16.08.2021 | SAMOK viestii, Uutiset

Hei uusi AMK-opiskelija, muista nämä!

Ihan ensiksi onnea opiskelupaikasta ammattikorkeakoulussa!
Näin elokuussa ja opintojen alkaessa sinun kannattaa ottaa huomioon muutama asia. Kokosimme niistä näppärän kuuden kohdan listan, olepa hyvä!


1. Tutustu uuden opiskelijan oppaaseen

Tutustu korkeakoulusi uuden opiskelijan oppaaseen huolellisesti. Oppaan löydät korkeakoulusi verkkosivuilta.

2. Hae opintotukea

Opintotukea kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti, ellet jo olekin sitä hakenut. Kelan nettisivuilta löydät kattavan pikaoppaan opintoetuuksiin. Muistathan tutustua tulorajoihin, jos aiot työskennellä opintojen ohella. Myös opintojen suunnitteluun ja edistymisen seurantaan kannattaa kiinnittää huomiota – siten opintosi etenevät jouhevasti.

3. Hae asumistukea

Muistathan, että yleinen asumistuki on erillinen opintotuesta, ja voit hakea sitä vasta vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen.

4. Maksa terveydenhoitomaksu Kelalle

Saat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut käyttöösi heti, kun ilmoittaudut läsnäolevaksi lukukaudelle.
YTHS:ltä saat perus- ja suun terveydenhuollon palveluita sekä mielenterveyspalveluita.


Muista myös maksaa opiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle. Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä opiskelijalle erillistä laskua, vaan maksu tulee maksaa itse. Syyslukukauden eräpäivä maksun maksamiselle on 30.9., jos olet siihen mennessä ilmoittautunut läsnäolevaksi. Jos ilmoittaudut syyslukukaudelle 1.10. tai sen jälkeen, maksun eräpäivä on 31.12. Lisätietoa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta ja ohjeita maksun maksamiseen löydät Kelan sivuilta.

5. Liity opiskelijakuntaan ja hanki opiskelijakortti

Liittymällä oman ammattikorkeakoulusi opiskelijakunnan jäseneksi saat opiskelijakortin, joka oikeuttaa opiskelija-alennuksiin. Lisäksi opiskelijakunta valvoo sinun etuasi opiskelijana, ja voit olla milloin tahansa yhteydessä heihin mikäli kohtaat haastavia tilanteita opiskeluaikana. Voit liittyä opiskelijakuntasi jäseneksi heidän omilla nettisivuillaan, löydät listauksen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnista täältä. Paikallisella tasolla oman ammattikorkeakoulusi opiskelijakunta huolehtii että sinun opiskelukaupungissasi ja kampuksellasi on kaikki kunnossa.

6. Muista nauttia opiskeluajasta – ja jos tuntuu hankalalle, apua löytyy

Elämme edelleen haastavia aikoja koronapandemian vuoksi ja muiden opiskelijoiden tapaaminen ja uusiin tyyppeihin tutustuminen ei ole yhtä helppoa kuin ennen. Opiskelu etäyhteyksin ja poikkeusoloissa kuormittaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jos oma olo alkaa tuntua hankalalle, kannattaa hakea apua esimerkiksi seuraavien tahojen kautta:

Onnea vielä AMK-opintoihin!
Me täällä SAMOKissa valvomme sinun ja muiden opiskelijoiden etua koko opiskeluaikasi ajan.