Eduskuntavaalit. Olen elänyt ja hengittänyt eduskuntavaaleja viimeiset pari kuukautta. Töissä koordinoin korkeakouluopiskelijoiden eduskuntavaalikampanjaa, vapaa-ajalla seuraan vaaliuutisia, ehdokkaiden päivityksiä ja vaalimeemit täyttävät someni. Hetkittäin tuntuu, että vaalit tulevat jo korvista ulos, mutta se ei haittaa koska asia on erittäin tärkeä. Monet sanovat vaalien olevan ihmisen parasta aikaa. Siitä en tiedä, mutta ne ovat opiskelijan edunvalvojalle tärkeintä aikaa.
2.4.2023 annetaan viimeiset äänet, jolla päätetään tämän maan seuraavan neljän vuoden suunta. Eduskuntavaalit asettavat raamit tulevan neljän vuoden edunvalvontatyölle. Vaalit tulevat olemaan tiukat, galluppien mukaan kärkipuolueiden erot ovat pieniä ja leikkauksista puhutaan tiheään. Puolueet lupaavat toistensa kanssa kilpaa, että koulutuksesta ei leikata. Opiskelijoille on hieman kipeä historia leikkausten ja lupausten kanssa.
Olen tehnyt kandidaatin tutkielmani nuorista kuntavaaliehdokkaista ja siinä samalla tutustuin hieman syihin, miksi nuorien ja sitä kautta opiskelijoiden äänestysprosentti on verrattain alhainen. Nuoret ja opiskelijat käyttävät paljon vaalikoneita ja pohtivat äänestämistä muita väestöryhmiä enemmän puolueen kautta. Yleisin äänestysperuste kuitenkin monilla on se, että tuntee kyseisen henkilön ja tietää, että kyseessä on “hyvä tyyppi”. Opiskelijat ovat usein muuttaneet uudelle alueelle ja sen kautta voi olla haastavampaa löytää itselleen sopivaa ehdokasta. Siksi itse ainakin tykkään jakaa tuntemieni opiskelijaystävällisten ehdokkaiden julkaisua. Se voi parhaimmillaan auttaa kaveria löytämään itsellensä sopivan ehdokkaan.
Korkeakouluopiskelijoilla on suuria ongelmia, jota nämä vaalit voisivat auttaa ratkaisemaan. Nuorten usko tulevaisuuteen on heikko ja tutkimusten mukaan monista Suomea rakennetaan vanhempien sukupolvien ehdoilla. Eläkeläiset äänestävät ryhmänsä suhteelliseen kokoon nähden tilastokeskuksen mukaan enemmän, kun taas opiskelijat äänestävät vähemmän kuin ryhmänsä suhteellinen koko. Ero on jopa kymmentä prosenttia. Se on monissa vaalipiireissä erittäin ratkaiseva määrä ääniä.
Siispä opiskelija! Käytä ääntäsi ja kannusta myös kaveriporukkaasi siihen. Vaalikonetulosten jakaminen, ehdokkaiden suosittelu vaalipiirittäin ja kyllä, meidän kampanjajulkaisujemme jakaminen voi auttaa jotakin lähipiirissäsi löytämään oikean ehdokkaan tai tärkeimmät kysymykset vaaleissa.
Aleksi Niemi, viestinnän-ja vaikuttamisen koordinaattori, SAMOK