10.11.2023 | Kannanotot

Kannanotto: SAMOK vaatii tukea Gazan sodasta kärsiville opiskelijoille

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK vaatii välitöntä humanitaarista tulitauko Gazaan ja tukea sodasta kärsiville opiskelijoille. Humanitaarisille järjestöille ja välttämättömille tarvikkeille kuten puhtaalle vedelle, lääkkeille, elintarvikkeille ja sähkölle on taattava esteetön pääsy kriisialueelle. Myös oikeus oppimiseen on taattava sodan keskellä.

Tuomitsemme jyrkästi niin Israelin iskut Gazaan kuin Hamasin iskut Israeliin. Tilanne on kehittynyt katastrofaaliseksi vaatien jo kymmeniätuhansia viattomia siviiliuhreja. Vaadimme Suomelta ja Euroopan Unionilta toimia tulitauon aikaansaamiseksi.

”Tilanne on siviileille ja opiskelijoille aivan kestämätön. Tässä järkyttävässä tilanteessa suurin kärsijä on opiskelija, lapsi, isovanhempi, jonkun sisko tai veli – siis tavallinen ihminen”, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

SAMOK nostaa esiin huolen Suomessa ja maailmalla kasvavasta vihapuheesta, rasismista, antisemitismistä sekä islamofobiasta, ja tuomitsee nämä kaikissa tilanteissa. Opiskelijalle on taattava oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön hänen taustastaan riippumatta. Tässä tärkeä rooli on ammattikorkeakoulujen opettajilla sekä muulla henkilökunnalla.

”On tärkeää, että ammattikorkeakoulu on turvallinen tila jokaiselle opiskelijalle. Ääriliikehdintään ja rasismiin tulee aina puuttua sen vaativalla vakavuudella”, painottaa Soukkio.

Toivomme myös, että Students at Risk Finland -järjestelmä, jota SAMOK on ollut perustamassa, saadaan mahdollisimman pian käytäntöön. Tämän järjestelmän kautta voisimme auttaa entistä paremmin sotaa, konfliktia tai vainoa pakenevia opiskelijoita, joilta oikeus opiskeluun on evätty. Tämä vaatii myös riittävää tukea ja tahtotilaa esimerkiksi valtiolta ja EU:lta. Myös EU:n laajuisen Students at Risk ohjelman kehittämistä pitkällä tähtäimellä on jatkettava.

Yksilölle auttaminen voi tässä järkyttävässä tilanteessa tuntua tärkeältä ja kannustammekin lahjoittamaan mahdollisuuksien mukaan humanitaariseen apuun. Esimerkiksi seuraavat tahot ovat hyviä vaihtoehtoja:

Mikäli tilanne järkyttää sinua tai läheisiäsi, keskusteluapua on saatavilla esimerkiksi seuraavista paikoista:

Lisätietoja:

Joonas Soukkio
Puheenjohtaja, SAMOK
[email protected]
puh. 050 389 1000

Roosa Veijola
Eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija, SAMOK
[email protected]
puh. 050 389 1012

Ville Jäppinen
Toiminnanjohtaja, Students at Risk Finland ry
[email protected]
puh. 050 328 9526