28.02.2020 | Blogi

Oona Löytänen: Tyhjän paperin syndrooma?

Kirjoittamisen aloittaminen voi varmasti kaikista tuntua joskus hankalalta. Esseen, raportin, opinnäytetyön tai vaikka blogin aloittaminen – mahdoton tehtävä?

Äidinkielen opettajani lukiossa sanoi, että olen lahjakas kirjoittaja, mutta vauhtiin pääseminen ja ensimmäisten lauseiden kirjoittaminen paperille tuntuu edelleen joka kerta vaikealta. Aiheen keksiminen taas lähes mahdottomalta. Tiedän etten ole yksin tämän ongelman kanssa, ja haluankin tuoda esiin tapoja, jotka ovat tehneet kirjoittamisesta itselleni edes hieman helpompaa.

  1. Etsi mieleisesi aihe. Kirjoittaminen luonnistuu huomattavasti helpommin, jos aihe kiinnostaa sinua itseäsi, ja haluat etsiä siitä tietoa, sekä muodostaa siitä mielipiteitä.

  2. Selkeytä ajatuksesi aiheesta paperille. Ajatuskarttojen ja muistioiden tekeminen kirjoittamastasi aiheesta voi tehdä lopullisen tekstin muotoilusta huomattavasti helpompaa. Lopullisesta tekstistä tulee todennäköisesti selkeämpää, ja siinä on vähemmän turhaa löpinää, jos asiat on jo kertaalleen läpi käyty ennen muotoilua.

  3. Älä aloita kirjoittamista otsikoinnilla. Otsikon keksiminen on usein vaikein osa kirjoittamistyötä. Kun teksti on tuotettu kokonaisuudessaan ensin, otsikon voi muotoilla selkeämmin kuvaamaan kokonaisuutta.

  4. Älä pelkää virheitä. Virheitä sattuu kaikille, myös tekstin tuottamisessa. Jos tuntuu että tekstisi ei ole tarpeeksi selkeää, tai siinä on virheitä, tarkistuta se toisella henkilöllä. Toinen silmäpari huomaa virheet helpommin, vaikka tekstin lukisi itse läpi useastikin.

  5. Tekstin tuottamista oppii vain kirjoittamalla, ja oman kirjoitustyylin löytäminen voi viedä paljonkin aikaa. Älä siis hermostu vaikka alkuun kirjoittaminen tuntuisi pakotetulta – siihen oppii kyllä ajan kanssa.

Nykyään mielipidekirjoitukset ja blogitekstit tulevat minulta jo melko luonnostaan, mutta opiskeluun liittyvät tekstit ovat edelleen haaste. Olen juuri aloittanut opinnäytetyöni, ja ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien olen pelännyt, etten tule valmistumaan lainkaan. Pelkästään siksi, että en ole uskonut pystyväni kirjoittamaan 40 sivua tutkivaa tai tieteellistä tekstiä opinnäytetyöhöni. 

Tammikuussa löysin opinnäytetyölleni mieleisen aiheen, ja aloin jäsennellä sen suunnitelmaa pikkuhiljaa eteenpäin. Teksti alkaa siis pikkuhiljaa muotoutua, ja voinkin sanoa, että uskon valmistuvani vielä tämän vuoden puolella. Tyhjän paperin syndroomastani huolimatta.

Oona Löytänen
hallituksen jäsen

Oona vastaa hallituksen jäsenenä osaamisesta ja oppimisesta sekä viestinnästä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia hallituksen jäsenemme ovat ja mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry