05.10.2022 | Ställningstaganden

SAMOK och FSF uttalar sin solidaritet med Irans studerande

Finlands studentkårers förbund (FSF) och Finlands studerandekårers förbund – SAMOK uttrycker sin solidaritet med de iranska studerande som har utsatts för myndigheternas våld när de protesterade på universitetsområden. FSF och SAMOK kräver ett omedelbart slut på våldet mot studerandena. Den finska regeringen måste stödja studerande som flyr undan våld och förföljelse genom att inrätta ett Students at Risk-system.

De omfattande protesterna i Iran de senaste veckorna började när 22-åriga Mahsa Amini misshandlades till döds av Irans ”moralpolis”. Under de senaste dagarna har det rapporterats om protester, särskilt vid Sharif-universitetet i Teheran, där säkerhetsstyrkorna har omringat campus och misshandlat och uppenbarligen skjutit studerande.

Attacken mot studerande och universitetspersonal är också en attack mot yttrandefriheten och den akademiska friheten. Vi uppmanar Finland och det internationella samfundet att reagera på dessa attacker och att skydda studerande som vill ha en bättre framtid.

Mer information:

Yuri Birjulin
Sakkunnig i internationella ärenden och EU-intressebevakning, Finlands studentkårers förbund
+358 40 017 4913
[email protected]