11.06.2024 | Lausunnot

Lausuimme ulkomaalaislain sekä kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksien muuttamisesta

SAMOK lausui hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi ulkomaalaislain sekä kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä tutkimuksen, opiskelun, työharjoittelun ja vapaaehtoistoiminnan perusteella annetun lain 2 §:n muuttamisesta. Koko lausunto on luettavissa täältä

SAMOK näkee, että opiskelijoiden oleskelulupien sisällyttämiselle kaistanvaihdon piiriin ei ole riittäviä perusteita, ja ehdotus on vahvasti ristiriidassa Koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton tiekartan 2035 vision kanssa. Näemme, että opiskelu on maahanmuuttajalle erinomainen yhteiskuntaan integroitumista edistävä tekijä, joka parhaillaan johtaa Suomeen jäämiseen ja työllistymiseen. 

Suomessa turvapaikkaprosessit ovet usein pitkittyneitä, ja hakija saattaa prosessin aikana ehtiä opiskella jopa useita vuosia. SAMOK näkeekin, että tilanteessa, jossa Suomi väestörakenteellisista syistä tarvitsee ulkomaisia osaajia, on ehdotettu lakimuutos ristiriitainen. Käytännössä kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö joutuisi keskeyttämään opintonsa, vaikka vaaditut edellytykset opiskelijan oleskeluluvan saamiselle olisivatkin muutoin olemassa ja opinnot edelleen kesken. Näin Suomi menettää kansainvälisiä jo kotiutuneita osaajia, joita maassa tarvitaan, vain siksi, että he ovat tulleet maahan alunperin turvapaikanhakijoina. 

SAMOK on tyytyväinen esitykseen tehtyyn lisäykseen, jossa ulkopuolelle suljetaan tilanteet, joissa ulkomaalainen on oleskellut oleskeluluvalla, mutta jostain syystä jättänyt jatkolupahakemuksen myöhässä tai unohtanut tehdä sen kokonaan. Kiitämme tästä lausuntokierroksella esiin tuomamme huolen huomioinnista lopullisessa hallituksen esityksessä.