01.06.2023 | Blogi

Blogi: Liputetaan yhdenvertaisuuden puolesta

"Kaupungin tai korkeakoulun järjestämä liputus voi tuntua pieneltä asialta. Merkitys on kuitenkin suurempi, kuin uskoisi."

Tänään alkoi Pride kuukausi, jonka teemana on tänä vuonna Riemu ja Kapina. Pride on alkanut protestina, ja sitä se on edelleen. Tarkoitus on nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia. Samalla Pride on iloinen ja värikäs juhla, joka korostaa ylpeyttä olla juuri sitä mitä on.

Pride on näkynyt kuluneina viikkoina sosiaalisessa mediassa ja uutisoinnissa. Yksi esiin noussut uutisaihe on ollut Pride-liputukset ja se, tulisiko niitä järjestää. Kaupungin tai korkeakoulun järjestämä liputus voi tuntua pieneltä asialta. Merkitys on kuitenkin suurempi, kuin uskoisi.

Kun kuuluu vähemmistöön, ei voi tietää miten ympärillä olevat ihmiset suhtautuvat itseen. Silloin miettii jo kouluun hakiessaan, onko opiskeltava ala tai korkeakouluyhteisö turvallinen. Voiko siellä olla oma itsensä ja tuleeko nähdyksi, kohdelluksi ja puhutelluksi sellaisena kuin on. Uskaltaako kertoa kenellekään omasta kumppanistaan, jos hän on samaa sukupuolta. Voiko puuttua, jos lehtori puhuttelee vain miehiä ja naisia, kun itse ei lukeudu kumpaankaan joukkoon.

Moni vähemmistöön kuuluva kantaa mukanaan vähemmistöstressiä, eli huolta ja ahdistusta, joka syntyy näkymättömyydestä, syrjintäkokemuksista, tai syrjinnän pelosta. Esimerkiksi TEK22 kyselyyn vastanneista Lhbtiq+-opiskelijoista 46 % pelkää tulevansa urallaan syrjityksi. Huoli on valitettavan todellinen. Oman alan töissä häirintää tai epäasiallista kohtelua on kokenut 23% lhbtiq+-opiskelijoista.

Mieti miltä tuntuisi, kun kannat mukanasi tällaista huolta, kävelet kampukselle ja näetkin sateenkaarilipun liehuvan koulun lipputangossa. Näet lehtorilla sateenkaarenvärisen avainnauhan viestimässä sitä, että hän on puolellasi. Kuulet, kun toinen opiskelija puhuu avoimesti samaa sukupuolta olevasta kumppanistaan, eikä kukaan reagoi oudosti. Kuvittele helpotuksen tunne siitä, että saa olla kuin kuka tahansa muukin opiskelija, tulla nähdyksi, kuulluksi ja huomioiduksi.

Sateenkaariliputus, tai muilla keinoin Priden näkyväksi tekeminen on selkeä merkki siitä, että oma yhteisö haluaa olla vähemmistöjen puolella, luoda tilaa, tunnustaa yhdenvertaisuutta ja velvoittaa yhteisön jäseniä toimimaan samoin. Tällä on valtava merkitys opiskelijan arkeen ja turvallisuuden tunteeseen.

Vähemmistöt tarvitsevat tukea vuoden jokaisena päivänä, mutta Pride kuukauden aikana teeman erityinen huomiointi on hyvä alku.

Kirjoitta: Halla Kokkonen, SAMOKin hallituksen jäsen