10.10.2022 | Blogi

#Terapiatakuu ja muita keinoja ratkoa paisuvaa mielenterveyskriisiä

Tänään 10. lokakuuta vietämme Maailman mielenterveyspäivää. Mieli ry kuvaa päivää näin:
”Viestillä ”Jokaisen huoli on tärkeä” vaikutamme, jotta maailmassa olisi enemmän paikkoja purkaa huolia sekä tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Näytetään yhdessä vihreää valoa huolten jakamiselle, kohtaamiselle ja kuuntelemiselle”.

Viimeisimmän Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (KOTT, 2021) mukaan noin 55 prosenttia AMK-opiskelijoista kuvasi olevansa jollain tavalla psyykkisesti kuormittunut, yli 10 prosenttia kertoi todetusta masennuksesta ja liki 13 prosenttia todetusta ahdistushäiriöstä.

Emme voi väittää, että syy häkellyttäville tuloksille olisi yksin koronaviruspandemiassa, sillä trendi lisääntyvästä pahoinvoinnista oli nähtävissä jo aiemmin. Suorituspaineet, yhteiskunnan erilaiset kriisit, sosiaalinen ympäristömme ja moni muu seikka ovat kurittaneet hyvinvointiamme jo pidemmän aikaa.

Mikä siis neuvoksi jos mielenterveyden haasteiden juna lähti jo asemalta matkustajat kyydissään, eikä lippuja voi enää palauttaa? Annan muutaman valitun ehdotuksen:

  • Opiskelijahuoltolakiin kirjataan korkeakouluille velvollisuus järjestää opintopsykologin ja -kuraattorin palvelut – jokaisessa ammattikorkeakoulussa oltava opintopsykologeja sekä kuraattoreja riittävästi, jotta kaikilla opiskelijoilla on aito mahdollisuus päästä matalan kynnyksen palvelun piiriin.
  • YTHS:n rahoitus turvataan tilanteissa, joissa yllättävät kulut vaativat pikaista rahoitusta. Kuluvalle syksylle YTHS sai lisärahoitusta budjettiriihessä erityisesti mielenterveyspalveluiden saatavuuden turvaamiseksi, mutta pitkällä tähtäimellä nopeita ratkaisuja on saatava myös riihten ulkopuolella.
  • #Terapiatakuu osaksi hoitotakuuta
    Terapiatakuu toisi mahdollisuuden saada varhaista hoitoa jo perusterveydenhuollossa. Erityisesti terapiatakuu takaisi hoitoonpääsyn erityisesti meille, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista käyntiä esimerkiksi yksityisellä palveluntarjoajalla.

Vaikka junamme on jo matkalla, on edessä onneksi pysähdyspaikkoja, joissa ehdotuksia voidaan panna täytäntöön. Hallitus ei vielä ole käsitellyt hoitotakuuta täysistunnossaan, joten muutoksia on vielä mahdollista tehdä ennen kuin juna jatkaa jälleen matkaansa. Ensi vuonna järjestettävissä eduskuntavaaleissa astumme junasta ulos jaloittelemaan, ja vaatimaan opiskelijoille turvallisempaa matkaa mielenterveyden rautateillä vihreiden strobovalojen välkkyessä.

Mistä apua?

Ennaltaehkäiseviä palveluita: