07.05.2024 | Blogi

Blogi: Pääsevätkö nuoret sukupolvet nauttimaan eläkepäivistään ilman huolta huomisesta?

Eläketurvakeskuksen teettämän Eläkebarometrin (2023) mukaan nuorten luotto eläkejärjestelmään ei ole kummoinen. Epäluottamus on suurinta 18-24 vuotiaiden osalta, joista vain 16% luottaa järjestelmään. Mistä tämä johtuu, ja mitä meidän tulisi tehdä nuorten luottamuksen lisäämiseksi?

Ensimmäisenä on hyvä tiedostaa, että eläkejärjestelmä ei koske ainoastaan (vanhuus)eläkkeensaajia. Meistä jokainen, 17 vuotta täytettyään maksaa työeläkemaksuja tekemästään työstä. Tätä ei välttämättä ajattele ensimmäisenä saadessaan palkkakuitin käteensä, mutta olisi hyvä tiedostaa, että jokainen meistä osallistuu nykyisten eläkkeiden maksamiseen.

Meitä pelotellaan paljon sillä, että tulevaisuudessa meillä ei ole tarpeeksi kykyä maksaa eläkkeitä, kun eläkkeensaajien määrä kasvaa ja maksajien määrän vähentyessä. Tämä on aito ja oikea huoli, jota ei pidä sivuuttaa, mutta kauhistelun sijaan olisi hyvä puhua asioista, jotka turvaavat myös tulevat eläkkeet.

Monesti eläkkeiden yhteydessä korostetaan syntyvyyttä. Syntyvyys on viime vuosina ollut laskussa ja laskee edelleen. Syntyvyyttä ei voi edistää pakottamalla, mutta keinoja syntyvyyden nostamiseen on. Voisiko syntyvyteen vaikuttaa esimerkiksi vastuullinen ilmastopolitiikka, opiskelijoiden toimeentulon turvaaminen ilman painavaa lainataakkaa ja päätökset, joilla turvataan nuorten tulevaisuus?

Syntyvyys ei kuitenkaan ole ainoa keino turvata eläkejärjestelmän tulevaisuus. Tällä hetkellä sekä Suomessa että Euroopassa maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuminen nostaa päätänsä ja se on suuri uhka eläkejärjestelmän kestävyyden osalta. Suomi tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa osaajia kaikkialta päin maailmaa ja tätä voidaan edistää helpottamalla sekä työ- että opiskeluperustaista maahanmuuttoa.

Kaiken kaikkiaan, en luovuttaisi eläkejärjestelmän suhteen. Näiden edellä esitettyjen ajatusten lisäksi SAMOK on koostanut ratkaisuja eläkejärjestelmän kestävyyden parantamiseksi. Suuri osa luottamusta on myös tieto aiheesta. Siksi me pureudumme tämän kevään ja ensi syksyn aikana eläkejärjestelmän kiemuroihin. Seuraa siis SAMOKin blogia ja somea!

Kirjoittaja SAMOKin hallituksen varapuheenjohtaja Sanni Koivuluoma.

Tämä on ensimmäinen osa SAMOKin eläkeblogisarjaa. Nuorten eläkeneuvottelut ovat alkaneet. Lopulliset tulokset tulevat syksyllä ja neuvotteluiden aikana tulemme tuomaan nuorten ääntä kuuluviin eläkejärjestelmän uudistuksessa. Nuorten ja opiskelijoiden ääni pitää kuulua eläkekeskusteluissa, koska me olemme ratkaisevassa osassa eläkejärjestelmää.