11.10.2022 | Blogi

Ehdokasblogi: Rappiolla voi olla myös kulissien suojissa

Ulkopuoliseksi jääminen aiheuttaa kipua laumaeläimelle. Onneksi meillä opiskelijoilla on yhteisö, josta ammennamme voimaa jaksaa ja tsemppaamme toisiamme stressin keskellä. On kuitenkin yksi ryhmä, joka erityisesti jää yhteisön vertaistuen ulkopuolelle, koska heidän ongelmansa on vaikea havaita ja he ovat usein jopa romantisoituja ja ihailtuja sankareita opiskelijakulttuurissa. Nämä ihmiset turruttavat kantamaansa tuskaa tuhdilla annoksella etanolia, mutta selviävät kuitenkin seuraavan aamun luennolle. Korkean toimintakyvyn alkoholismia on erittäin vaikea havaita, koska kulissit ovat päälisin puolin kunnossa.

Jokaisella meistä on omat mörkönsä. Vitosen opiskelija valvoo yönsä huijarisyndroomansa pauloissa peläten muiden huomaavan hänen epätäydellisyytensä ja asettuu ylpeytensä vangiksi menettäen kykynsä pyytää apua. Toinen taas kokee raastavaa riittämättömyyden tunnetta eikä uskalla puhua huolistaan, koska pelkää olevansa muille taakaksi. Ei meitä ole luotu turhia juttelemaan, joten on helpompi vain olla hiljaa ja ryypätä olo hyväksi.

Suorituspaineiden ja stressin keskellä vapaapäivä murheista tuntuu helpolta ratkaisulta. Jatkuva tinaaminen vie kuitenkin herkästi ojasta allikkoon, kun palautumisen tärkeimmät elementit tulevat laiminlyödyiksi. Nukkumisen tärkeyttä mielenterveyden kantavana tukipilarina väheksytään hälyttävän paljon. Bileiden venyessä pilkkuun asti unen määrä jää hyvin vähäiseksi ja turha edes mainita mitä alkoholi tekee sen laadulle. Palautumisen ontuessa taakka alkaa tuntua vielä aiempaakin raskaammalta.

Kyykkyviiniä ja jaloviinaa terveellisempi vaihtoehto olisi vain opetella puhumaan tunteistaan. Terapiaan on kuitenkin pidempi jono kuin Alkoon. On siis helpompaa löytää hyvää viinaa kuin hyvää kuuntelijaa. Ystävät tarjoavat mieluummin huurteisen kuin olkapään ja vaikka raha voi olla este terapialle, niin se ei koskaan ole esteenä päihtymykselle.

Lopulta harva meistä on tässäkään suhteessa täydellinen ja tämäkin sika on ollut usein palvaantumassa aivan liiallisessa jallumarinadissa saunan lauteilla. Opiskelu on kuitenkin kasvun aikaa ja meidän tulisi kollektiivina kehittää kulttuuriamme suuntaan, jossa tunnistamme omat ja toistemme päihteiden käytön haasteet. Kysytään rohkeasti kavereilta, onko heillä kaikki hyvin ja tarvitsisivatko he tukea.

 

Kirjoittaja: Aaro Ali-Hokka, ehdokas SAMOKin varapuheenjohtajaksi 2023