30.05.2023 | Kannanotot

Kannanotto: Loppu leikkausleikeille – tässä oikeat vastaukset hallitusneuvottelijoille opiskelijoiden valmistumisen tukemisesta

Loppu leikkausleikeille – 
tässä oikeat vastaukset hallitusneuvottelijoille opiskelijoiden valmistumisen tukemisesta

Yle uutisoi maanantaina 29.5. valtiovarainministeriön jakaneen hallitusneuvottelijoille omat ehdotuksensa opiskelijoiden valmistumisen nopeuttamiseksi. Hienoa, että koulutuspolitiikka kiinnostaa valtiovarainministeriötä, mutta opittavaa on vielä paljon. Nämä ehdotukset nimittäin lähinnä lisäävät opiskelijoiden kuormitusta ja hidastavat valmistumista. Onneksi Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOKilla on tarjota parempia ja kestävämpiä ratkaisuja tilanteeseen. Bonuksena meidän ehdotuksemme eivät lisäisi opiskelijoiden kuormitusta, vaan helpottaisivat sitä!

SAMOKin ratkaisut hallitusneuvottelijoiden vapaaseen käyttöön:

  • Opintotuen 100 euron tasokorotus päätoimisen opiskelun tukemiseksi.
  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n rahoituksen parantaminen.
  • Korkeakoulujen ohjaus- ja tukipalveluihin panostaminen.
  • Koulutuksen rahoituksen kasvattaminen ja ennakoitavissa oleva rahoituspohja.
  • Lyhyiden osaamiskokonaisuuksien ja täydennyskoulutuksen kehittämiseen panostaminen.

Valtiovarainministeriön ehdotukset heikentäisivät entisestään eniten tukea tarvitsevien opiskelijoiden tilannetta. Eurostudent VII (2019) -tutkimuksen mukaan yleisimpiä opintoja hidastavia tekijöitä ovat terveyteen liittyvät syyt, toimeentulovaikeudet sekä työssäkäynti opintojen aikana. Tukien ja lainahyvityksen heikentäminen lisäisi työssäkäyntiä entisestään, jolloin yhä useamman opinnot hidastuisivat.

“Ei näin! Valtiovarainministeriön ehdotuksessa opiskelijat nähdään yhtenäisenä joukkona, jotka saapuvat korkeakouluun ja käyttävät koko sen ajan opintoihin. Suuri osa tekee näin, mutta monet myös työskentelevät opintojensa aikana, vaihtavat paikkakuntaa tai opiskelualaa ja perheellistyvät”, painottaa SAMOKin puheenjohtaja Joonas Soukkio.

Opiskelijat ovat jo nyt kuormittuneita, mikä näkyy suoraan opiskelijoiden mielenterveyden heikkenemisenä. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus KOTT (2021) mukaan joka kolmas kärsii masennuksen ja ahdistuksen oireista. Hoitovaje ja opiskelijoiden kuormittaminen käyvät pitkällä tähtäimellä hidasta valmistumista kalliimmaksi: mielenterveysongelmat ovat yksi suurimpia syitä työkyvyttömyyseläkkeille. Opiskelijoiden hyvinvointiin ja toimeentuloon panostaminen ovat pitkän tähtäimen sijoituksia, joihin vilpittömästi toivomme hallitusneuvottelijoiden tarttuvan.

“Opintojen venymisestä rankaiseminen ei ole kestävä tapa tehdä koulutuspolitiikkaa! Tukikuukausien määrän vähentäminen ja lisäajalla oleville lukukausimaksujen käyttöönottaminen todennäköisesti johtaisi opintojen keskeyttämiseen. Jo tällä hetkellä monet käyvät töissä opintojen ohella toimeentulonsa ja perustarpeiden takaamiseksi”, muistuttaa SAMOKin varapuheenjohtaja Diana Muraskina.

SAMOK korostaa, että laadukas ja monipuolinen oppiminen vaatii aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä opintoihin. Tämä mahdollistaa myös liikkuvuusjaksot ja muut tavat kerryttää kansainvälistä osaamista. Hyvinvoivat opiskelijat ovat hyväksi koko Suomelle: niin valtiontaloudelle kuin itseisarvona!

Lisätietoja:

Joonas Soukkio
Puheenjohtaja
[email protected]
p. 050 389 1000

Diana Muraskina
Varapuheenjohtaja
[email protected]
p. 044 300 3171