Kun menettää yhtäkkiä lähimmäisen ja toisenkin, se on kuin vedettäisiin matto jalkojen alta. Maailma kaatuu päälle ja tuntuu, että enää ei jaksa. Kun viimeisillä voimillasi haet apua ja terveyspalveluiden ovilta tarjotaankin vain sanoja ”ei voida auttaa” tai ”tilanteesi ei ole akuutti”, mitä voi enää tehdä? Et halua olla taakkana yhteiskunnalle ja kuluttaa heidän palveluitansa. Joku toinen niitä selkeästi tarvitsee sinua enemmän. Mikä pitää sinut silloin kiinni elämässä?
Silloin sinut löytää kuitenkin yhteisö, joka ottaa sinut avosylin vastaan. He eivät ole läpikäyneet sitä, mitä käyt läpi, mutta he silti kertovat ja näyttävät välittävänsä. Elämäsi saakin uuden merkityksen ja vihdoin sinulla on jotain, joka pitää pääsi pinnalla. Yhteisössä toimiminen on aluksi todella raskasta, mutta lopulta alat tuntea oloa normaalimmaksi. Alat oppia itsestäsi puolia ja taitoja, joita et ole itse ennen huomannut. Opit, että olet tärkeä ja sinusta aidosti pidetään. Et olekaan se kuvottava, turha ja avuton yksilö, jonka itse näet peilistä. Vihdoin näet itsessäsi ihmisarvoa ja merkitystä.
Opiskelijat käyvät läpi samoja kriisejä ja vaikeuksia kuin kaikki muutkin ihmiset. Siksi en ymmärrä, miksi Suomen tulevaisuudelta leikataan ja miksi ihmishengillä leikitään. En ole kuitenkaan kirjoittamassa tänään siitä. Haluan kirjoittaa elvyttävästä tekijästä, joka voi auttaa kriisin ja pahoinvoinnin keskellä, sekä toimia ennaltaehkäisevänä tekijänä; Yhteisöllisyydestä ja yhteisöistä.
Mitä yhteisöllisyys sitten on? Yhteisöllisyys koostuu mm. yhteenkuuluvuudesta, vuorovaikutuksesta, luottamuksesta ja sosiaalisista suhteista. Yhteisöllisyyden tunnetta edistää yhteiset arvot, mielenkiinnonkohteet ja tavoitteet. Sana ”yhteisö” kulkee usein käsikädessä yhteisöllisyyden kanssa. Yhteisöt ovat osana luomassa yhteisöllisyyden tunnetta, siksi niitä ei tule unohtaa. Esimerkiksi SAMOKissa yhteisöllisyyden tunnetta voi luoda halu vaikuttaa opiskelijoiden asioihin. Yhteisöllisyys lisää sosiaalista pääomaa sekä osallisuutta, mikä on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille. Yhteisöllisyys voi myös tuoda tukea ja turvaa, joka on erityisen tärkeää kriisin keskellä sekä vaikeissa elämäntilanteissa.
Muistatko, miten sinua on kannustettu lapsena jatkamaan leikkiä kaatumisen jälkeen? Miten, sinua on kannustettu maistamaan ruokaa aina uudestaan ja uudestaan, jotta oppisit tykkäämään siitä? Samankaltaista kannustusta ihminen voi saada yhteisöistä: kannustusta jatkamiseen, tutkimiseen ja oppimiseen. Yhteisöllisyys voi myös tukea ihmisen kehitystä, ja siten kehittää yksilön taitoja sekä lisätä luottamusta itseensä. Tämä on tärkeä osa ihmistä, silloin jos hänestä halutaan aktiivinen toimija yhteiskuntaan. Ilman yhteisöllisyyttä ja yhteisöjen luomaa kannustavaa ja tukevaa ilmapiiriä, voi moni ihminen tippua yhteiskunnan rattaista.
Tiedän miltä tuntuu jäädä yksin, siksi haluan olla mahdollistamassa erilaisia mahdollisuuksia osallistua, kokea ja vaikuttaa. Jos minuun ei olisi aikoinaan uskottu, en olisi kirjoittamassa tätä tekstiä. Pienillä teoilla pystymme vaikuttamaan toisiimme valtavasti. Yksi hymy tai kannustavat sanat voivat muuttaa toisen elämää.
Kun itse olin tutkimassa mitä elämän pohjamudista löytyy, minut löysi sattumalta yhteisö. Päädyin toimintaan puoliksi vahingossa, enkä olisi ikimaailmassa uskonut, että se yhteisö tulisi olemaan ratkaiseva tekijä elämässäni. Yhteisössä oli turvallista opetella eri asioita, ilman pelkoa tuomitsemisesta. Löysin itsestäni taitoja ja puolia, jotka olivat minulle entuudestaan tuntemattomia. Opin, että minä pystyn ja osaan vaikuttaa asioihin, eikä minun tarvitsisi asua toisten jalkojen alla.
Tietenkään kaikki yhteisöt eivät ole samanlaisia, mutta se yhteisöllisyyden tunne jo itsessään on sellainen asia, joka pystyy muuttamaan elämää ja jopa maailmaa. Maailmalla matkatessani olen päässyt tapaamaan monia tuntemattomia ihmisiä ja väittäisin, että aina meillä on löytynyt yhdistävä tekijä. Oli tapaamiset sitten hostellissa yksinmatkustavan kanssa koettu yhteisöllisyys matkailusta ja sen haasteista, tai sitten hetkessä, jossa pubin omistajan kanssa keskustelemme astronauteista, jotka ovat hänen pubissansa käynyt.
Koen, että jokainen voi löytää itsellensä yhteisöjä ympäri maailmaa. Oli kyseessä ompelukerho, koulusi opiskelijayhdistys tai oma liittosi, on yhteisön ja yhteisöllisyyden merkitys yhtä tärkeää. Haluankin siis muistuttaa sinua lukija siitä, että olemassa on monen monta yhteisöä, mihin juuri Sinä olet tervetullut. Ole rohkea ja astu välillä tuntemattomaan. Huonekasvitkin tulee aika-ajoin siirtää suurempaan ruukkuun kasvamaan. Olisiko nyt sinun aikasi lähteä tutkimaan, mitä ruukkuja sinulle on tarjolla?
Kirjoittaja: Jasmin Salmi, ehdokas SAMOKin hallituksen jäseneksi vuodelle 2025
SAMOKin blogissa ja sosiaalisessa mediassa esitellään syksyn aikana ehdokkaita SAMOKin hallitukseen vuodelle 2025. Lisätietoa liittokokouksesta löydät täältä.