, vanhempi, isovanhempi, ihminen.

Me SAMOKissa olemme halunneet kantaa oman kortemme kekoon opiskelijoiden suojelemiseksi tässä kriisintäyteisessä maailmantilassa. Olemme tänä vuonna perustaneet yhdessä Suomen ylioppilaskuntien liitto SYLin kanssa Students at risk yhdistyksen, jonka tarkoituksena on auttaa kriisien jalkoihin jääneitä ja ihmisoikeuksia puolustavia opiskelijoita, joilta on evätty oikeus korkeakoulutukseen tai muu ihmisoikeus oman yhteiskunnallisen toimintansa vuoksi omassa kotimaassaan. Tarkoituksena on tarjota tällaisille opiskelijoille mahdollisuus jatkaa opintojaan suomalaisessa korkeakoulussa. Olemme saaneet yhdistykselle valtion tukea ja toivomme tuen jatkuvan, koska opiskelijoihin vaikuttavat kriisit, konfliktit ja sodat eivät ole maailmasta loppumassa.

Tässä kohtaa haluan lainata juuri edesmennyttä rauhan miestä, presidentti Martti Ahtisaarta: ”Sodat ja kriisit eivät ole väistämättömiä. Ne ovat seurausta ihmisten toimista.” Me kaikki voimme omilla toimillamme, päätöksillämme ja valinnoillamme rakentaa terveempää ja turvallisempaa tulevaisuutta. On meidän tehtävämme katsoa kriisejä suoraan silmiinja linjata, että meidän sukupolvemme tekee kaikkensa, että maailmasta tulisi valoisampi, onnellisempi ja yhdenvertaisempi.

Respected General assembly,

Today, we stand as representatives of over 168,000 university of applied sciences students, unified locally, nationally, and globally. The decisions we make during this congress will resonate in the lives of many and leave an indelible mark on our society. In the past year, we’ve encountered challenges and disappointments as we strived for enhanced student welfare. Regrettably, the government’s decisions have not mirrored our aspirations for improved financial support and mental health services.

Nevertheless, we stand resolute as the voice of the students, defying stereotypes and championing the cause of the most vulnerable among us. Our unity has been manifest in our activism, and we pledge to persist in the quest for a fairer future. Let this congress serve as a platform for constructive discussions, steering us toward the positive change that university of applied sciences students so urgently need.

In addition to our concerns regarding student welfare, we are committed to addressing the issue of unpaid internships, ensuring fair compensation for students, and cultivating a brighter future. It is imperative that we recognize how global crises, such as the conflicts in Ukraine and the Middle East, impact students. Therefore, we must play our part in advocating for peace and solidarity. The upcoming year will be laden with political engagements, including presidential and European Parliament elections, and we extend our encouragement to all candidates to join us in shaping a better future for our students.

Arvon liittokokousväki, ärade förbundsmöte,

Tässä kohtaa voisimme palata valtakunnan politiikan kuohuista ja kansainvälisen politiikan aalloista takaisin tähän saliin. Olemme täällä siksi, että me emme tyydy katsomaan vierestä kun joku toinen muokkaa tulevaisuutta puolestamme, me olemme täällä päättämässä omasta tulevaisuudesta.

Opiskelijaliikkeelle ominaista on tietoon perustuva päätöksenteko, uusien asioiden innokas kokeileminen ja vanhojen rakenteiden ravistelu. Haluamme myös SAMOKissa rohkeasti kehittää omaa toimintaamme ja luoda esimerkkejä, joiden avulla opiskelusta, järjestötoiminnasta, työelämästä ja maailmasta tulisi reilumpi ja vähemmän ihmistä raastavampi.

Utöver allt det fartfyllda påverkansarbetet har SAMOK också fokuserat mycket på intern utveckling i år. Olemme panostaneet Liiton toimijoiden hyvinvointiin ja kokeilleet rohkeasti uutta. Suurimpana hyvinvointia tukevana uudistuksena olemme siirtyneet 30 tuntiseen työviikkoon. Palautteen perusteella tämä uudistus on toiminut hyvin, tukenut hyvinvointia ja tehostanut monia käytänteitä.

Haluamme myös, että ammattikorkeakouluopiskelijaliike on kaikille avoin paikka olla ja oppia. Siksi olemme tänä vuonna halunneet panostaa ruotsin ja englannin kieliseen toimintaan, työ on kantanut hyvää hedelmää ja toiminta on kehittynyt. Työ on kuitenkin vielä kesken ja toiminta ei ole täydellistä. Seuraavan vuoden toimijoiden on otettava koppia asioista, joita meiltä jää, jotta meidän ihana liikkeemme olisi yhdenvertaisempi ja aidosti inklusiivinen.

Hyvät ammattikorkeakouluopiskelijat,
goda yrkeshögskolestuderande,

Liittokokouksessa päätämme monista erilaisista asioista. Toimintasuunnitelma ohjaa ensi vuoden toimintaa vahvasti ja vuoden 2024 hallitus pääsee valmistelemaan Liitolle uutta strategiaa yhdessä opiskelijakuntien kanssa, paneutumaan asumiseen asumisen linjapaperin muodossa, toteuttamaan keväällä EU-vaalikampanjan sekä valmistautumaan kunta- ja aluevaaleja varten.

Jag skulle särskilt vilja lyfta fram praktikerna. Olemme valmistelleet harjoitteluita koskevan linjapaperin yhdessä teidän kanssanne ja esitys kokouksen julkilausumaksi käsittele myös harjoitteluita. Euroopan parlamentti on kesällä äänestänyt palkattomien harjoittelujen kieltämisen puolesta EU:ssa. Otamme lämmöllä vastaan tämän linjauksen ja teemme kaikkemme, jotta siitä tulisi totta tulevaisuudessa. Haluamme rakentaa maailmaa, jossa harjoittelut antavat opiskelijalle vielä enemmän.

Me tiedämme, että Ammattikorkeakouluissa tehtävä harjoittelu on merkittävä osa tutkintoa. Harjoittelu kuuluu kaikkiin ammattikorkeakoulututkintoihin ja se on pakollinen osa opintoja. Palkattomat harjoittelut ovat ongelma varsinkin sosiaali-ja terveysalalla. Tämän alan harjoitteluissa on yleistä, että harjoittelija joutuu itse hankkimaan työskentelyvälineet ja täten maksamaan harjoittelustaan. Toimeentuloon liittyvät ongelmat näkyvät korostetusti ammattikorkeakouluissa, viimeisimmän Eurostudent tutkimuksen mukaan 50% ammattikorkeakouluopiskelijoista kokevat joko jonkin verran, melko paljon tai erittäin paljon taloudellisia vaikeuksia.

Tiedostamme haastavan tilanteen ja haluamme olla luomassa ratkaisuita, emme pelkästään päivittelemässä ongelmaa. Vaadimme, että opiskelija saa harjoittelusta kohtuullisen korvauksen omaa työpanostaan vastaan. Harjoittelupaikoissa edellytys korkeakoulujen maksamalle harjoittelutuelle poistetaan. Pakollisista harjoitteluista syntyvien kulujen osalta laaditaan tukijärjestelmä opiskelijoiden taloudellisen tilanteen turvaamiseksi. Harjoittelupaikkakunnalla on majoittumispaikkoja toiselta paikkakunnalta harjoitteluun tuleville harjoittelujaksojen ajaksi. Opiskelija saa tietoa harjoittelun aikaisista oikeuksista ja velvollisuuksista sekä ohjausta työharjoitteluun valmistautumisesta osana muita opintoja.

Me emme vaadi kuuta taivaalta, vaan hieman parempaa ja oikeudenmukaisempaa elämää.

Haluan tässä kohtaa kannustaa ja kiittää kaikkia ehdolla olevia ihmisiä. Ottakaa kaikki irti liittokokouksesta ja ehdokkuudesta. Suuri kiitos siitä, että olette halukkaita jatkamaan AMK-opiskelijaliikeen puolustamista ja kehittämistä. Olette valonsotureita pimeyden keskellä.

Arvon liittokokousväki, ärade förbundsmöte,

Tänään keskustellaan ja huomenna päätetään se suunta, johon ammattikorkeakouluopiskelijoiden tulevaisuutta haluamme viedä. Huomenna arvoisa liittokokous valitsee myös ne henkilöt, jotka eturintamassa taistelevat näistä arvoista, näistä linjauksista. Täällä ja nyt on se aika ja paikka vaikuttaa. Liittokokous herättää tunteita, tulee pettymyksiä ja tulee onnistumisen hetkiä. Detta är en plats där man kan lära sig och delta på ett tryggt sätt. Muistetaan kunnioittaa jokaista täällä, tämä on monelle ensimmäinen liittokokous. Keskustellaan monipuolisesti, kuunnellaan erilaisia mielipiteitä ja tehdään ammattikorkeakouluopiskelijoiden puolesta parhaita mahdollisia päätöksiä.

Näillä sanoin avaan Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry:n 28. varsinaisen liittokokouksen.