15.04.2020 | Blogi

Elina Viitaniemi: Yksi kaikkien, mutta kuka yhden puolesta?

Pienenä meillä monella saattoi olla mielikuvituskavereita. Itselläni niitä oli
kaksi ja
leikin heidän kanssaan kolmea muskettisoturia. Kerroin heille päivän kuulumisistani ja seikkailimme mitä jännittävimmissä tarinoissa. Kun alotiin esikoulun muskettisoturileikit mielikuvituskavereiden kanssa loppuivat.

Mielikuvituskaverit ovat osa lapsen normaalia kehitystä ja ovat tukena silloin kun oikeat kaverit ovat mummolassa käymässä tai kun lapsi itse on kipeänä. Suurelle osalle meistä mielikuvituskaverit ovat hyviä muistoja, mutta mitä jos ne olisivat tänä päivänä ainoa sosiaalinen suhteesi?

Suurin osa meistä tuntee olonsa joskus yksinäiseksi. Tunne voi hiipiä esiin arki-iltana kotona tai esimerkiksi työpaikan virkistyspäivässä. Yksinäisyys ei tarkoita samaa kuin yksin oleminen, vaikka ne voivatkin kulkea käsi kädessä. Tutkimusten mukaan jopa 4-10% korkeakouluopiskelijoista kokee itsensä usein yksinäiseksi, kokee että hänellä ei ole mahdollisuutta keskustella asioistaan läheistensä kanssa tai tapaa ystäviään harvemmin kuin kuukausittain. Yksinäisyyden syntyyn ei ole aina yksiselitteistä syytä eikä sitä tule vähätellä.

 

Mikäli ihmisen sosiaalinen verkosto ei täytä hänen tarpeitaan, tämä voi kokea olonsa yksinäiseksi. Sosiaalisten suhteiden puuttuminen voi johtaa erilaisiin ongelmiin mielen hyvinvoinnissa ja pitkään jatkuessa yksinäisyys voi pahimmassa tapauksessa jopa estää uusien ihmissuhteiden luomisen.

 

Sosiaalisten suhteiden olemassaolo linkittyy vahvasti mielenterveyteen. Terveellisten elämäntapojen ja mielekkään tekemisen rinnalla sosiaaliset suhteet ovat yksi mielen hyvinvoinnin kulmakivistä ja tarvitsevat hoitoa siinä missä muutkin osa-alueet. Meillä kaikilla on erilaisia kiintiöitä sosiaalisten tarpeiden täyttämiseksi. Siinä missä toinen viihtyy isossa kaveriporukassa, toinen saattaa tuntea olonsa mukavammaksi osana pienempää porukkaa. Mikäli ihmisen sosiaalinen verkosto ei täytä hänen tarpeitaan, tämä voi kokea olonsa yksinäiseksi. Sosiaalisten suhteiden puuttuminen voi johtaa erilaisiin ongelmiin mielen hyvinvoinnissa ja pitkään jatkuessa yksinäisyys voi pahimmassa tapauksessa jopa estää uusien ihmissuhteiden luomisen. Sosiaalisten suhteiden tarve voi vaihdella elämän varrella ja omat tarpeet onkin tärkeää oppia tunnistamaan. Kaikille sosiaalisten suhteiden luominen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja yksinäisyys ei koskaan ole ihmisen oma vika. Kyky luoda sosiaalisia suhteita muotoutuu meille eri kasvuvaiheissa ja ympäristö, jossa elämme, vaikuttaa siihen paljon.

Yksinäisyydestä eroon pääsemiseen löytyy keinoja. Toimiin voi tarttua itse aloittamalla sosiaalisten suhteiden luomisen esimerkiksi uuden harrastuksen tai vapaaehtoistoiminnan kautta, taikka osallistumalla opiskelijakunnan järjestämiin tapahtumiin ja tutustumalla uusiin ihmisiin tätä kautta. Mikäli tiedät jonkun, joka painii yksinäisyyden kanssa, voit pyrkiä auttamaan häntä olemalla läsnä, kysymällä kuulumisia ja näyttämällä olevasi kiinnostunut hänen elämästään. Apua voi hakea myös omiin tai ystävän tarpeisiin eri yhdistysten tukipalveluiden kautta, joiden yhteystietoja olen listannut tekstin loppuun.

 

Vaikka etenkin näinä poikkeusaikoina on tärkeää pitää yhteyttä toisiimme, ettehän unohda tehdä sitä myös kun tilanne palautuu siihen mitä pidämme normaalina.

 

Opiskelijoiden mielenterveys -kampanja alkoi tällä viikolla. Kampanjan tarkoitus on nostaa esiin mielenterveyteen liittyviä teemoja ja lisätä kansan tietoisuutta asiaan liittyen. SAMOK on mukana Nyyti ry:n #mitätehtäis-kampanjassa tuoden esiin opiskelijoiden keskuudessa vallitsevan yksinäisyyden. Etenkin näinä poikkeusaikoina on tärkeää pitää yhteyttä toisiimme. Muistattehan sen myös, kun tilanne palautuu siihen mitä pidämme normaalina. Haluaisin haastaa juuri sinut ottamaan tämän luettuasi yhteyttä vaikka vanhaan koulukaveriisi tai sukulaiseesi, jonka kanssa et ole jutellut pitkään aikaan. Saatat tietämättäsi piristää toisen päivää todella merkityksellisellä tavalla!

 

Nyyti ry:n chat on opiskelijoille paikka, vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia toistensa kanssa. Chatissa on mukana myös Nyytin vaparit ja/tai työntekijät.

MIELI Suomen mielenterveys ry:n sivuilta löytyy lista puhelinnumeroista. Heidän kriisipuhelimensa ovat auki kellon ympäri tai ajan voi myös sopia tietylle ajankohdalle.

Helsinkimission sivuilta löytyy yhteydenottolomake, jonka myötä he ovat yhteydessä ja auttavat ratkomaan  yksinäisyyteen liittyviä asioita.

 

Elina Viitaniemi
hallituksen jäsen

Elina vastaa hallituksen jäsenenä opiskelijoiden terveyteen, mielenterveyteen, asumiseen ja toimeentuloon liittyvistä aiheista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry