SAMOK lausui hallituksen esityksestä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025. Lausunto keskittyy opiskelijoiden siirtämiseen opintotuen asumislisän piiriin, koulutustason nostoon ja nuorisoalan rahoitukseen. Tarkemmin lausuntoon voit tutustua täältä.
SAMOK pitää esitettyjä hyväksyttävien asumismenojen rajoja riittämättöminä, sillä ne eivät huomioi riittävästi kuntaryhmien keskimääräisiä asumismenoja ja huomauttaa, ettei valtion tukeman asuntokannan vuokrataso reagoi kysyntään, vaan vuokrahinta määräytyy omakustannusperiaatteella. SAMOK näkee kohtuullisena, että opiskelija-asuntojen yleinen hintataso huomioidaan osana asumislisän enimmäismäärän määrittelyä.
SAMOK näkee uudistuksen haitallisena opiskelijoiden toimeentulolle ja kantaa erityistä huolta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista opiskelijaryhmistä, kuten pitkäaikaissairaista ja osaopiskelukykyisistä opiskelijoista. SAMOK huomauttaa, että täysiä tukikuukausia hyödyntävät erityisesti ne opiskelijaryhmät, joille opintotuen ja asumisen tukien saaminen on kriittisen tärkeää toimeentulon ja opintojen edistämisen kannalta. SAMOK näkee ongelmallisena, että opiskelijoiden asumisen tuet sidotaan opintotukikuukausien käyttöön. Tämä tarkoittaa erityisesti kesäajan toimeentulon heikentymistä erityisesti niiden opiskelijoiden osalta, jotka eivät työllisty kesäaikana.
Korkeakoulutettujen nuorten määrä pyritään nostamaan mahdollisimman lähelle 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tähän ei kuitenkaan ole varattu tarvittavia resursseja. SAMOK näkee, että TKI-panostukset ovat tarpeellisia, mutta rahoitusta tulisi suunnata enemmän korkeakouluille. Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja lisätään ilman riittävää rahoitusta. Korkeakoulutuksen laadun nostaminen ja uudistukset vaativat rahallista panostusta. SAMOK toivoo, että panostukset näkyisivät myös ammattikorkeakouluissa, joissa on huutava tarve perusrahoituksen korotukselle.
SAMOK on maltillisen tyytyväinen, että valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen valtionavustuksiin varattu rahoitus säilyi esityksessä samalla tasolla kuin tänä vuonna. On kuitenkin syytä huomata, että inflaatio nostaa järjestöjen kustannuksia ja avustustason säilyessä samana järjestöiltä tosiasiassa leikataan.