10.07.2020 | Blogi

Elina Viitaniemi: Välivuosi on mahdollisuuksia täynnä!

Mamban sanojen mukaan, vielä on kesää jäljellä. Muutaman viikon päästä koittaa
kuitenkin taas syksy ja uusien opiskelijoiden saapuminen korkeakouluihin. Tuttavien somen seuraaminen, jossa jännitetään pääsykokeiden tuloksia ja sitä, riittävätkö pisteet haluttuun opiskelupaikkaan, tuovat mieleeni omat pääsykoeaikani.

Valmistuin Kangasalan lukiosta syksyllä 2014. Hain opiskelemaan kolmeen eri korkeakouluun, mutta yksikään koulupaikka ei auennut. Tästä seurasi pettymys ja pelko siitä, että en ikinä pääse opiskelemaan. Tuli tunne, että olin paikkakunnan ainoa joka ei päässyt opiskelemaan ja nyt jään jollain tapa jälkeen elämässä. Päädyin siis viettämään välivuotta. Jälkeenpäin ymmärsin, että välivuosi on yksi parhaita asioita, joita nuorelle tai toista tai kolmatta kertaa opiskelemaan hakevalle voi tapahtua. Välivuosi on erinomainen hetki ottaa elämästä irti mitä ikinä haluaa, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä!

 

Mitä välivuodet opettivat? 

 

Sain tilaa hengähtää. Toiselta asteelta valmistuttaessa takana on ensin pitkä polku peruskoulussa ja sitten keskimäärin kolme vuotta enemmän vastuuta ja itseohjautuvuutta vaativia opintoja. Koska omat toisen asteen opinnot koostuivat lukio-opinnoista kevät oli ollut ylioppilaskokeiden täyteinen ja tähän päälle vielä pääsykokeisiin lukeminen. Tavallaan tieto siitä, että opinnot eivät jatkuisikaan syksyllä toi helpotuksen tunteen.

Monen nuoren tapaan päädyin tekemään töitä. Oli tavallaan outoa, mutta tavallaan jännittävää tehdä vain töitä. Se, että työt jäävät kerrankin työpaikalle, eikä kotona tarvitse enää tehdä tehtäviä tai lukea oppikirjaa seuraavaa työpäivää varten. Olin muuttanut omaan asuntoon ja aloin oppimaan miten olla taloudellisesti vastuussa itsestäni.

Töiden avulla opin vastuullisuutta, järjestelmällisyyttä, miten työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja miten olla hyvä asiakaspalvelija. Nämä opitut taidot ovat osoittautuneet hyödyllisiksi opiskeluaikana ja kosketus työelämään toi perspektiiviä asioihin, joista on ollut apua työelämälähtöisissä amk-opinnoissa.

Töiden ansiosta minulla oli myös varaa nähdä maailmaa! Kävin ulkomailla ensimmäistä kertaa ilman vanhempiani ja koin sen vahvistavan itsenäisyyden tunnetta. 

 

Mitä suosittelen sinulle, jolla on välivuosi edessä?

 

Lisähaut ja syksyn yhteishaku! Vielä ei kannata lannistua mikäli opiskelupaikkaa ei ole irronnut. Mikäli sinua ei valita sisään varasijalta voit aina hakea paikkaa lisähaussa. Korkeakoulujen mahdolliset lisähaut järjestetään elokuun aikana, eli kannattaa pitää silmät auki ja seurata korkeakoulujen tiedotusta. Seuraavan kerran yhteishaut järjestetään jo syksyllä, joten kannattaa tarkastaa onko oma hakukohde silloin listoilla. Tätä kautta opiskelupaikka voi aueta jo ensi keväälle! Tarvittaessa voit myös käydä korottamassa numeroita aikuislukiossa, mikäli tarpeen.

Opiskele avoimessa! Avoimen opinnot ovat iso hyöty seuraavan kerran kouluun haettaessa. Niiden avulla karttuu tietoa, josta on apua pääsykokeissa ja avoimien kautta hankitut opintopisteet voivat myös auttaa joihinkin korkeakouluihin pääsyä. Monet korkeakoulut ovat myös avanneet syksyksi avoimen opinnot maksutta työttömille, joten mikäli työpaikkaa ei samantien ole tiedossa, voit aloittaa opintoihin perehtymisen ilmaisten avoimien kurssien kautta. Kannattaa myös tutkailla kansanopistojen tarjotaa tai opetella vaikka uusi kieli!

Töistä pesämunaa opintoihin! Kuten aiemmin todettu, välivuoden aikana saatu työkokemus on arvokasta. Tämän lisäksi se on oiva tilaisuus kerätä rahaa talteen opiskelijaelämää varten! Kiinnostaako kansainvälisyys? Mikäli näin on niin suosittelen tutkimaan mitä työmahdollisuuksia ulkomailta löytyy! Arvokkaan työkokemuksen lisäksi kartoitat kielitaitoasi. 

Tärkeimpänä kaikista, onko jotain mitä olet aina halunnut toteuttaa? Voi olla, että seuraavista opinnoistasi koittaa äkkilähtö työelämään, joten nyt on mahdollisuus tehdä mitä ikinä haluat ja ottaa kaikki ilo irti välivuodesta! 

 

Elina Viitaniemi
hallituksen jäsen

Elina vastaa hallituksen jäsenenä opiskelijoiden terveyteen, mielenterveyteen, asumiseen ja toimeentuloon liittyvistä aiheista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry