07.08.2020 | Blogi

Oona Löytänen: Aktiivitoiminta opiskelijakuntakentällä – mitä se nyt sitten onkaan antanut?

Aloitin opintoni Lapin Ammattikorkeakoulussa syksyllä 2016. Haaveeni lukion jälkeen olivat keskittyneet pitkälti yliopiston suuntaan, mutta kesän lisähaku teki muutoksen suunnitelmiini. Restonomin opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta, eikä välivuosi innostanut lainkaan. Pääsin sisään. Jälkikäteen ajateltuna päätös saattoi olla hätiköity, ja vaikeutti polkuani myöhemmin selkeytyneeseen unelma-ammattiini, mutta en ole katunut opintojani hetkeäkään.

Polkuni aktiivitoimintaan opiskelijakunnassa ei liene yleisimmästä päästä, sillä tiesin heti opinnot korkeakoulussa aloitettuani, että jossain vaiheessa haluan olla SAMOKin hallituksessa tekemässä opiskelijoiden edunvalvontaa. Ensimmäisenä vuonna päädyin heti opiskelijayhdistykseni puheenjohtajaksi, edustajistoon sekä tutoriksi. Näiden lisäksi suoritin myös hurjaa tahtia opintoja ja tein töitä. Tätä komboa en voi suositella kenellekkään – vatsahaava ja työuupumushan siinä iski.

Kesän levättyäni kiinnostus opiskelijakunnan toimintaan kasvoi, ja syksyllä hainkin opiskelijakuntani hallituksen puheenjohtajaksi. Se oli elämäni rankimpia vuosia, mutta ehdottomasti antoisimpia. Syksyllä hainkin SAMOKiin, mutta haun epäonnistuttua aloitin edustajiston puheenjohtajana ja SAMOKin talous- ja järjestötoimikunnassa, sillä eihän aktiivitoiminnasta luopuminen ollut edes vaihtoehto. Tuon vuoden jälkeen kiinnostus SAMOKin hallitukseen ei ollut kadonnut mihinkään, ja tässä sitä nyt ollaan – toteuttamassa unelmia maailman parhaan työyhteisön keskellä.

 

Mitä tämä toiminta on sitten minulle antanut? 

  1. Rohkeutta – ihan äärettömän paljon. Rohkeutta sekä sanoa omat mielipiteeni ääneen, että sanoa ne suurenkin yleisön edessä. 
  2. Osaamista politiikkaan ja järjestöjen toimintaan mitä ei varmasti olisi oppinut missään muualla. Asioita edunvalvonnasta, koulutuspolitiikasta, viestinnästä ja vaikka mistä muusta! Tärkeitä varmasti myös tulevaisuudessa opintojen jatkuessa ja ihan koko tulevaisuuden työuran ajan.
  3. Taitoa kuunnella omaa jaksamista. Aina ei tarvitse pystyä kaikkeen, ja se on ihan ok sanoa ääneen. Jokaisen voimavarat ovat erilaisia, ja jos jotain työuupumuksesta opin niin sen, mihin juuri mun omat voimavarat riittävät. Pitää muistaa ajatella itseäsi vaikka hommat tuntuisivat kuinka mukavilta.
  4. Viimeisenä mutta ehdottomasti tärkeimpänä huikeita ihmisiä. Tyyppejä, joista on tullut hurjan ihania ystäviä – ihan jokaiselta toimintavuodelta. Vuonna 2018 en varmasti olisi jaksanut ilman hurjan tärkeää vertaistukea muiden opiskelijakuntien hallitusten puheenjohtajista. Edelleen todella tärkeitä tyyppejä, keiden kanssa ollaan yhteydessä päivittäin. Mainitsemisen arvoisia olisi paljon muitakin, mutta tietävät varmasti sanomattakin paikkansa elämässäni.

 

Vaikka välillä on vaikeaa, niin en usko että kovin moni voi sanoa loppujen lopuksi katuneensa tähän toimintaan mukaan lähtemistä. Onko vuosi SAMOKissa sitten mun viimeinen opiskelija-aktiivivuosi? En uskalla enää sanoa “ei koskaan”, ja tulevat opinnot uudessa kaupungissa ja korkeakoulussa voi tuoda uusia tuulia joko näiden juttujen parissa, tai vaihtoehtoisesti jossain ihan muualla. Jatkuivat hommat tästä eteenpäin mihin suuntaan tahansa, niin olen kiitollinen jokaisesta vuodesta ja opista mitä nämä hommat ovat mulle tuoneet. 

 

Oona Löytänen
hallituksen jäsen

Oona vastaa hallituksen jäsenenä osaamisesta ja oppimisesta sekä viestinnästä. Hänen yhteystietonsa ja kuvauksen siitä, missä asioissa häneen voi olla yhteydessä, löydät nettisivuiltamme.  Ole yhteydessä koska vaan – autamme mielellään asiassa kuin asiassa AMK-opiskelijoihin liittyen!

SAMOK Behind the Scenes raottaa salaisuuden verhoa! Millaisia työntekijämme ovat? Miten he ovat päätyneet SAMOKiin? Entä mitä he tekevät päivittäisessä työssään? Odotamme innolla porukkamme toteutuksia, toivottavasti sinäkin. Seuraa somekanaviamme ja pysyt mukana menossa!

Instagram: @samok_fin

Twitter: @SAMOK_FIN

Facebook: samok.fin / Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry