SAMOK lausui luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta (pysyvä oleskelulupa), jossa esitetään pysyvän oleskelun edellytysten tiukentamista neljästä vuodesta kuuteen vuoteen sekä mahdollisuutta pysyvään oleskelulupaan suomalaisessa korkeakoulussa ylemmän korkeakoulututkinnon tai yliopistojen kanditutkinnon suorittaneille. Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.
SAMOK näkee räikeänä virheenä, ettei mahdollisuutta saada pysyvä oleskelupa ei ole ulotettu amk-tutkinnon suorittaneille. Jos luonnoksen esitys toteutuu, amk-tutkinnon suorittaneilta edellytettäisiin esitysluonnoksen mukaisesti tiukempia pysyvän oleskelun edellytyksiä. Kansainvälisten opiskelijoiden sitouttamista Suomeen on vahvistettava ja SAMOK näkee tämän esityksen toimivan päinvastoin. Mahdollisuus pysyvään oleskelulupaan on laajennettava myös amk-tutkinnon suorittaneille, sillä nyt kahta samantasoisen tutkinnon suorittanutta kansainvälistä opiskelijaa kohdeltaisiin eriarvoisesti riippuen siitä, onko alempi korkeakoulututkinto suoritettu ammattikorkeakoulussa vai yliopistossa. SAMOK pitää erikoisena, ettei luonnoksessa perustella lainkaan, miksi amk-tutkinnon suorittaneet on jätetty lakiesityksen ulkopuolelle.
Ammattikorkeakouluopinnot antaa vahvat valmiudet työelämään ja alemmista korkeakoulututkinnoista nimenomaan amk-tutkinto varmistaa vahviten työllistymisen. Lisäksi SAMOK huomauttaa, että amk-opiskelijat valmistuvat juuri niille aloille, joista Suomen työmarkkinoilla on suurin pula. Ei ole Suomen edun mukaista vaikeuttaa korkeakoulututkinnon suorittaneiden mahdollisuuksia jäädä ja työllistyä Suomeen.
SAMOK näkee, että esityksen tavoite kannustaa kotoutumiseen ja kielenoppimiseen on hyvä. Huomionarvoista on, että ammattikorkeakouluissa on panostettu kansainvälisten opiskelijoiden suomen ja ruotsin kielen oppimiseen jo pidemmän aikaa. SAMOK kannattaa edellytyksiä suomen tai ruotsin kielen taidosta, mutta näkee erittäin tärkeänä pysyvän oleskeluluvan saamisen myös amk-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Näin korkeakoulusta valmistuneilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet jäädä Suomeen valmistumisen jälkeen.
Lakiluonnoksessa todetaan, että esityksellä on vain vähäisiä vaikutuksia työntekijöihin. Pysyvän oleskeluluvan saamisen vaikeutuessa entistä useampi työntekijä on kuitenkin jatkossa määräaikaisella työluvalla Suomessa tiukoin työllistymisehdoin. Tämä ei kannusta tuomaan perhettä Suomeen tai kotoutumaan, kun epävarmuus maahan jäämisestä on jatkuvasti läsnä. Esitys myös tekee Suomen pysyvän oleskeluluvan myöntämisestä kireämpää kuin muissa pohjoismaissa. Tämä voi vaikuttaa siihen, että kansainväliset osaajat valitsevat Suomen sijaan toisen pohjoismaan.