SAMOK lausui valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026—2029 opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hallinnonalalta. Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.
OKM:n aiemmin päätetyistä säästöistä 16,9 milj. euroa koskee amk-rahoitusta. Tämän lisäksi tulee lisäleikkauksia korkeakoulujen perusrahoitukseen 30 milj. euroa v. 2026, 20 milj. euroa v. 2027 ja 15 milj. euroa vuodesta 2028 alkaen. SAMOK näkee, että kyseessä on koulutusleikkaus, joka vaikuttaa heikentävästi koulutuksen laatuun. SAMOK huomauttaa, että korkeakoulut ovat jo nyt joutuneet tekemään ikäviä päätöksiä säästöpaineiden alla, eikä tilanne tule näiden päätöksien jälkeen helpottumaan. Perusrahoituksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä hetkessä, jossa Suomi tarvitsee kuumeisesti lisää korkeakoulutettuja.
Korkeakoulujen rahoituksesta leikkaamisen rinnalla aloituspaikkoja lisätään vuodesta 2026 ja sitä varten on tehty 3,8 milj. euron lisäys rahoitukseen. Perusrahoituksesta leikkaaminen vaikuttaa kuitenkin rahoitukseen useita kymmeniä miljoonia euroja ja myös uudet aloituspaikat vaativat lisäresursseja. SAMOK toivoo, että uusien aloituspaikkojen määrästä päätettäessä huomioitaisiin koulutusalakohtaiset erot ja aloituspaikkoihin kohdennetaan aidosti riittävä rahoitus. Koulutustason nostamisella on huomattava merkitys kansantalouden tulevalle talouskasvulle, mutta koulutustason nosto ei saa tapahtua osaamistasoa laskemalla.
T&K-rahoituslain mukaisia uusia lisäyksiä valtion julkisen talouden suunnitelman mukaan suunnataan yliopistoille ja ammattikorkeakouluille yhteensä 30 milj. euroa vuonna 2026 ja 54 milj. euroa vuodesta 2027 lähtien. SAMOK näkee, etteivät T&K-panostukset tule paikkaamaan perusrahoitusta tai parantamaan perusopetusta. SAMOK on huolissaan korkeakoulutuksen tulevaisuuden painotuksesta, jos T&K-panostuksia lisätään ja perusrahoituksesta leikataan.
Lopuksi SAMOK nostaa esiin huolen Suomen maksuttomasta koulutuksesta. Suomessa on kautta aikojen nähty yhteisenä tavoitteena, että kaikilla on mahdollisuus saada laadukasta koulutusta perheen tuloista riippumatta. Nyt ja aikaisemmin tehdyt päätökset romuttavat maksuttoman koulutuksen periaatteen.