11.09.2023 | Blogi

Ehdokasblogi: Opiskelijaliikkeen voimalla kohti parempaa tulevaisuutta

Opiskelijaliikkeen voimalla kohti parempaa tulevaisuutta

Kuten tiedämme, opiskelijakuntien toiminta ja lakisääteiset tehtävät on määritelty ammattikorkeakoululaissa. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on kasvattaa opiskelijoista aktiivisia ja valveutuneita kansalaisia. Tämä tehtävä kuulostaa kunnianhimoiselta ja toisinaan haastavalta varsinkin, kun sitä peilataan nuorten yleiseen järjestäytymisasteeseen sekä opiskelijakuntien jäsenmäärän trendiin viimeisen 5 vuoden aikana. Opiskelijakuntien jäsenmäärät laskivat valtavasti opiskelijakorttien vapautumisen ja pandemian myötä. En kuitenkaan näe opiskelijakunnille määrättyä tehtävää mahdottomana. Tärkeintä on löytää motivaatio tekemiseen ja tässä blogissa haluankin pohtia, mikä on opiskelijoiden järjestäytymisen merkitys ja miksi meidän tulee auttaa jokaista opiskelijaa löytämään halu vaikuttaa.

1. Tulevaisuuden päättäjät muistavat opiskelijat

Opiskelijat ovat tulevaisuuden päättäjiä, minkä vuoksi on tärkeää kerryttää osaamista jo hyvissä ajoin. Toimiminen opiskelijakunnan hallituksessa, edustajistossa tai vaikkapa opiskelijaedustajana antaa hyvät valmiudet astua isompiin saappaisiin tulevaisuudessa.

Viime keväänä SAMOKin vaalikampanjan aikaan huomasin, että osa kansanedustajaehdokkaista ei ollut tietoisia korkeakoulutuksen tai opiskelijoiden nykytilasta. Näihin aiheisiin ei tartuttu mediassakaan, ja kun niistä uutisoitiin, oli asialla juuri opiskelijaliikkessä toimivat tahot. Uskon, että opiskelijaliikkeessä toiminut päättäjä muistaa opiskelijoiden oikeuksien tärkeyden päätöksiä tehdessään. Toivon, että tulevaisuuden vaaleissa korkeakoulutuksesta ja opiskelijoista puhuisivat aivan kaikki, oma-aloitteisesti, ei ainoastaan silloin kuin itse opiskelijat nostavat aiheita esiin, sillä opiskelijoiden hyvinvointi sekä laadukas korkeakoulutus heijastuvat positiivisesti koko yhteiskuntaan.

2. Opiskelijat vievät hyvät käytänteet työelämään

Opiskelijaliikkeen sisällä törmätään edelleen suuriin henkilökohtaisiin työmääriin sekä uupumisiin. Ongelmiin on kuitenkin puututtu ja olemme alkaneet yhdessä luomaan terveellisempää työkulttuuria dialogin ja tekojen kautta, joista yhtenä esimerkkinä voitaisiin käyttää SAMOKin työntekijöiden nelipäiväistä viikkoa.

Muistutamme opiskelijoita olemaan itselleen lempeitä, opiskelemaan ja työskentelemään oman sietokykynsä mukaan, pitämään taukoja sekä pysymään tiukkoina tilanteissa jossa vaaditaan mahdottomuuksia esim. harjoittelussa. Nämä ovat tärkeitä oppeja, mutta valitettavasti muualla työelämässä ei aina niin yleisiä. Minä toivon, että nämä opit kulkeutuvat opiskelijoiden mukana tulevaisuuden työelämään ja luovat siten parempia työoloja aivan kaikille. Suorituskeskeinen yhteiskunta olkoon historiaa, hyviin tuloksiin päästään myös ilman burn outeja ja liiallisia paineita.

3. Yhteisöllisyys edistää hyvinvointia ja mielenterveyttä

Henkilökohtaisesti opiskelijakuntatoiminta on ollut suuri tekijä hyvinvointini nostattajana. Toiminnassa aloitettuani olen saanut ystäviä ja päässyt osaksi yhteisöä, jossa saan olla oma itseni, kehittyä ja oppia pelkäämättä sitä, että virheet leimaavat minut huonoksi. Yksilön hyvinvointiin ja henkilökohtaisiin tarpeisiin voidaan keskittyä parhaiten silloin, kun koko yhteisö voi hyvin.Yhteisö kitkee pois yksinäisyyttä.

Opiskelijakunta on suuri tekijä koko korkeakoulun yhteisöllisyyden parantamiseksi. Edistämme edunvalvontaa, koulutamme tuutoreita ja muita aktiiveja sekä järjestämme tapahtumia. Toivotamme kaikki opiskelijat osaksi yhteisöä ja luomme ympäristöä joka kukoistaa monimuotoisena! Vaikka matkaa täydelliseen yhdenvertaisuuteen on, olemme valmiita kouluttautumaan, jotta voimme tehdä asiat paremmin.

Lopuksi

Opiskelija ansaitsee arvostusta. Meillä opiskelijaliikkeessä on paljon tehtävää sen suhteen, että opiskelijoiden toimeentulo olisi riittävä ja hyvinvointipalvelut kohtaisivat opiskelijat paremmin, mutta liikkeenä olemme oikealla tiellä. Nostamme esiin opiskelijoiden moninaista joukkoa ja edistämme uudenlaista opiskelijakulttuuria.

Koen olevani onnekas ollessani mukana luomassa opiskelijat huomioivaa tulevaisuuden yhteiskuntaa.

Kirjoitta: Sanni Koivuluoma, ehdokas SAMOKin hallitukseen vuodelle 2024

SAMOKin blogissa ja sosiaalisessa mediassa esitellään syksyn aikana ehdokkaita SAMOKin hallitukseen vuodelle 2024. Lisätietoa liittokokouksesta löydät täältä.