27.10.2021 | Blogi

SAMOK 25 vuotta: Pitkäjänteistä YTHS-vaikuttamista koko opiskelijaliikkeen voimin
Kuvassa Sonja Raitamäki. Hänellä on yllään kukikas mekko ja hän hymyilee.

Sonja Raitamäki toimi SAMOKin hallituksen varapuheenjohtajana 2016 vastuullaan YTHS-vaikuttaminen.

Olin SAMOKin varapuheenjohtaja vuonna 2016. Vastasin silloin myös YTHS-vaikuttamisesta.

YTHS:n laajentaminen kaikille korkeakouluopiskelijoille oli ollut yksi opiskelijaliikkeen kampanjakärjistä eduskuntavaaleissa 2015. Olin silloin opiskelijakunta TUOn hallituksen puheenjohtaja ja teimme Turussa aktiivista eduskuntavaalivaikuttamista yhdessä ylioppilaskuntien kanssa. Turussa kaupungin opiskeluterveydenhuollon palvelut olivat tosi huonolla tolalla. Silloin sydämeni lämpeni YTHS:lle.

Opiskelijan paras joululahja

YTHS-vaikuttaminen vaati todellista kärsivällisyyttä ja uskoa. Vaikuttamista olivat tehneet samoklaiset ja sylliläiset yhdessä jo monta vuotta aiemmin. 2016 vaikuttaminen ei näyttänyt etenevän, vaikka poliittista tahtotilaa tuntuikin olevan. Uhkana oli sote-uudistuksen kaatuminen, jolloin YTHS-vaikuttaminen palaisi taas jonkinlaiseen lähtöruutuun ja toisaalta sote-uudistuksen eteneminen suuntaan, joka ei mahdollistaisi YTHS:n säilyttämistä. Lopulta onneksemme asia nytkähti sopivasti eteenpäin juuri ennen joulua 2016. Silloin maan hallitus teki päätöksen, että YTHS:n palvelut tulevat laajenemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. 

SAMOKin hallitus 2016 iloitsi YTHS:n laajenemisesta ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Juuri ennen joulua 2016 maan hallitus teki päätöksen, että YTHS:n palvelut tulevat laajenemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Kuvassa vasemmalta Jemi Heinilä, Monna Salmi, Sonja Raitamäki, Jaakko Lehtonen ja Riina Kasurinen.

Opiskelijaliikkeellä oli vielä työtä tehtävänä tuon päätöksen jälkeen, kun alettiin rakentamaan uutta lakia korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Seuraavat toimijat SYL:ssa ja SAMOKissa jatkoivat vääntämistä työryhmissä terveydenhoitomaksun keräämisestä ja YTHS:n palveluvalikoimasta. Kaikkien vaiheiden, takapakkien ja vääntöjen jälkeen myös ammattikorkeakouluopiskelijat pääsivät YTHS:n palvelujen piiriin tämän vuoden 2021 alusta.

Osana vaikuttamistyön pitkää jatkumoa

YTHS:n laajentaminen on ollut yksi isoimpia opiskelijaliikkeen edunvalvontavoittoja pitkään aikaan, koska kyseessä oli niin rahallisesti kuin lainsäädännöllisestikin iso uudistus. YTHS-laajennuksen edistäminen opetti kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Vetää nöyräksi päästä osaksi näin pitkää vaikuttamisen jatkumoa. Opin myös sen, että kun saa osakseen luottamusta vaikuttaa, se pitää hoitaa hyvin, jotta edeltäjien työ ei mene hukkaan ja seuraajien on sitä työtä helppo jatkaa.

SAMOK-vuoden jälkeen palasin myöhemmin Lapinrinteelle SYL:n sosiaalipolitiikan asiantuntijaksi edistämään juuri YTHS-asioita. En olisi varmastikaan saanut tuota tehtävää ilman paneutumista YTHS-vaikuttamiseen ja lobbaamiseen SAMOKissa. Minulla oli myös matala kynnys hakeutua SYL:oon aiemman tiiviin yhteistyön pohjalta. SAMOKista saatuja vaikuttamisen ja johtamisen oppeja hyödyntäen ponnistin vielä SYL:n pääsihteeriksi ensimmäisenä amk-taustaisena. 

Kannustan nykyisiä samoklaisia ja opiskelijakuntien toimijoita verkostoitumaan, perehtymään ja vaikuttamaan, ja siitä rohkeasti ponnistamaan ja tavoittelemaan vaikuttamisen paikkoja. Tarvitsemme yhteiskunnassa myös amk-taustaisia vaikuttajia!

Sonja Raitamäki
SAMOKin hallituksen varapuheenjohtaja 2016

Tämä vierasblogi on osa SAMOKin juhlavuoden juhlintaa ja viestintää. Sarjassa eri henkilöt kertovat sekä muistelevat ajastaan SAMOKissa ja/tai yhteistyöstään SAMOKin kanssa.

Seuraa meitä somekanavissamme!
Instagram:
 @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: @SAMOK.FIN