Olen aina tuntenut suurta vetoa yhdistystoiminnan ja vaikuttamisen pariin. Olen istunut ylioppilasteatterin johtokunnassa, toimittanut tieteellistä verkkolehteä, kerännyt nimiä lukuisiin eri vetoomuksiin ja toiminut kansainvälisenä tuutorina opiskellessani kirjallisuustiedettä. Sivuaineena luin valtio-oppia, koska poliittisten rakenteiden syvällisempi ymmärrys tuntui hyvältä pohjalta hahmottaa valtasuhteita ja kasvaa itsekin aktiiviseksi toimijaksi, jolla on jotain sanottavaa siihen kuinka asiat yhteiskunnassa tulisi järjestää.
Opintojeni kuluessa olin jo saavuttanut tietoisuuden siitä, missä olen hyvä ja millaisten asioiden parissa haluaisin työskennellä. Jotain silti puuttui. Olin saanut vahvan yleissivistyksen ja nipun akateemisia taitoja, mutta en kuitenkaan halunnut tutkijaksi. Halusin kehittää osaamistani ja itsetutkiskelun päätteeksi totesin: entäpä jos hakisinkin vielä ammattikorkeakouluun?
Pohdinnoista tuli todellisuutta tammikuussa 2018, kun taas kerran klikkasin ”Hyväksy opiskelupaikka” -nappia Opintopolku-palvelussa. Olin tullut hyväksytyksi Haaga-Helian johdon assistentti ja kielet -koulutusohjelmaan. Kyseisessä koulutusohjelmassa itseäni viehätti mahdollisuus syventää osaamistani hallinnon ja liiketalouden saralla aiempaa kokemustani kielten ja viestinnän parissa hyödyntäen.
AMK-opiskelun vahvuuksiksi olen kokenut työelämälähtöisyyden, verkostoitumismahdollisuudet ja tietynlaisen mutkattomuuden. Itselleni toinen tutkinto on tuonut myös ammatillista itsevarmuutta. Opiskelitpa mitä tahansa, tarpeen vaatiessa lannistava sosiaalinen stigma on aina löydettävissä: ”Mitä yhteiskunnallisesti hyödyllistä kirjallisuustieteilijä siis muka oikein tekee työkseen?” tai vastavuoroisesti ”Minkä ihmeen takia maisteri haluaa hakeutua AMK-opintoihin?”
Voin ylpeästi olla hybridi, generalisti, moniosaaja. Humanisti minussa näkee laajoja asia-kokonaisuuksia ja pohtii asioiden yhteiskunnallisia vaikutuksia. Tämän jälkeen sisäinen tradenomini laittaa kokonaisuuden taulukkoon ja laskee kustannukset.
Olin ehtinyt työskennellä erinäisissä järjestöalan tehtävissä jo pitkään kun viime syksynä feedini ilmestyi avoinna oleva hallintokoordinaattorin paikka SAMOKilla. Haku oli päättymässä samana iltana ja olin juuri lähdössä kesälomatkalle. Pysähdyin kesken pakkaustoimieni: eikö luottamustoimijoiden kanssa työskentely opiskelijaliikkeessä olisi jotain, jossa saisin hyödyntää kaikkea osaamistani ja motivaatiotani? Puoli vuotta myöhemmin olen sata kokemusta ja oppimisen paikkaa rikkaampana järjestämässä elämäni toista liittokokousta.
Terveiseni kentälle ovatkin: ole ylpeä koulutuksestasi, mikä ikinä se onkin. Se on sinun, eikä kenenkään muun. Jos haluat joskus tulevaisuudessa opiskella jotain ihan muuta, se ei tee sinusta epäonnistujaa vaan entistä laaja-alaisemman. Jos olet jo löytänyt alasi – onnea! Mitä ikinä valitsetkin, muista kuunnella omaa intuitiotasi ja älä anna ulkoisten odotuksien lannistaa.
Emmi Liulia
Hallintokoordinaattori
Emmi vastaa työssään muun muassa liiton hallinnon yleis- ja talouskoordinoinnista ja liittokokousjärjestelyistä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät täältä. Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!
Instagram: @samok_fin
Twitter: @SAMOK_FIN
Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry