19.11.2021 | Blogi

Sinun, minun ja meidän vastuu.

Kestävä kehitys. Ei hätää, en aio paasata kierrättämisestä tai polkupyöräilystä, koska kestävää kehitystä on myös hyvä koulutus ja hyvinvointi.

Miten tämä sitten liittyy AMK-opiskelijoihin?

Ammattikorkeakouluissa tulevaisuuden ammattilaisiksi opiskelee vajaa 150 000, valmistuu vuosittain noin 30 000 osaajaa ja henkilökuntaa on noin 9 500. Toiminta ammattikorkeakouluissa vaikuttaa siis todella moniin ja sillä on valtava merkitys myös tulevaisuuden näkökulmasta. Näin tämä siis liittyy meihin. Marraskuussa 2020 Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry julkaisi ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelman.

Suomen ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet olemaan hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Ilahduttavaa oli huomata, että työtä on tarkoitus tehdä yhdessä opiskelijakuntien ja SAMOKin kanssa. Tähän työhön nimittäin tarvitaan meitä kaikkia. Tarvitaan lisäksi tietoa tulevaisuuden työelämän tarpeista, erilaisia toimintamalleja ja keinoja sekä valtavasti yhteistyötä ja yhteistä tahtoa tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Meillä on siis lukkoja, jotka meidän pitää avata ja kasa avaimia. Kaikki avaimet käyvät johonkin lukkoon, joten ei kun hommiin. Avaimina on tällä kertaa Arenen ja AMKien toimenpiteet ja lukkoina lupaukset. Lisää näistä pääset lukemaan Arenen julkaisusta.  

Tammikuussa 2021 Arene toteutti kyselyn ammattikorkeakoulujen henkilöstölle, missä kysyttiin sekä osaamista että ajatuksia ja ideoita toteutukseen. Ja toteutustahan tarvitaan, sillä pelkällä ohjelmalla ei tehdä vielä yhtään mitään.

Henkilöstön kyselyn tuloksissa nousee selvästi halu integroida kestävän kehityksen tavoitteet osaksi kaikkia koulutuksia. Tämä on ihan totta. Tämä on myös varmasti helpoin tapa, sillä pienet valinnat ja kestävän kehityksen ajatuksen integroiminen kaikkeen toimintaan on myös osa ammatillista kasvua. Lisää tuloksia kyselystä löytyy Arenen artikkelista

Arenen ja AMKien lupaukset on jaettu koulutukseen, TKI-toimintaan, johtamiseen ja osaavaan henkilöstöön sekä hiilijalanjäljen laskentamalliin liittyviksi. Ammattikorkeakoulut ovat luvanneet, että ammatillisen osaamisen lisäksi opiskelijat saavat perustiedot kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta. Tätä varten määritellään kestävän kehityksen osaamistavoitteet. Näin tieto ja osaaminen leviää helposti AMKeista koteihin ja työpaikoille.

Lupaukset ja tavoitteet on hyviä, mutta ne on mahdollista saavuttaa vain yhteistyöllä. Nostin liittokokouksen avauspuheenvuorossakin esiin sen, että tärkeimpiä asioita on avoin yhteinen keskustelu. AMKeissa tulee tarjota henkilöstölle ja opiskelijoille yhteistä koulutusta ja mahdollisuuksia keskusteluun. Monilla opiskelijoilla on valtavasti kiinnostusta ja tietoa kestävästä kehityksestä, tätä tulee hyödyntää. Eri ajatusten ja näkökulmien kohtaaminen luo uusia ideoita ja hyvää keskustelua. 

Ihmiskunnan nykyisellä toiminnalla maapallon kantokyky ylittyy ja olemme tuhoamassa tulevien sukupolvien mahdollisuuden elää. Kaikkien toiminta vaikuttaa, pienetkin teot. Vastuu tästä kriisistä ei oikein kuulu kenellekään, joten se kuuluu meille kaikille. Siksi tällaisessa tilanteessa katsotaan myös sellaisiin organisaatioihin, jotka muuttavat osaamista ja maailman tekemistä pitkällä aikajänteellä.

 

Oona Löytänen

Hallituksen puheenjohtaja