07.02.2024 | Lausunnot

Roosa Veijola

Lausuimme Eurooppa liikkeellä – liikkuvuuden edistämiseen liittyen

SAMOK lausui valtioneuvoston selvityksestä Euroopan komission ehdotuksesta neuvoston suositukseksi Eurooppa liikkeellä – oppimiseen liittyvän liikkuvuuden mahdollisuudet kaikille. Yleisesti ottaen SAMOK pitää komission ehdotusta neuvoston suositukseksi hyvin tärkeänä ja ajankohtaisena ottaen huomioon laskeneet korkeakouluopiskelijoiden liikkuvuusluvut Suomessa. Laskusuhdanne opiskelijoiden liikkuvuusjaksoissa on kuitenkin ollut selvää jo ennen koronapandemiaa ja siksi Suomessa olisi syytä tarkastella laajasti niin paikallisella kuin kansallisella ja Euroopan tasolla, mitä konkreettisia toimia liikkuvuusjaksojen määrän lisäämiseksi voidaan tehdä. Lausunnon kokonaisuudessaan voit lukea täältä

SAMOK pitää tärkeänä, että  Suomi kannattaa jäsenmaiden toimintasuunnitelmien  laatimista osaamisen liikkuvuuden lisäämiseksi. Suomen tulisi pitää esillä opiskelijoiden ja nuorten osallistumista näiden toimintasuunnitelmien valmisteluun. Toimintasuunnitelmissa tulisi laatia toimenpiteitä liikkuvuusjaksojen lisäämiseksi sekä paikalliselle tasolle korkeakouluihin että kansalliselle tasolle. Lisäksi Suomen tulee edistää aktiivisesti ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksilukua sekä sitä, että jokaiseen korkeakoulututkintoon mahdollistetaan kansainvälistymisjakso sisältäen opiskelijavaihto- tai harjoittelujakson ulkomailla.

Tavoite siitä, että 20% kaikista liikkuvuusjakson suorittaneista tulisi olla henkilöitä, joilla on vähemmän mahdollisuuksia osallistua liikkuvuusjaksoille, on nähdäksemme hyvä ja kannustaa jäsenmaita kehittämään konkreettisempia keinoja inklusiivisuuden lisäämiseksi. SAMOK näkeekin, että Suomessa (ja muissa jäsenmaissa) tulee selvittää mahdollisuuksia tilastoida aliedustettujen ryhmien (kuten perheellisten) sekä opiskelijoiden, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia (kuten vammaiset ja toimintarajoitteiset opiskelijat) osallistumista Erasmus+ -ohjelmaan. 

Esityksessä mainittu Erasmus ambassodor -toiminnan pilotoiminen on erittäin tervetullut. SAMOK on myös yhdessä muiden Euroopan opiskelijajärjestöjen kanssa ehdottanut Students at Risk -ohjelman perustamista osaksi Erasmus+ -ohjelmaa. SAMOK suhtautuu varauksella komission ehdotuksessa olevaan yhteiseen eurooppalaiseen tutkintoon. Paras ratkaisu olisi kehittää lisä korkeakoulujen myöntämään tutkintoon erillisen eurooppalaisen tutkinnon sijaan. 

Lopuksi SAMOK toteaa, että Suomen tulisi sisällyttää kantaansa liikkuvuuden tuottama lisäarvo yksilön henkilökohtaiselle kehitykselle.