Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) julkaisivat ohjelman korkeakouluopiskelijoiden kansainvälisten liikkuvuusjaksojen lisäämiseksi. Suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevien liikkuvuusjaksojen määrä on vähentynyt huomattavasti viime vuosien aikana ja jo ennen koronapandemiaa. Ohjelmassa esitetään keinoja määrän kääntämiseksi kasvuun.
Yhdeksi juurisyyksi liikkuvuuslukujen laskuun nähdään hallituksen vuonna 2016 tekemät leikkaukset opintotukeen sekä korkeakouluopintojen enimmäistukiaikaan. Liikkuvuusjaksot alkoivat vähentyä merkittävästi tästä heti seuraavana vuonna.
“Opiskelijat kokevat paineita valmistua määräajassa saadakseen opintolainahyvityksen, minkä lisäksi toimeentulon heiketessä opiskelijat tekevät enemmän töitä. Kun liikkuvuusjakso on edelleen valitettavan usein vaikea saada sisällytettyä osaksi tutkintoa, on yhtälö vaikea ja opiskelijoiden kansainvälistyminen kärsii”, taustoittaa SAMOKin eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija Roosa Veijola.
Ohjelmassa SAMOK ja SYL esittävät ratkaisuja korkeakouluopiskelijoiden liikkuvuuslukujen kasvattamiseksi niin paikallisella, kansallisella kuin Euroopan tasolla.
“Korkeakouluissa tulisi panostaa apurahamahdollisuuksista tiedottamiseen sekä siihen, että kansainvälistymisjakso mahdollistetaan jokaiseen tutkintoon. Kansallisesti taas tulisi helpottaa opiskelijoiden suorituspaineita määrittelemällä ulkomaan liikkuvuusjakso hyväksyttäväksi syyksi pidentää opintolainahyvitykseen oikeuttavaa opiskeluaikaa. Euroopan tasolla Erasmus+ -ohjelmaan vaikuttaminen on oleellista”, kiteyttää SYLin kansainvälisyydestä vastaava hallituksen jäsen Antti Regelin.
Ohjelmaan pääset tutustumaan täältä.
Lisätietoja:
Roosa Veijola
Eurooppapolitiikan ja kansainvälisten asioiden asiantuntija, SAMOK
[email protected]
050 389 1012
Antti Regelin
Kansainvälisyydestä vastaava hallituksen jäsen, SYL
[email protected]
044 906 5005