07.09.2020 | Blogi

Elina Viitaniemi: Ateriatuettu ruoka – etuoikeus vai kaikkien oikeus?

Korkeakouluopiskelijoille on myönnetty ateriatukea vuodesta 1979 lähtien eli jo yli 40 vuoden ajan! Wau! Ateriatuki tarkoittaa, että korkeakouluopiskelija saa opiskelija-aterian hinnasta alennuksen ravintoloissa, jotka ovat mukana Kelan ateriatuessa. Opiskelijaravintola vähentää tuen aterian hinnasta ja näin opiskelija maksaa ateriastaan tuen verran vähemmän.

Aterian enimmäishintaa on toki vuosien varrella nostettu, mutta enimmäishintojen nousun yhteydessä myös ateriatuen tasoa on ollut tapana korottaa samassa suhteessa (eli vuosina 2002-2013). Hintojen noston taustalla on pääosin ollut kasvaneet raaka-aine ja tuotantokustannukset sekä ruuan laadun varmistaminen. Valtioneuvosto päätti asetuksessaan keväällä usean vuoden jälkeen nostaa opiskelija-aterian hintaa ja opiskelijaravintolat ovat lähteneet toimimaan sen mukaisesti. Tällä kertaa opiskelijat eivät kuitenkaan ole saaneet kaipaamaansa ateriatuen korotusta. Aikaisemmin aterian hinta opiskelijalle oli 2,60€ ja muutoksen myötä opiskelija maksaa 0,46€ enemmän eli 3,06€. 

 

Monella ateriatuettu annos voi olla päivän ainoa lämmin ateria.

 

Ateriatuetulla ruualla on suuri vaikutus opiskelijan terveyteen. Se edistää kansanterveyttä sekä kannustaa opiskelijoita syömään ainakin yhden monipuolisen lämpimän aterian päivässä. Monella ateriatuettu annos voi olla päivän ainoa lämmin ateria. Samalla hinnalla ei pystyisi kotioloissa valmistamaan yhtä monipuolista annosta. Nuorena opitut tavat muistaa yhä vanhana. Sama pätee myös ruokailutottumuksiin. 

Opiskelijaravintolassa vietetty lounashetki on tärkeää opiskelijan ryhmäytymisen ja sosiaalisten suhteiden kannalta. Pohdin sitä millainen fuksivuoteni olisi ollut mikäli näitä yhteisiä ruokahetkiä ei olisi ollut. Mikäli tuetun opiskelija-aterian hinta ei olisi ollut omaan budjettiin sopiva, omat eväät olisi todennäköisesti tullut syötyä jollain puiston penkillä tai luennon yhteydessä. Mahdollistamalla opiskelijan ruokailun opiskelijaravintolassa ei mahdollisteta vain ryhmäytymisen ja sosiaalisten suhteiden luomaa opiskelukykyä vahvistavaa elementtiä, vaan mahdollistetaan myös tilaisuus syödä lounas rauhassa luentojen välissä ja annetaan aivoille hetki tallentaa opittua tietoa ja kerätä voimavaroja ravintorikkaan ruuan ja tauon avulla.

Tänä vuonna korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksia uudistetaan ja istun työryhmässä ensimmäisten opiskelijaedustajien joukossa. Suosituksissa tarkennetaan ateriatuesta annettua asetusta. Samaan aikaan kun suunnittelemme työryhmässä aterioista entistä laadukkaampia, monipuolisempia, kestävän kehityksen mukaisia ja ruokailuhetkestä yhteisöä rakentavaa ajamme opiskelijoiden oikeutta tähän kaikkeen vaatimalla opiskelijoille ateriatuen korotusta. 

 

Aterian enimmäishinnan nostaminen on perusteltua, mutta on tärkeää, että ateriatuen taso kasvaa samassa suhteessa. Suuntaan katseeni päättäjiin.

 

Opiskelijan elinkustannuksista ruokailu muodostaa noin neljänneksen. Aterian enimmäishinnan nostaminen on perusteltua, mutta on tärkeää, että ateriatuen taso kasvaa samassa suhteessa. Suuntaan katseeni päättäjiin. Ensi viikolla järjestetään valtion budjettiriihi, jossa hallitus kokoontuu viimeistelemään valtion talousarviota. Odotan hallituksen tarttuvan toimeen ja korottavan ateriatuen määrää suhteessa aterioiden hintojen nousuun. Näin hallitus mahdollistaa opiskelijoille monipuolisen ja kansanterveyttä edistävän ruokailun jatkossakin.

 

Elina Viitaniemi
hallituksen jäsen

Elina vastaa hallituksen jäsenenä opiskelijoiden terveyteen, mielenterveyteen, asumiseen ja toimeentuloon liittyvistä aiheista. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry