07.05.2020 | Blogi

SAMOK

Roosa Veijola: Eurooppa-päivä: 70 vuotta yhteistä vastuunkantoa

Tänä vuonna vietämme erityistä Eurooppa-päivää. Yksi syy siihen on se, että Euroopan unionin syntymähetkenä pidetystä Schumanin julistuksesta tulee kuluneeksi pyöreät 70 vuotta. Vuonna 1950 toisen maailmansodan traumat olivat vielä käsin kosketeltavissa, ja Euroopan maiden johtajat etsivät kuumeisesti keinoja uusien sotien estämiseksi ja rauhan ylläpitämiseksi. Tuloksena päädyttiin ottamaan yhteinen vastuu silloisista sodan raaka-aineista, hiilestä ja teräksestä, mikä teki sodankäynnin käytännössä mahdottomaksi. Perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, jota pidetään EU:n ensimmäisenä ilmentymänä.

Vuonna 2020 emme elä samanlaisessa sotien juuri runtelemassa Euroopassa, mutta meillä on käsissämme toisenlainen globaali kriisi. Koronaviruspandemia on koetellut Eurooppaa voimakkaasti, ja myös unioni on nopeasti muuttunut kriisinhallintaorganisaatioksi, jossa keskitytään nyt täysin voimin koronan torjuntaan ja kriisin vaikutusten minimointiin. Tämä on luonnollisesti mutkistanut muita käynnissä olevia prosesseja, ja esimerkiksi neuvottelut EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä (MFF 2021-2027) ovat viivästyneet. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ilmoittanut, että komissio tulee esittämään osaksi tulevaa rahoituskehystä mittavaa elvytysrahastoa, jolla on tarkoitus rahoittaa koronakriisin jälkeisiä taloustoimia. 

Yhteistä vastuuta korostettiin jo Schumanin julistuksessa, ja sama ajatus kantaa edelleen. Tämän päivän teräs ja hiili ovat terveydenhuolto, rajoitustoimet ja  elvytysrahastot.

Kriisien aiheita ja ajankohtia on vaikea ennustaa, mutta varmaa on, että niitä tulee aina olemaan muodossa tai toisessa. EU on selvinnyt useasta kriisistä, mutta moni on epäillyt unionin resilienssiä tilanteessa, jossa terveydellisen uhan lisäksi talouden kärsimykset ovat massiiviset ja työttömyys sekä muut sosiaaliset ongelmat kasvavat. EU-kriitikoille ilmaista bensaa liekkeihin. Olemme kaikki kuulleet tilanteesta Unkarissa, jossa valtion johto käyttää tilannetta hyväkseen oikeuttaakseen käytännön yksinvaltaansa. 

Jokainen meistä tietää, että vaikeina aikoina toisten ihmisten tuki on ensiarvoista. Väitän, että sama pätee myös ylikansallisessa valtioiden välisessä toiminnassa. On vaikea nähdä, että kukaan pystyisi hoitamaan yksin kriisiä, joka ei katso valtioiden rajoja. Vaikka kriisi on aina kriisi, se myös antaa EU:lle mahdollisuuden näyttää arvonsa niin Euroopassa kuin kansainvälisenä toimijana. Unioni onkin ilmoittanut uusista koronan torjumiseksi ja kriisin vaikutusten lievittämiseksi tehtävistä toimista lähes päivittäin. 

Tämän vuoden Eurooppa-päivänä voimme siis sekä juhlistaa unionin 70-vuotistaivalta että luottaa yhteistyöhön pohjautuvaan kykyymme selvitä vaikeista ajoista. Yhteistä vastuuta korostettiin jo Schumanin julistuksessa, ja sama ajatus kantaa edelleen. Tämän päivän teräs ja hiili ovat terveydenhuolto, rajoitustoimet ja  elvytysrahastot. People help the people. 

Rauhaisaa ja turvallista Eurooppa-päivää!

Roosa Veijola 

eurooppapolitiikan asiantuntija

Roosa vastaa työssään EU-tason päätöksenteon seurannasta ja siihen vaikuttamisesta, sekä kansainvälisen järjestöyhteistyön koordinoinnista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry