30.07.2024 | Blogi

Janina Brunfeldt

Blogi: Kansainväliset opiskelijat rakentavat kestävää eläkejärjestelmää

Suomen väestörakenne muuttuu merkittävästi. Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat ilmiöitä, jotka asettavat haasteita monille yhteiskunnan osa-alueille sekä erityisesti eläkejärjestelmän kestävyydelle. Yksi osaratkaisu on maahanmuutto ja erityisesti kansainväliset opiskelijat.

Kansainväliset opiskelijat nostavat työikäisten määrää Suomessa. Siksi heidän integroimisensa suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään on keskeistä myös eläkejärjestelmän kannalta. Jotta kansainväliset opiskelijat voivat hyödyntää potentiaalinsa, tarvitaan muutosta opiskelu- ja työkulttuuriin Suomessa. Integroitumiseen on panostettava entistä enemmän.

Suomalainen koulutusjärjestelmä tarjoaa korkealaatuista opetusta, joka houkuttelee opiskelijoita ympäri maailmaa. Valmistuttuaan he ovat valmiita siirtymään työelämään ja tarjoamaan osaamistaan suomalaisille yrityksille. On tärkeää, että kansainvälisille opiskelijoille annetaan aito mahdollisuus integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Tähän voidaan vaikuttaa esimerkiksi tarjoamalla heille enemmän tukea, verkostoitumismahdollisuuksia, sekä harjoittelupaikkoja opintojen aikana ja alan työpaikka valmistumisen jälkeen.

Myös suomen kielen oppiminen ja siinä tukeminen ovat myös avainasemassa integroitumisen ja työllistymisen kannalta. Paras tapa oppia oman alan sanasto ja kieli on rohkeasti ottaa kansainvälinen opiskelija töihin ja tarjota tukea ammatillisen kielen hallitsemisessa. Kansainväliset opiskelijat tuovat mukanaan monenlaisia näkökulmia ja kulttuurillisia taustoja, jotka voivat rikastuttaa suomalaista innovaatioympäristöä ja edistää yrittäjyyttä. On tärkeää, että yritykset ymmärtävät, miksi kansainvälisten osaajien palkkaaminen on heille hyödyllistä.

Maahanmuutto, erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden kautta, tarjoaa elintärkeän ratkaisun Suomen eläkejärjestelmän kestävyyteen syntyvyyden laskiessa. Se, että kansainväliset osaajat ovat aidosti osa yhteiskuntaamme ja työelämäämme, voi turvata eläkejärjestelmän kestävyyden tulevaisuudessa. Työikäisten määrän kasvu vähentäisi painetta nykyisten etujen heikentämisestä tai eläkemaksujen nostosta.

On aika nähdä maahanmuutto mahdollisuutena, joka tuo mukanaan paitsi taloudellista hyötyä myös kulttuurin rikastumista sekä tekee yhteiskunnastamme monimuotoisemman. Toivon, että eläkeneuvotteluissa otetaan huomioon kansainväliset opiskelijat mahdollisuutena, mutta myös kannetaan vastuuta integroitumisesta Suomalaiseen yhteiskuntaan tukemalla kansainvälistymistä niin työpaikoilla kuin koulun penkillä.

Kirjoittaja SAMOKin hallituksen jäsen Janina Brunfeldt.

Blogi on osa SAMOKin eläkeblogisarjaa. Nuorten eläkeneuvottelut ovat alkaneet. Lopulliset tulokset tulevat syksyllä ja neuvotteluiden aikana tulemme tuomaan nuorten ääntä kuuluviin eläkejärjestelmän uudistuksessa. Nuorten ja opiskelijoiden ääni pitää kuulua eläkekeskusteluissa, koska me olemme ratkaisevassa osassa eläkejärjestelmää.