07.06.2024 | Lausunnot

Julia Ståhle

Lausuimme sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön muutoksista lasten ja nuorten terapiatakuusta

SAMOK lausui hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön muutoksista, jotka koskevat lasten ja nuorten terapiatakuun toteuttamista. Koko lausunto on luettavissa tästä

SAMOK näkee, että terapiatakuun edistäminen on hyvä ja tarpeellinen askel mielenterveyden haasteiden vähentämiseksi ja kiittää tärkeän askeleen työstämisestä. Esityksessä ehdotettu 23-vuoden ikäraja on kuitenkin ongelmallinen, koska sen seurauksena kolme neljäsosaa korkeakouluopiskelijoista jäisi terapiatakuun ulkopuolelle. SAMOK ehdottaa lausunnossa, että lasten ja nuorten terapiatakuu kattaa kaikki alle 29-vuotiaat ja kaikki korkeakouluopiskelijat. 

Terapiatakuun toteutus edellyttää muun muassa muutoksia terveydenhuoltolakiin (1326/2010) ja opiskeluterveydenhuoltolakiin (695/2019). Terveydenhuoltolaki kattaa muun muuassa hyvinvointialueiden toiminnan ja opiskeluterveydenhuoltolaki koskee opiskeluterveydenhuoltoa. SAMOK kannattaa terveydenhuoltolakiin nostoa ehdotetusta 23-vuodesta 29-vuoteen ja opiskeluterveydenhuoltolakiin muutosta, jossa kaikki korkeakouluopiskelijat olisivat terapiatakuun piirissä.